Ο ΔΗΚΤΗΣ (21/04/18)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% έως 4% το 2017

Μεταξύ 3,5% και 4% του ΑΕΠ θα κυμανθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, το οποίο θα προκύπτει από τα δημοσιονομικά στοιχεία για το προηγούμενο έτος, που θα ανακοινώσει η Eurostat τη Δευτέρα. Την πληροφορία έδωσε χθες στο πρακτορείο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος, αλλά ήδη εδώ και μέρες η κυβέρνηση έχει διαρρεύσει ότι θα είναι της τάξεως του 3,7% του ΑΕΠ.

Το πρακτορείο θυμίζει ότι αυτό το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο από τον στόχο του προγράμματος, που ήταν 1,75% του ΑΕΠ, ενώ ξεπέρασε ακόμη και τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Κι αυτό, αφού δόθηκε το κοινωνικό μέρισμα. Υπερπλεόνασμα είχαμε, πάντως, και το 2016, όταν ο στόχος ήταν ακόμη χαμηλότερος. Να μην ξεχνάμε, πάντως, ότι όλα αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης, και μάλιστα κυρίως μιας μικρής μερίδας πολιτών.

Χαμένοι στην… ισπανική προφορά ενός σήματος

Τι σχέση έχουν τα σήματα YAMAS και LLAMA; Αμφότερα πρόκειται για σήματα αλκοολούχων ποτών, το μεν YAMAS της φερώνυμης ελληνικής εταιρείας συμφερόντων Δ. Μητράκου, το δε LLAMA, σήμα ισπανικής εταιρείας. Η τελευταία άσκησε ανακοπή κατά της αίτησης καταχώρισης του σήματος YAMAS στο γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. (EUIPO), το οποίο τη δέχθηκε, κρίνοντας ότι τα σήματα για τον ισπανόφωνο πληθυσμό έχουν ακουστική ομοιότητα, μοιάζει η προφορά τους. Ο κ. Μητράκος προσέφυγε στο Γενικό Δικαστήριο, χωρίς όμως να δικαιωθεί, και τώρα μένει να ασκήσει αναίρεση.

«Ναυαγεί» και ο 5ος διαγωνισμός της ΕΡΤ για τους πομπούς

Προς ακύρωση οδεύει και ο 5ος διαγωνισμός προμήθειας των πομπών της ΕΡΤ, με στόχο τη δημιουργία δικτύου ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος. Πρόκειται για το δίκτυο της ERTnet, αντίστοιχο του Digea, που θα μεταφέρει το τηλεοπτικό σήμα των κρατικών καναλιών στη χώρα μας. Ο διαγωνισμός προμήθειας πομπών, αν και έχει προκηρυχθεί πέντε φορές μέχρι τώρα, δεν έχει καρποφορήσει. Το Ελεγκτικό Συνέδριο τον έχει ακυρώσει τις περισσότερες φορές, καθώς κρίνει ότι παραβιάζονται οι βασικές αρχές προμηθειών στο ελληνικό Δημόσιο. Ετσι βαδίζουμε αισίως προς τον 6ο διαγωνισμό.

Ελλειμμα και φέτος έχουν οι Σταθερές Συγκοινωνίες

Eλλειμματικός είναι και φέτος ο προϋπολογισμός της κρατικής εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) Α.Ε. Η εταιρεία θα εμφανίσει έλλειμμα ύψους 28 εκατ. ευρώ, μέσα από σύνολο εσόδων της τάξεως των 112 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το 2016, όταν η εταιρεία είχε εμφανίσει έσοδα ύψους 95 εκατ. ευρώ. Το έλλειμμα, επίσης, είναι μικρότερο, δεδομένου ότι είχε εμφανίσει ζημίες 37 εκατ. ευρώ. Για το 2017 δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία. Σημειώνεται ότι πάνω από το 73% των προβλεπόμενων εσόδων, δηλαδή 82 εκατ. ευρώ, προορίζεται για τη μισθοδοσία της εταιρείας.

Το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» ανοικτό έως 29/4

Εως και την Κυριακή 29 Απριλίου 2018 θα παραμείνει ανοικτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», ώστε οι ενδιαφερόμενοι σε όλες τις περιφέρειες της χώρας να ολοκληρώσουν και να υποβάλουν οριστικά τις αιτήσεις τους. Στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, προκειμένου αμέσως μετά να ενεργοποιηθεί το επόμενο στάδιο, της δήλωσης επιλογής ή όχι λήψης δανείου. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, προς διευκόλυνση των πολιτών που έχουν εγγραφεί αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής αίτησης, δημιουργήθηκε γραμμή υποστήριξης του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», στην οποία θα μπορούν να υποβάλλουν τηλεφωνικώς (213-15.13.780, 213-15.13.781) ή γραπτώς ([email protected]) τα ερωτήματά τους. Η γραμμή θα λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από 10.00 έως 16.00. Για τις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίου, η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή