Ο ΔΗΚΤΗΣ (06/03/18)

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλωματικές παρεμβάσεις για ΔΕΣΦΑ

Στο επίκεντρο της διπλωματίας βρέθηκε ο διαγωνισμός του ΔΕΣΦΑ εν αναμονή του ανοίγματος των οικονομικών προσφορών. Ο πρέσβης των ΗΠΑ την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της πρεσβείας με θέμα «Γυναίκες στην ενέργεια», αναφερόμενος στον ΔΕΣΦΑ και στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, έκανε ειδική μνεία στην ιταλική SNAM, που ηγείται ενός εκ των δύο κοινοπραξιών που διεκδικούν τον ΔΕΣΦΑ και συμμετέχει και στον TAP. «Η SNAM διεκδικεί τον ΔΕΣΦΑ όχι μόνο επειδή ενδιαφέρεται για την ελληνική αγορά, αλλά επειδή ενδιαφέρεται πολύ γι’ αυτό το ευρύτερο δίκτυο που συνδέεται, μέσω των Δυτικών Βαλκανίων, μέχρι την Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παρέμβαση υπέρ της SNAM έκανε, και ο Ιταλός πρέσβης Εφίζιο Λουίτζι Μάρας, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ. Ο Ιταλός διπλωμάτης τόνισε ότι η SNAM θα πραγματοποιήσει μεγάλη επένδυση αν επιλεγεί στον διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ.

Παράλογη ανοχή στους βανδαλισμούς

Αλλος ένας εκπρόσωπος του επιχειρηματικού κόσμου προστέθηκε στις φωνές διαμαρτυρίας για την ανεπαρκή αντιμετώπιση των βανδαλισμών σε εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου ζήτησε χθες την άμεση αποζημίωση των καταστηματαρχών, καθώς και συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα. «Οι συνέπειες αυτής της παράλογης ανοχής που δείχνει η πολιτεία δεν είναι μόνο το κόστος μιας βιτρίνας. Είναι το γεγονός ότι μειώνεται η εμπορική κίνηση σε όλη την περιοχή του κέντρου», δήλωσε.

Σε ευρωπαϊκό fund το 8,15% της «Πετρόπουλος»

Σε ευρωπαϊκό fund μεταβιβάστηκε χθες, μέσω Χρηματιστηρίου, το 8,15% της εισηγμένης εταιρείας Πετρόπουλος ΑΕΒΕ. Το placement έγινε στην τιμή των 5,20 ευρώ. Σημειώνεται ότι στην εταιρεία συμμετέχει το Vanshap Capital Value Fund. Το fund από τον περασμένο Ιανουάριο αύξησε τη συμμετοχή του σε 5,36%. O κ. Κωνσταντίνος Πετρόπουλος κατέχει το 38,75% του μετοχικού κεφαλαίου και ο κ. Ιωάννης Πετρόπουλος το 32,68% των δικαιωμάτων ψήφου.

Στην περιοχή του 1,3% η ανάπτυξη το 2017

Πιο κοντά στην εκτίμηση του ΙΟΒΕ, που επέμενε ότι η ενίσχυση του ΑΕΠ το 2017 θα κινηθεί στην περιοχή του 1,3%, διαμορφώνεται τελικά το ΑΕΠ, καθώς, όπως ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, η ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2017 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,4%, χαμηλότερα της προηγούμενης εκτίμησης. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 1,6% για την εγχώρια οικονομία, ενώ ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, ήταν στο +2,7%. Το ΙΟΒΕ τόσο τον Οκτώβριο 2017 όσο και τον περασμένο Ιανουάριο, κατά τις παρουσιάσεις της τριμηνιαίας έκθεσής του, είχε επισημάνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ήταν κοντά στο 1,3%.

Δύο προσφορές για το «Venus»

Δύο προσφορές κατατέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, για το χαρτοφυλάκιο των 3,5 δισ. ευρώ με την επωνυμία Venus, που έχει βγάλει προς πώληση η Alpha Bank. Πρόκειται για τις δεσμευτικές προσφορές οι οποίες, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, κατατέθηκαν από την Β2 Holding και από την APS. Σε πλήρη εξέλιξη είναι και η αντίστοιχη διαδικασία που έχει ανοίξει η Εθνική Τράπεζα για την πώληση του χαρτοφυλακίου Earth. Η ονομαστική αξία του χαρτοφυλακίου είναι στο 1,9 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τους τόκους το προς πώληση χαρτοφυλάκιο φθάνει τα 5,2 δισ. ευρώ και χθες αναμένονταν οι μη δεσμευτικές προσφορές. Οι μαζικές πωλήσεις στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχονται για εμπροσθοβαρή μείωση των κόκκινων δανείων μέσα από πωλήσεις και πλειστηριασμούς ήδη από το 2018. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες έναντι του SSM, δάνεια 11,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να έχουν πωληθεί έως και τα τέλη του 2019, στόχος που αναμένεται να επιτευχθεί ήδη από το τρέχον έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή