Ο ΔΗΚΤΗΣ (25/04/18)

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Δ.Σ. της ΕΤΕ η τύχη της Εθνικής Ασφαλιστικής

Σήμερα αναμένεται να ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας η οριστική απόφαση για την τύχη του διαγωνισμού πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Συγκεκριμένα, ποιοι θα κληθούν να συμμετάσχουν στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης έκανε λόγο για δύο κινεζικούς ομίλους που ενδιαφέρονται, φωτογραφίζοντας τον κινεζικό χρηματοοικονομικό όμιλο Fosun και την Gongbao και αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαδικασία θα ανοίξει για αυτούς τους δύο. Η επιλογή αυτή, που αποτέλεσε και την πρόταση του ΤΧΣ προς τη διοίκηση της ΕΤΕ, προκαλεί τη δυσαρέσκεια της Fosun, η οποία ως δεύτερη επικρατέστερη στο αρχικό διαγωνισμό, μετά την Exin, ανέμενε να είναι αποκλειστικός συνομιλητής στον νέο γύρο διαπραγμάτευσης. Μένει να φανεί κατά πόσον αυτή η δυσαρέσκεια θα εκφραστεί και εμπράκτως ή είναι διαπραγματευτική πίεση.

Τροπολογία για το τέλος στους προμηθευτές ΑΠΕ

Εν μέσω διαμάχης μεταξύ προμηθευτών ρεύματος, ενεργοβόρου βιομηχανίας και παραγωγών για το «ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο», κατατέθηκε χθες από το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας η τροπολογία για τη χρέωση προμηθευτή –, το τέλος που έχει επιβληθεί στους προμηθευτές για τον μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ. Αν και η συμφωνία με τους πιστωτές προβλέπει μείωση της χρέωσης κατά το σύνολο του πλεονάσματος του λογαριασμού ΑΠΕ, με στόχο την κατάργησή του, η τροπολογία περιορίζει τη μείωση στο 35% αναδρομικά από 1/4/2018, καθώς επιλέχτηκε η τήρηση αποθεματικού 70 εκατ.

Ενας και μόνο δημόσιος υπάλληλος αρκεί…

Ο τομέας της ενέργειας μπορεί να συνεισφέρει στον εθνικό στόχο κάλυψης του επενδυτικού κενού, όπως τέθηκε από τον ΣΕΒ. Αν λάβουμε υπ’ όψιν την εμπειρία που μετέφεραν στο συνέδριο του συνδέσμου επενδυτές στον τομέα των ΑΠΕ, μόνο με αλλαγές στη δημόσια διοίκηση θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος. «Προσπάθειες εκατοντάδων εκατ. και δεκάδων μηχανικών μπορούν να ακυρωθούν από έναν δημόσιο υπάλληλο». «Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να εκδοθεί η άδεια ενός έργου που φτιάχτηκε σε 2 χρόνια και επενδύθηκαν 150 εκατ.», είπαν οι επενδυτές.

Ηλεκτρονικές «ενστάσεις» σε πέντε εφορίες

Από τις 9 Mαΐου αρχίζει πιλοτικά η ηλεκτρονική υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής και αιτήματος αναστολής, ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, καθώς και η παρακολούθηση της πορείας τους. Η δυνατότητα αυτή δίνεται για πράξεις που έχουν εκδοθεί από τις εξής ΔΟΥ: 1. Φορολογίας Ανωνύμων Εταιρειών (ΦΑΕ) Αθηνών. 2. Χολαργού. 3. Ψυχικού. 4. Αμπελοκήπων. 5. Ιωνίας Θεσσαλονίκης. Σχετική απόφαση υπέγραψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, σε ορίζοντα εξαμήνου, η ευχέρεια ηλεκτρονικής υποβολής θα παρασχεθεί σταδιακά και για πράξεις που έχουν εκδοθεί από τις υπόλοιπες ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα.

Καθυστερήσεων συνέχεια για αεροδρόμιο Καστελλίου

Ακόμα μία παράταση, αυτή τη φορά έως τις 25 Μαΐου, πήρε η υπόθεση του αεροδρομίου στο Καστέλλι. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υποδομών, η παράταση της «περιόδου οριστικοποίησης συμβατικών εγγράφων» δίνεται προκειμένου να εξασφαλιστεί επιπλέον χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής ανεξάρτητου μηχανικού για το έργο. Ο προσωρινός ανάδοχος στο έργο (Ariadne Airport Group, ένωση των εταιρειών ΤΕΡΝΑ και GMR Airports) έχει οριστεί από τις 30 Μαΐου 2017 και η οριστικοποίηση των συμβατικών εγγράφων έπρεπε να είχε γίνει δύο μήνες αργότερα. Παρατάθηκε, ωστόσο, την 1η Αυγούστου, στις 11 Οκτωβρίου, στις 20 Δεκεμβρίου, στις 7 Φεβρουαρίου και, τέλος, στις 28 Μαρτίου (η απόφαση δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια με καθυστέρηση ενός μήνα). Υπενθυμίζεται ότι ο ανεξάρτητος μηχανικός προσλαμβάνεται και πληρώνεται από τον ιδιώτη ώστε να λειτουργεί για λογαριασμό του Δημοσίου, μια ενδιαφέρουσα σχέση που έχει επαναληφθεί και στις υπόλοιπες συμβάσεις παραχώρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή