Ο ΔΗΚΤΗΣ (21/02/18)

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποτύπωση μιας διαφωνίας

Πρώτοι τη διέκριναν οι φωτογράφοι. Μιλάμε για την ένταση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, προχθές στο Eurogroup. Οι φωτογράφοι που απαθανατίζουν στιγμιότυπα από τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών αντελήφθησαν εγκαίρως και αποτύπωσαν την ένταση αυτή, δίνοντας λαβή για ερωτήσεις σχετικά με το τι συνέβη. Σύντομα, το θέμα του διαλόγου έγινε γνωστό. Η ενόχληση του κ. Τσακαλώτου αφορούσε τις παρατηρήσεις του κ. Ντράγκι για την καθυστέρηση στους πλειστηριασμούς αλλά και για την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. Η αντίδραση του συνήθως χαμηλών τόνων Ελληνα υπουργού προκάλεσε εντύπωση. Στη συνέχεια, τα πνεύματα ηρέμησαν και αυτό φάνηκε στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο διάλειμμα της συνεδρίασης, όταν τα χαμόγελα είχαν επανέλθει.

Αυξάνεται ο τζίρος, παραμένουν τα προβλήματα

Τι κι αν ενισχύθηκε ο τζίρος στο λιανεμπόριο; Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εμπορικές επιχειρήσεις της Αθήνας παραμένουν. Σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σ. Καφούνης με τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη ζητήθηκε η συμβολή του δήμου στην πάταξη του παρεμπορίου και στην άμεση δημιουργία θέσεων στάθμευσης δικύκλων, επίσης η εντονότερη συμμετοχή της Δημοτικής Αστυνομίας για τη βελτίωση του κλίματος ασφάλειας, η συνεργασία για την αναβίωση ενός κενού κτιρίου και την εγκατάσταση σε αυτό ελληνικών επιχειρήσεων.

Καθυστερεί επί δύο μήνες η αποζημίωση

Καμία ενημέρωση δεν έχουν οι πελάτες της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ για τις αποζημιώσεις που θα λάβουν. Εχουν ήδη περάσει δύο μήνες από τις 11 Δεκεμβρίου 2017, όταν ανεκλήθη η άδεια της εταιρείας, μετά το ταμειακό «άνοιγμα» 1,6 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα ποσά που έχουν λαμβάνειν οι πελάτες, υπενθυμίζεται ότι το ανώτερο ποσό που το συνεγγυητικό κεφάλαιο «δικαιολογεί» ανά πελάτη να καλύψει, ανέρχεται στις 30.000 ευρώ. Στην περίπτωση που δεν καλυφθούν τα ταμειακά υπόλοιπα πελατών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες.

Κινδυνεύουν λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού

Για τον κίνδυνο λουκέτων σε εταιρείες εμπορίας καυσίμων, διανομείς και πρατήρια, εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλούν η νοθεία και το λαθρεμπόριο, προειδοποίησε με συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Ευστάθιος Τσοτσορός. Σε ό,τι αφορά τα ΕΛΠΕ, πάντως, ο κ. Τσοτσορός τόνισε ότι στις 22 Φεβρουαρίου θα ανακοινώσουν νέο ρεκόρ κερδοφορίας αλλά και παραγωγής για το 2017. Οσο για τον ΔΕΣΦΑ, σημείωσε ότι το αναμενόμενο τίμημα θα πρέπει να είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερο των 400 εκατ. ευρώ της αζέρικης Socar και υπογράμμισε τα αυξημένα το 2017 κατά δυόμισι φορές κέρδη σε σχέση με το 2016.

Δημόσια εγγραφή στο Λονδίνο

Τη δημόσια προσφορά μετοχών αξίας 500 εκατ. δολαρίων στην κυρία αγορά του Λονδίνου ανακοίνωσε προχθές η Energean. Σύμφωνα με το ενημερωτικό της δημόσιας προσφοράς, τα κεφαλαία στο μεγαλύτερο μέρος τους θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ, συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. δολαρίων. Συγκεκριμένα, από τα 500 εκατ. δολάρια θα διατεθούν 350 εκατ. δολάρια για την επένδυση στο Ισραήλ. Για το υπόλοιπο κομμάτι της επένδυσης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας, έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία με τράπεζες για τη χρηματοδότηση έργων ύψους 1,25 δισ. δολαρίων. Συντονιστές της εισαγωγής στο χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι οι Citigroup και Morgan Stanley, ενώ οικονομικός σύμβουλος είναι η Rothschild. Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, η Energean βρίσκεται πλέον κοντά στο να καλύψει πλήρως χρηματοδοτικά το κόστος της ανάπτυξης των δύο κοιτασμάτων στο Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή