Ο ΔΗΚΤΗΣ (14/02/18)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξέταση για τη λίστα που διέρρευσε…

Προκαταρκτική εξέταση για τη λίστα που διέρρευσε στο Διαδίκτυο για ελέγχους περίπου 580 φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) διέταξε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής. Στη λίστα περιλαμβάνονται τα ονόματα φυσικών προσώπων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας και, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αν προκύψει ότι είναι αληθινή, αυτό σημαίνει ότι ελέγχονται στο πλαίσιο των διασταυρώσεων μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εφόσον αποδειχθεί η αυθεντικότητά της, ο διοικητής της Αρχής θα προχωρήσει σε ένορκη διοικητική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί από ποιους διέρρευσε η λίστα στο Διαδίκτυο, επιβάλλοντας και τις σχετικές ποινές που προβλέπει ο κώδικας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η ΕΡΤ πουλάει ακριβά το αρχειακό υλικό της

Σε φιλμ από χρυσάφι να είχε αποτυπωθεί το αρχείο της ΕΡΤ, δεν θα κόστιζε τόσο πολύ. Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, στο πλαίσιο της παραγωγής του Cosmote History Channel, ζητήθηκε υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ. Οι άνθρωποι του ΟΤΕ, ωστόσο, με έκπληξη διαπίστωσαν ότι υπάρχει απόφαση της ΕΡΤ, δημοσιευμένη στη «Διαύγεια» και σε ΦΕΚ, η οποία ορίζει ότι κάθε λεπτό της ώρας του αρχείου της ΕΡΤ κοστίζει 2.100 ευρώ για τους παραγωγούς προγραμμάτων συνδρομητικής τηλεόρασης και 1.000 ευρώ για τους παραγωγούς προγραμμάτων της ελεύθερης τηλεόρασης. Ετσι, ο ΟΤΕ αποφάσισε για τις παραγωγές του να αξιοποιήσει πολλές άλλες πηγές πλην της ΕΡΤ.

Ολοκληρώνεται η στελέχωση της Praxia Bank

Με την προσθήκη του Μάριου Κάσσινου, ο οποίος έως τώρα εργαζόταν στον όμιλο Τράπεζας Πειραιώς, ολοκληρώνεται σε μεγάλο βαθμό η νέα διοικητική ομάδα της Praxia Bank (πρώην Credicom). Τις τελευταίες εβδομάδες, η διοίκηση της Praxia έχει ενισχυθεί επίσης με τον Γιώργο Κουτσό, πρώην αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΧΣ, ο οποίος εργαζόταν στην Deloitte, καθώς και με τον Σωτήρη Συρμακέζη, ο οποίος ήταν Group Chief Digital και Technology officer του ομίλου Eurobank.

Κάντε το όπως και οι Ρουμάνοι…

Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα όπου αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά. Η Ρουμανία αύξησε το 2013 τον ΕΦΚ στα εν λόγω προϊόντα κατά 40%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πτώση κατά 32% της νόμιμης αγορά και απώλειες φορολογικών εσόδων περίπου 2 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2014. Επιπλέον, κάθε εβδομάδα αναφέρονταν περιστατικά δηλητηρίασης των καταναλωτών. Τι αποφάσισε η ρουμανική κυβέρνηση; Να μειώσει τον ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά κατά 30% από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Μεταξύ «Ρουβίκωνα» και μικρομεσαίων…

Αυτή η κυβέρνηση ένα θέμα το έχει με τους μικρομεσαίους. Ναι μεν δεν θέλει να αποξενωθεί από αυτούς, αλλά δεν της πάει και η καρδιά να τους υποσχεθεί γενναίες φοροελαφρύνσεις. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τουλάχιστον, κρίνοντας απ’ όσα είπε προχθές το βράδυ σε εκδήλωση στο ΕΒΕΑ (ναι, σε αυτήν που έκανε την έφοδο ο «Ρουβίκωνας»), φοβάται ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα παίξει στο γήπεδο της Ν.Δ. Ετσι, ενώ επανέλαβε ότι τα μεσαία στρώματα έχουν ζοριστεί και ότι σχεδιάζονται φοροελαφρύνσεις γι’ αυτά, έσπευσε να προσθέσει: «Δεν είναι ο δικός μας ρόλος να δώσουμε έμφαση σε αυτό το θέμα και να πούμε ότι η βασική μας σχέση με τα μεσαία στρώματα θα είναι μέσω της μείωσης της φορολογίας. Πιστεύω ότι είναι μια ιδεολογική μάχη και πρέπει να σηκώσουμε το γάντι που μας πετάει η Ν.Δ. και να πούμε ότι όπου έχει εφαρμοσθεί αυτή η νεοφιλελεύθερη στρατηγική, στο τέλος τα μεσαία στρώματα ήταν που την πλήρωσαν. Μειώνεις σήμερα τους φόρους, ξαφνικά δημιουργείται δημοσιονομικό πρόβλημα και τότε κάνεις περικοπές στο κοινωνικό κράτος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή