Ο ΔΗΚΤΗΣ (08/03/18)

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Φεράρι, ο ΣΥΡΙΖΑ και το τρακάρισμα…

Aπό τα ωραία παραλειπόμενα του Φόρουμ των Δελφών: Στο δείπνο στο ξενοδοχείο Αμαλία, το Σάββατο, ο Πάνος Τσακλόγλου (φωτ.), καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρεται στο δημοφιλές θέμα του Φόρουμ, το κόστος της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιώντας γλαφυρούς παραλληλισμούς. Είναι, εξηγεί, σαν να είσαι παίκτης της Μπαρτσελόνα, που οδηγεί Φεράρι, τρακάρει και καταλήγει να παίζει στον Ατρόμητο Αθηνών. Το κόστος δεν είναι μόνο η Φεράρι, αλλά και η απώλεια του εισοδήματος που προκύπτει από την αλλαγή ομάδας. Αντίστοιχα, το κόστος για την ελληνική οικονομία δεν είναι μόνο το ΑΕΠ που χάθηκε, λόγω ύφεσης, αλλά και άλλα στοιχεία, όπως οι τράπεζες, των οποίων η χρηματιστηριακή αξία έφτανε τα 33 δισ. το 2014 και κατέληξε στα 800 εκατ. ευρώ μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Σημειωτέον ότι τη συζήτηση πυροδότησε μία ημέρα πριν ο Τόμας Βίζερ, ο οποίος ανέβασε το κόστος του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ στα 200 δισ. και βάλε.

Η ΔΕΗ ζητεί την αύξηση υδροηλεκτρικής παραγωγής

Την ανάγκη αύξησης της υδροηλεκτρικής παραγωγής καθώς οι εισροές στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών της είναι αυξημένες λόγω των έντονων βροχοπτώσεων της τελευταίας περιόδου, επισημαίνει η ΔΕΗ σε σχετική ανακοίνωσή της. Τα αποθέματα είναι αυξημένα κατά 22% (2835 Gwh) σε σχέση με τον μέσο όρο της τριετίας 2015-2017 (2.316 Gwh) και κατά περίπου 15% έναντι των στατιστικά μεγίστων αποδεκτών αποθεμάτων της περιόδου (2.460 Gwh), αναφέρει η ΔΕΗ και δηλώνει ότι θα συνεργαστεί με τον διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για την αναγκαία αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής.

Ξεκινάει η εκποίηση της Σέλμαν στη Χαλκίδα

Με ελάχιστο τίμημα πώλησης τα 26 εκατ. ευρώ, πραγματοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα 12 Μαρτίου στο Πρωτοδικείο Αθηνών ο πρώτος δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη πώληση του εργοστασίου της πτωχευμένης εταιρείας Σέλμαν στο Βασιλικό Χαλκίδας. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένα και εγχώρια επενδυτικά σχήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βιομηχανική μονάδα φυλάσσεται για να αποφευχθεί η κλοπή των μηχανημάτων.

Αναβολή πλειστηριασμού για συγκρότημα ΛΑΚΙΤΙΡΑ

Σε νέα αναβολή οδηγήθηκε ο πλειστηριασμός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος ΛΑΚΙΤΙΡΑ, έπειτα από αίτημα που κατατέθηκε για ανακοπή του ανοίγματος των προσφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να εκδικαστεί η νέα προσφυγή της οικογένειας Ανδριόπουλου και να αποφασιστεί εάν θα ανοιχθούν οι επτά προσφορές που κατατέθηκαν ή θα υπάρξει αναστολή της διαδικασίας μέχρι να εκδικαστούν οι κύριες προσφυγές. Υπενθυμίζεται πως μεταξύ των ενδιαφερομένων που είχαν καταθέσει προσφορά την προηγούμενη φορά φέρεται να είναι οι Hotels, Atrium Hotels, Eurobank, Atlantica, ένα βρετανικό fund στο οποίο συμμετέχουν η Thomas Cook και η ξενοδοχειακή αλυσίδα Aldiana, κι ένα fund ισραηλινών συμφερόντων.

Στο ραντάρ της Ε.Ε. οι ενισχύσεις στην ΕΝ.ΚΛΩ.

Για πολλοστή φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαλεί την ελληνική κυβέρνηση για τις κρατικές ενισχύσεις. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο της επιτροπής βρέθηκαν οι ενισχύσεις που δόθηκαν υπέρ της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας. Και μάλιστα, ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανάκτηση των ποσών. Στο κείμενο που απεστάλη χθες στο υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι «το δικαστήριο έχει επιβεβαιώσει ρητά την υποχρέωση ανάκτησης και ότι η προθεσμία που επιβλήθηκε από την Επιτροπή στην απόφαση της 22ας Φεβρουαρίου 2012 έληξε πριν από περισσότερο από 5 χρόνια». Και καταλήγει το σχετικό υπόμνημα ότι: «Η Επιτροπή θα ήθελε να υπενθυμίσει στις ελληνικές αρχές την υποχρέωσή τους να εφαρμόσουν την απόφαση ανάκτησης άμεσα και αποτελεσματικά». Επίσης η Επιτροπή ζητάει ενημέρωση για το εάν έχουν πωληθεί κάποια περιουσιακά στοιχεία, καθώς και ενημέρωση για τη διαδικασία εκκαθάρισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή