Ο ΔΗΚΤΗΣ (27/02/18)

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ΔΕΗ επιβεβαιώνει την «Κ» διαψεύδοντας

Επιβεβαιώνει διαψεύδοντας η ΔΕΗ το ρεπορτάζ της «Κ» της Κυριακής για τις δυσκολίες αναχρηματοδότησης των υψηλών δανειακών υποχρεώσεων έως το 2019. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, το ύψος των δανείων από τις ελληνικές τράπεζες που λήγουν τον Απρίλιο του 2019 ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αν σε αυτά προστεθούν τα 350 εκατ. του διεθνούς ομολόγου και τα δύο δάνεια της ΕΤΕπ ύψους 390 εκατ. ευρώ, οι συνολικές υποχρεώσεις προς αναχρηματοδότηση ξεπερνούν τα 2 δισ., όπως ανέφερε το δημοσίευμα. Η αναχρηματοδότηση, λέει η διοίκηση της ΔΕΗ, είναι μια συνηθισμένη διαδικασία. Αυτό ισχύει για μια συνηθισμένη επιχείρηση, σε μια συνηθισμένη χώρα, αλλά όχι στην περίπτωση της ΔΕΗ. Οι τράπεζες προσέλαβαν σύμβουλο για να συντονίσουν τη στάση τους, ενόψει της διαπραγμάτευσης. Για να μειώσουν το απαιτούμενο ποσό, εξετάζουν να προτείνουν στη ΔΕΗ να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία όπως ο ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό λένε οι τράπεζες. Αν η διοίκηση της ΔΕΗ διαφωνεί, ας προσπαθήσει να τις πείσει.

Ενας πονοκέφαλος λιγότερος για μετόχους της TIM Hellas

Μια δίκη λιγότερη έχουν να αντιμετωπίσουν οι βασικοί μέτοχοι της TIM Hellas. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες που ρευστοποίησαν τα περιουσιακά στοιχεία της λουξεμβουργιανής εταιρείας Hellas II απέσυραν τις αγωγές που είχαν καταθέσει σε δικαστήριο του Λονδίνου. Η απόσυρση των προσφυγών έγινε στις 23 Φεβρουαρίου και αφορούσε την υπόθεση ανταλλαγής τίτλων με μετοχές της εταιρείας, αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ. Οι βασικοί μέτοχοι της TIM Hellas, Apax Partners και TPG Capital, δήλωσαν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη και σημείωσαν ότι η συναλλαγή του 2006 ήταν νόμιμη και διαφανής.

Στόχος, η αύξηση διασποράς της μετοχής

Eναντι 18,70 ευρώ ανά μετοχή και με στόχο την αύξηση διασποράς της μετοχής, η διοίκηση της βιομηχανίας μαρμάρου «Παυλίδης» κατέθεσε χθες το βράδυ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρόταση εξαγοράς έως 468.700 ελληνικών πιστοποιητικών, που αντιπροσωπεύουν μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής εισηγμένης εταιρείας Mermeren Kombinat, η οποία είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια Σκοπίων και Αθηνών.

Αναβλήθηκε η επίσκεψη της κ. Νουί στην Ελλάδα

Με την κατάρρευση της λετονικής τράπεζας ABLV συνδέεται η αναβολή της επίσκεψης της επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες (SSM) Ντανιέλ Νουί. Η κ. Νουί θα επισκεπτόταν την Ελλάδα για συζητήσεις με τις τράπεζες, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί κάθε χρόνο. Η ABLV, η τρίτη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Λετονίας, κατέρρευσε υπό το βάρος κατηγοριών από το αμερικάνικο υπουργείο Οικονομικών για ξέπλυμα χρήματος, που οδήγησαν σε μαζική φυγή καταθέσεων και υποχρέωσαν την ΕΚΤ και τον SSM να τραβήξει την πρίζα στην τράπεζα αλλά και στη θυγατρική της στο Λουξεμβούργο.

Συνάντηση Παπαδημητρίου με εκπροσώπους ΔΝΤ

Ατυπη συνάντηση μόνο με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και όχι και των λοιπών δανειστών είχε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου. Μάλιστα, η συνάντηση, όπως πληροφορείται η στήλη, δεν έγινε στο γνωστό… κεντρικό ξενοδοχείο, στο Χίλτον, όπως συνηθίζεται από το 2015 από τότε που ανέλαβαν την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του υπουργού, στην οδό Νίκης! Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ φέρεται να ζήτησαν μία ακόμη φορά πληροφορίες σχετικά με το πώς θα λειτουργεί η περίφημη Αναπτυξιακή Τράπεζα. Κυρίως φέρεται να επέμειναν στο εάν και πώς θα διασφαλίζεται ότι η λειτουργία της αφενός δεν θα έχει δημοσιονομική επίπτωση και αφετέρου δεν θα ανταγωνίζεται τις συστημικές τράπεζες. Στην ίδια συνάντηση, το ΔΝΤ έδειξε ενδιαφέρον και για ορισμένους δείκτες ανάπτυξης και κυρίως για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή