Ο ΔΗΚΤΗΣ (29/04/18)

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μας πήρατε, μας πήρατε ένα βαρέλι τρύπιο…»

To βραβείο του «Καλύτερου Πωλητή» για το 2018 θα διεκδικήσουν ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο γενικός γραμματέας Μιχάλης Βερροιόπουλος. Την ώρα που η ΔΕΗ ετοιμάζεται να πουλήσει τέσσερις λιγνιτικές μονάδες και τα ορυχεία τους, αυτοί μιλώντας στη Βουλή έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μειώσουν το τίμημα, λέγοντας πως οι μονάδες είναι στην πραγματικότητα «σαπάκια» και ο λιγνίτης δεν έχει μέλλον. Πού οι εποχές που ο Π. Καμμένος έλεγε πως τα ορυχεία έχουν λιγνίτη αξίας 2 δισ. ευρώ και μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας για 20 χρόνια! Εάν θέλουν οι δυνητικοί επενδυτές να πάρουν κοψοχρονιά τις μονάδες, δεν έχουν παρά να επισυνάψουν στην προσφορά τους τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Βουλής. Και δεδομένου ότι το υπουργείο Ενέργειας συμφώνησε να μην υπάρχει κατώτατο τίμημα, στη ΔΕΗ ετοιμάζονται για τα χειρότερα. Προφανώς, προτεραιότητα των κυβερνητικών στελεχών ήταν να κάνουν μασάζ στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κι όχι να μεγιστοποιήσουν κατά το δυνατόν το έσοδο από την πώληση για την καθημαγμένη ΔΕΗ. Γι’ αυτό οι μονάδες από εκεί που μέχρι πρόσφατα ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ «φλουρί κωνσταντινάτο», έγιναν ξαφνικά «βαρέλι δίχως πάτο» (για να θυμηθούμε τη «Νίτσα», το παιχνίδι των παιδικών χρόνων του κ. Φλαμπουράρη).

Εθνική Ασφαλιστική

«Για τους εναπομείναντες επιλεχθέντες επενδυτές που προκρίθηκαν στην τελευταία φάση των δεσμευτικών προσφορών», θα ανοίξει η διαδικασία πώλησης του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, στην οποία φωτογραφίζει τους δύο κινεζικούς ομίλους Fosun και Gongbao ως επιλεχθέντες επενδυτές. Με δεδομένο το σφιχτό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της πώλησης έως τον Ιούνιο, η διαδικασία των data rooms αναμένεται να ανοίξει εντός της εβδομάδας, ενώ ο σύλλογος των υπαλλήλων στην εταιρεία καλεί τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να μην αποδεχθεί προσφορά κατώτερη αυτής που είχε προσφέρει η Exin στον πρώτο γύρο, δηλαδή τα 718 εκατ. ευρώ.

Οι ρεαλιστές, οι «πονηροί» και οι «φευγάτοι»

Τον επόμενο μήνα που θα έρθει η τρόικα θα επισημοποιηθεί πώς θα γίνουν τουλάχιστον οι μειώσεις των συντάξεων, όπως έχει συμφωνηθεί το 2019. Ενόψει αυτού, έχουν διαμορφωθεί τρεις κατηγορίες υπουργών: 1. Οι ρεαλιστές, που λένε να προχωρήσουμε με την ελπίδα ότι θα υλοποιηθούν τα αντίμετρα. 2. Οι «πονηροί», που προτείνουν να γίνουν πρόωρες εκλογές και να κόψει τις συντάξεις η επόμενη κυβέρνηση. 3. Οι «φευγάτοι». Στην ουσία, πρόκειται για έναν, αλλά ψηλά στην ιεραρχία της κυβέρνησης, ο οποίος, την ώρα του κλαυθμού και του οδυρμού για τα μελλούμενα, πρότεινε να αυξηθούν οι κατώτατες συντάξεις. Προφανώς, οι υπόλοιποι το άφησαν να περάσει χωρίς σχόλια, σεβόμενοι την ηλικία του και τις αγωνιστικές του περγαμηνές. Πάντως, η μάχη μεταξύ των ρεαλιστών και των πονηρών δεν έχει ακόμη κριθεί. Ολα παίζονται, μέχρι να αποφασίσουν οι πιστωτές τι θα γίνει με τα αντίμετρα.

Στην τελική ευθεία η αύξηση κεφαλαίου

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου έως 197,97 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Αττικής, καθώς με βάση το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα εγκρίθηκε από το Χρηματιστήριο η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προτίμησης και η εισαγωγή των μετοχών της τράπεζας από το reverse split. Οπως είναι γνωστό, η τράπεζα προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους, σε αναλογία 4 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά. Στόχος είναι να αντληθούν 197,97 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν αποκλειστικά για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, με εξαγορά, μεταξύ άλλων, των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου. Η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε παράλληλα την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου με την αποχώρηση 177 ατόμων που αντιστοιχούν περίπου στο 23% του συνόλου του προσωπικού της τράπεζας.

Τέσσερα έτη μετά, και η επένδυνση στην Αφάντου είναι ακόμη στα χαρτιά

Στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι τομές των αρχαιολόγων στα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ στην περιοχή της Αφάντου στη Ρόδο, μια επένδυση εκατοντάδων εκατ. ευρώ που παραμένει στα «χαρτιά», μετά την αιφνίδια απόφαση του τότε υπ. Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά το 2016 να δεσμεύσει σχεδόν το σύνολο της έκτασης ως «ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος». Ουσιαστικά, η κίνηση αυτή προσέθεσε σχεδόν δύο χρόνια καθυστέρησης στην υπογραφή της σύμβασης, η οποία ούτως ή άλλως θα απαιτούσε σημαντικό χρόνο, με βάση και τα όσα προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για την πολεοδόμηση εκτός σχεδίου εκτάσεων. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος βρέθηκε στη Ρόδο για να ενημερωθεί διά ζώσης για την πορεία των αρχαιολογικών ερευνών. Εφόσον βρεθούν αρχαιότητες, με βάση το σχετικό μνημόνιο που έχουν υπογράψει οι επενδυτές με το ΤΑΙΠΕΔ, οι αρχαιολόγοι θα έχουν τον πρώτο λόγο στο πώς θα προχωρήσει η επένδυση, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι μηχανικοί. Ασφαλώς αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν όντως υπάρξουν σοβαρά αρχαιολογικά ευρήματα, είναι πιθανό οι επενδυτές να επανεξετάσουν τη στάση τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2014. Πλειοδότρια για το βόρειο ακίνητο αναδείχθηκε, με προσφορά 26,9 εκατ. ευρώ, η M.A. Angeliades Inc., ενώ για το νότιο ακίνητο πλειοδότησε η T.N. Aegean Sun Investment Ltd. με προσφορά 15 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή