Ο ΔΗΚΤΗΣ (04/03/18)

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξένες επενδύσεις για να γίνει το άλμα στην ανάπτυξη

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και η διαθεσιμότητα κεφαλαίων θα δώσει ώθηση στο να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στη χώρα είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φ. Καραβίας (φωτ.) μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Η χρηματοδότηση επενδύσεων από το εξωτερικό είναι ζωτικής σημασίας άλμα για την Ελλάδα. Το υγιέστερο περιβάλλον, η σταθερά ανοδική τροχιά που θα επιβεβαιωθεί σύντομα και από τα στρες τεστ, είναι σημαντικά στοιχεία και θεωρώ ότι καθιστούν τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας ικανές να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις. Το 2017 παρατηρήθηκε άλλωστε αύξηση της χρηματοδότησης και πτώση των spreads δανείων», είπε. Ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι για την Ελλάδα η προσέλκυση επενδύσεων είναι μία πρόκληση που αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία σχετίζονται κυρίως με τη δημόσια διοίκηση που παραμένει εχθρική. «Οι καλύτεροι τομείς για επενδύσεις είναι ο τουρισμός και οι υποδομές του, ο κλάδος της ενέργειας και ο τομέας των logistics. H Eurobank συμμετέχει σε τέσσερα προγράμματα έρευνας για projects που θα προσελκύσουν 200 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια».

Είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα, γιατί οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές, εκτίμησε ο Απόστολος Ταμβακάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EOS Capital Partners. Το fund έχει στόχο να επενδύσει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα με EBITDA άνω των 3 εκατ. ευρώ και προοπτικές ανάπτυξης. Εχει εντοπίσει περίπου 400 εταιρείες οι οποίες είχαν εν μέσω κρίσης αύξηση 15% στον τζίρο και ακόμα μεγαλύτερη άνοδο σε επίπεδο EBITDA. Η βιομηχανία τροφίμων, το λιανεμπόριο, το Fintech και οι εξωστρεφείς βιομηχανικές εταιρείες συγκαταλέγονται στους τομείς όπου αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες η EOS Capital Partners. Εκτίμησε ότι η εικόνα στις επιχειρήσεις θα αλλάξει δραματικά και με βίαιο τρόπο, καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια που έχουν.

Εκτιμητές υπό παραίτηση

Τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν όπως υπολόγιζε η κυβέρνηση με τους εκτιμητές ακινήτων, που έχουν αναλάβει τον καθoρισμό των νέων τιμών ζώνης σε ολόκληρη την επικράτεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τη διαδικασία, δηλαδή δεν έχουν αναζητήσει στοιχεία αγοραπωλησιών, παλαιών ή νέων, προκειμένου να διαμορφώσουν τις νέες τιμές, ενώ άλλοι σκέφτονται να τα παρατήσουν. Οπως όλα δείχνουν, οι εκτιμητές θα χρειασθούν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Ωστόσο, αυτό που φοβούνται στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι οι εισηγήσεις τους θα είναι πρόχειρες και επί της ουσίας θα έχει γίνει μία τρύπα στο νερό.

Οι πλειστηριασμοί, «κλειδί» για τα κόκκινα

Συνέπεσαν Ντανιέλ Νουί και Χρήστος Μεγάλου στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αναδεικνύοντάς το ως κρίσιμο στο «μέτωπο» της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Η επικεφαλής του SSM, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπογράμμισε ότι μόλις οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί τεθούν σε κανονική λειτουργία, αναμένεται ότι οι οφειλέτες που βρίσκονται σε καθυστέρηση θα έρθουν σε επαφή με τις τράπεζες και θα συμφωνήσουν σε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Η κυρία Νουί έκανε λόγο για αλλαγή νοοτροπίας που θα πάρει χρόνο, αλλά είναι απολύτως απαραίτητη διαδικασία. Στο ίδιο μήκος κύματος ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς τόνισε ότι τα e-auctions είναι εργαλείο για την αποκατάσταση της πιστωτικής κουλτούρας. Το γεγονός πως 50 οφειλέτες προσήλθαν και ρύθμισαν λίγο πριν τους πλειστηριασμούς της Τετάρτης επιβεβαιώνει την εκτίμηση.

Αρνήθηκαν τις νέες συμβάσεις και τώρα αναζητούν λύση
 

Στην αρχή απείλησαν με ασφαλιστικά μέτρα. Στη συνέχεια, αφού έχασαν τα ασφαλιστικά μέτρα, ανέκρουσαν πρύμναν, και για να μη χάσουν τις άδειές τους προσέφυγαν στους πολιτικούς. Πρόκειται για πράκτορες του ΟΠΑΠ, που πέρυσι αρνήθηκαν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις που τους πρότεινε ο οργανισμός. Περίπου 500 από τους 5.000 αρνήθηκαν να τις υπογράψουν και στους οποίους ο ΟΠΑΠ έδωσε 12 μήνες περιθώριο πριν ανακαλέσει τις άδειές τους. Καθώς τώρα πλησιάζει το πλήρωμα του χρόνου (τέλος Μαρτίου), ορισμένοι εξ αυτών προσέφυγαν σε κυβερνητικούς βουλευτές προκειμένου να αποφύγουν την ανάκληση. Η ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή, αλλά δεν έχει ακόμη απαντηθεί. Αξίζει να αναναφερθεί ότι από τις 16 προσφυγές που εκδικάσθηκαν στα δικαστήρια, έως τώρα άπασες, χωρίς καμία εξαίρεση, έχουν απορριφθεί. Πάντως για τον ΟΠΑΠ, αυτή ήταν μια «χρυσή» ευκαιρία να προχωρήσει στη μείωση του δικτύου του, την οποία και ο ίδιος επιθυμούσε, αλλά και είχε υποσχεθεί στις Αρχές της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή