Ο ΔΗΚΤΗΣ (06/04/18)

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις λιγνιτικές μονάδες

Mε τη διαδικασία του επείγοντος και στόχο να έχει ψηφιστεί έως τα τέλη Απριλίου, ώστε να μην αποτελέσει εμπόδιο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, κατατίθεται την Τρίτη του Πάσχα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου «κλείδωσε» σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκη και της DGcomp. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα συσταθούν δύο θυγατρικές της ΔΕΗ, μία για τα περιουσιακά στοιχεία στον Βορρά (μονάδες Φλώρινας) και άλλη μία για του Νότου (μονάδες Μεγαλόπολης), και θα τεθούν προς πώληση μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας. Σε ό,τι αφορά το θέμα των εργασιακών στις νέες εταιρείες, θα μεταβιβασθεί το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία των μονάδων και το υπόλοιπο θα μετακινηθεί σε άλλες θυγατρικές της ΔΕΗ ή θα επωφεληθεί προγράμματος εθελουσίας εξόδου. Τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού που θα μεταβιβαστεί διατηρούνται, ενώ υπάρχει ρήτρα προστασίας από απολύσεις για διάστημα 6 ετών.

Στην Banca Transilvania η Bancpost της Eurobank

Στην Banca Transilvania μεταβίβασε τη θυγατρική της στη Ρουμανία, Bancpost, η Eurobank, ολοκληρώνοντας το σχέδιο αναδιάρθρωσης που είχε συμφωνηθεί με την Κομισιόν. Ετσι, η Eurobank ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις της στις ευρωπαϊκές αρχές, ενώ σημειώνεται ότι διατηρεί σημαντική παρουσία σε αρκετές χώρες. Ο όμιλος διαθέτει στο εξωτερικό ενεργητικό 10,8 δισ. ευρώ (Κύπρος 4,5 δισ., Βουλγαρία 3,5 δισ., Λουξεμβούργο 1,4 δισ. και Σερβία 1,3 δισ.), δίκτυο 254 καταστημάτων και 26 επιχειρηματικών κέντρων. Το 2017 τα κέρδη του ομίλου από τις δραστηριότητες εξωτερικού ανήλθαν σε 130 εκατ. ευρώ.

Ερχονται πλειστηριασμοί σκαφών και αυτοκινήτων

Εκατοντάδες πλειστηριασμοί σκαφών αναψυχής και αυτοκινήτων σχεδιάζει για το β΄ τρίμηνο του έτους η εφορία. Εκτός από τα ακίνητα που θα αρχίσουν να βγαίνουν στο σφυρί από τις 27 Απριλίου, το προσεχές διάστημα θα βγουν και κατασχεμένα αυτοκίνητα μεγάλης αξίας και σκάφη αναψυχής, αναφέρουν στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Η φορολογική διοίκηση έχει στόχο να εκτελέσει το πρόγραμμα των 17.000 πλειστηριασμών το 2018. Φιλόδοξος στόχος που μπορεί να υλοποιηθεί μόνον αν έχει μεγάλο στοκ αυτοκινήτων και άλλων κινητών αξιών.

Σκληρή είναι η μάχη στο πεδίο των προσφορών

Προσπαθούν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών να αλλάξουν την εικόνα για το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, εις μάτην όμως. Eιδικά στον τομέα της κινητής, η προσπάθεια είναι εργώδης, κυρίως σε επίπεδο προσφορών. Η Cosmote πριν από λίγες ημέρες έδωσε σε όλους τους πελάτες κινητής 5 GB για την εβδομάδα του Πάσχα, με αντίτιμο λιγότερο από 1 ευρώ. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι τέτοιου είδους προσπάθειες έχουν μειώσει το κόστος χρήσης ανά MB (ή GB) την τελευταία τετραετία κατά 75%. Ομως οι στατιστικές βγαίνουν με τα επίσημα (ονομαστικά) τιμολόγια και όχι με τα ανεπίσημα τιμολόγια που προσφέρονται στον Γιώργο, τον Νίκο και τη Μαρία.

Μεταβιβάζουν ακίνητα για να μειώσουν τα χρέη

Συνεχίζεται η «αιμορραγία» ακινήτων από τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις προς τις τράπεζες. Τις τελευταίες ημέρες, σειρά συμφωνιών εξυγίανσης με εταιρείες του κλάδου των κατασκευών και της ανάπτυξης ακίνητων σήμανε τη δρομολόγηση μεταβίβασης ακινήτων, με αντάλλαγμα το «κούρεμα» χρέους και τη μείωση του δανεισμού. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι ίσως η κατασκευαστική εταιρεία ΒΙΟΤΕΡ, η οποία κατόρθωσε έπειτα από αρκετά χρόνια προσπαθειών να επεξεργαστεί μια συμφωνία εξυγίανσης, που προβλέπει τη μεταβίβαση 23 ακινήτων της προς τους πιστωτές της. Η ΒΙΟΤΕΡ διαθέτει σημαντικό και αξιόλογο χαρτοφυλάκιο κτιρίων, κυρίως εντός Αθηνών, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να «ορέγονται» σημαντικά έσοδα από την πώληση ή την αξιοποίησή τους, δεδομένης και της ευνοϊκής χρονικής συγκυρίας. Η ΒΙΟΤΕΡ θα θέσει το ζήτημα της έγκρισης της συμφωνίας εξυγίανσης στους μετόχους της έκτακτης γενικής συνέλευσης που έχει προγραμματίσει για την 30ή Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή