Ο ΔΗΚΤΗΣ (13/02/18)

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Στουρνάρας μίλησε σε επενδυτές στο Λονδίνο

Σε εκπροσώπους 10 θεσμικών επενδυτικών κεφαλαίων μίλησε την Παρασκευή το πρωί στο Λονδίνο ο Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο προγεύματος εργασίας που οργάνωσε η επενδυτική τράπεζα Nat West Markets, την ώρα που στην Αθήνα μαινόταν η θύελλα γύρω από το σκάνδαλο Novartis. Ο κ. Στουρνάρας μίλησε για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, έκανε μια αποτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος για τις συζητήσεις περί ελάφρυνσης του χρέους και παρουσίασε τις προτεραιότητες ως προς τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τα στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών. Χθες, πάλι, ενώ στη Βουλή διαβιβαζόταν η δικογραφία με τα εναντίον του δημοσιεύματα περί ανακριβούς «πόθεν έσχες», ο κ. Στουρνάρας διατηρούσε την ψυχραιμία του και απηύθυνε δύο ομιλίες στο Ελληνοϊσπανικό και στο Ελληνοϊσραηλινό Επιμελητήριο, συνεχίζοντας να κάνει τη δουλειά του. Αν μη τι άλλο, χαλκέντερο σίγουρα μπορεί να τον πει κανείς.

Περίοδος δοκιμασίας για τις τράπεζες

Περίοδος για γερά νεύρα θα είναι οι επόμενες εβδομάδες για τις τραπεζικές μετοχές, καθώς το stress test, παρά την αισιοδοξία που επικρατεί για καλά αποτελέσματα, αποτελεί σημαντικό ρίσκο και πηγή αβεβαιότητας. Επιπλέον, την ατμόσφαιρα «βαραίνει» η σκανδαλολογία που επικρατεί στην πολιτική σκηνή αλλά και το… βήμα σημειωτόν στο κρίσιμο ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι στα μέσα Μαρτίου θα έχει ξεκαθαρίσει το πόσο αυστηρή θα είναι η ΕΚΤ όσον αφορά τις μεθοδολογίες που θα ακολουθήσει και από τις οποίες θα εξαρτηθεί αν θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες.

Η ΑΑΔΕ ανεβάζει ψηλά τον πήχυ είσπραξης χρεών

Το ποσό των 5,6 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη στοχεύει να εισπράξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το 2018. Η ΑΑΔΕ ανεβάζει τον πήχυ και, όπως αναφέρουν οι εφοριακοί, η επίτευξη του στόχου θα είναι ρεκόρ εσόδων από τη συγκεκριμένη πηγή. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο τμήμα των εισπράξεων προέρχεται από τους μικροοφειλέτες. Δηλαδή, τα 3 εκατομμύρια των φορολογουμένων που χρωστούν στην εφορία ποσά έως 2.000 ευρώ. Πάντως, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί έχουν αδειάσει.

Αδειοδοτήθηκε από την ΤτΕ η Tora Wallet

Το δεύτερο ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος αδειοδοτήθηκε επισήμως από την Tράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Πρόκειται για την Tora Wallet, θυγατρική εταιρεία του ΟΠΑΠ, η οποία θα προσφέρει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέσω του δικτύου πρακτορείων ΟΠΑΠ. Η πρώτη υπηρεσία αφορά την πληρωμή λογαριασμών κάθε είδους (τηλεφωνία, ενέργεια, κ.λπ.) και στη συνέχεια θα παρέχονται υπηρεσίες εκτέλεσης εμβασμάτων εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας λογαριασμού πληρωμών, σε συνδυασμό με χρεωστική κάρτα. Επίσης, οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράζουν χρόνο ομιλίας, συνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος, εισιτήρια θεαμάτων και αθλητικών αγώνων κ.λπ.

Σταθάκης και Ξανθός τρέχουν να προλάβουν

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη συνεδρίαση του Eurogroup την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, όταν και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα. Λογικά θα περίμενε κανείς ότι οι υπουργοί που έχουν εκκρεμότητες θα έτρεχαν να προλάβουν τις προθεσμίες, δηλαδή να έχουν κλείσει με τους θεσμούς όλα τα εκκρεμή ζητήματα έως την Πέμπτη ή την Παρασκευή, ώστε αυτοί να ενημερώσουν στο Euroworking Group τους Ευρωπαίους υπουργούς. Φευ! Οι ημέρες περνούν, αλλά ο αριθμός των ολοκληρωμένων προαπαιτουμένων δεν αυξάνεται. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, δύο είναι τα υπουργεία που έχουν εκκρεμότητες: το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πέντε ανοικτά προαπαιτούμενα, και το υπουργείο Υγείας, με δύο. Και ο κ. Σταθάκης και ο κ. Ξανθός διαβεβαιώνουν ότι θα τα έχουν κλείσει έως το τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αισθάνονται πιο ήρεμοι με τις διαβεβαιώσεις. Πιθανώς γιατί τις έχουν ξανακούσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή