Ο ΔΗΚΤΗΣ (28/04/18)

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η αξιολόγηση βαφτίζεται επίσκεψη

«Aλλο παρακολούθηση, άλλο αξιολόγηση», μας είπε χθες από τη Σόφια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που είχε τσουρουφλιστεί από τις εσωκομματικές αντιδράσεις στην ειλικρινή του παραδοχή του στους Financial Times ότι θα υπάρχουν «τρεις ή τέσσερις επισκέψεις» των θεσμών στην Ελλάδα κάθε χρόνο, μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Ο υπουργός πιάστηκε από το ότι δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα, για να βαφτίσει την αξιολόγηση παρακολούθηση. Ομως, επί της ουσίας, οι θεσμοί (πείτε την τρόικα, αν προτιμάτε) θα ελέγχουν, όπως και τώρα, αν εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις και αν πηγαίνουν καλά τα δημοσιονομικά μας, και από τις εκθέσεις τους θα εξαρτάται όχι η εκταμίευση μιας δόσης, αλλά και η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Ομως, όχι. Η Ράνια Σβίγκου, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει ότι εδώ μιλάμε για επισκέψεις, όχι για αξιολογήσεις. Το μόνο που δεν μας είπε ήταν ότι θα έρχονται οι θεσμοί με σοκολατάκια στο σπίτι του κ. Τσακαλώτου στην Κηφισιά ή το καλοκαίρι στην Πρέβεζα.

Τρεις προϋποθέσεις για λήψη ασφαλιστικής ενημερότητας

Τρεις είναι οι προϋποθέσεις, προκειμένου χιλιάδες μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα. Να έχουν πληρώσει τις εισφορές έως το 2016, να καταβάλουν εντός του Μαΐου την 1η δόση εκκαθάρισης του 2017 και να μη χρωστούν εισφορές του 2018. Για τις τρέχουσες εισφορές, αρκεί το ποσό που αντιστοιχεί στην, κατά περίπτωση, κατώτατη μηνιαία εισφορά. Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι, σε περιπτώσεις ρύθμισης οφειλών, ισχύει η χορήγηση βεβαίωσης μηνιαίας διάρκειας και όχι 6μηνης διάρκειας που προβλέπεται στις περιπτώσεις που έχουν καταβληθεί οι απαιτητές εισφορές.

Συμβολική κίνηση στη μνήμη του Στέλιου Σκλαβενίτη

Τη μη αντικατάσταση του αείμνηστου Στέλιου Σκλαβενίτη αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης» σε πρόσφατη συνεδρίαση. Η απόφαση ήταν, όπως αναμενόταν, ομόφωνη. Ο επιχειρηματίας που έφυγε πρόωρα από τη ζωή την 1η Απριλίου είχε τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία. Το διοικητικό συμβούλιο είναι πλέον οκταμελές και αποτελείται από τους Μαρία, Γεράσιμο και Βίκυ Σκλαβενίτη, Λ. Θεόκλητο, Χρ. Μαραγκό, Αν. Ποταμιάνο, Επ. Αλεξόπουλο και Ν. Μαμιδάκη.

Συλλογικές διαπραγματεύσεις

Λιγότερο από το 35% των εργαζομένων στην Ελλάδα καλύπτεται από κάποια συλλογική σύμβαση. Επίσης, οι μισθοί στη χώρα αντιπροσωπεύουν μικρότερο ποσοστό από το 45,5% του ΑΕΠ. Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων εκπέμπει σήμα κινδύνου για τους εργαζόμενους της χώρας μας και των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ε.Ε. τόσο για το θέμα των αμοιβών όσο και των συνθηκών εργασίας. Γι’ αυτό ξεκινούν την καμπάνια «Emergency Alert», προειδοποιώντας τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συζητήσουν με τα συνδικάτα και να προχωρήσουν στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Συνάντηση Τσίπρα με τον CEO της SNAM

Με τον Μάρκο Αλβερά, διευθύνοντα σύμβουλο της ιταλικής εταιρείας SNAM, συναντήθηκε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίο και συζήτησε θέματα σχετικά με την επένδυσή της στον ΔΕΣΦΑ. Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία του υψηλού τιμήματος της προσφοράς της ιταλικής εταιρείας για τον ΔΕΣΦΑ και ενημερώθηκε για τα σχέδια ανάπτυξης της SNAM και του ΔΕΣΦΑ, με επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο τη χώρα μας. Η συμμετοχή των Snam, Enagas και Fluxys στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ θα επιτρέψει τα επόμενα χρόνια την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών υποδομών φυσικού αερίου και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων μετεξέλιξης της Ελλάδας σε αξιόπιστο κόμβο μεταφοράς και εμπορίας φυσικού αερίου. Η κοινοπραξία θα είναι σε θέση να μεταφέρει καλές τεχνικές και λειτουργικές δυνατότητες στον ΔΕΣΦΑ, και να παράσχει πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης για την ομαλή ανάπτυξη τόσο των εγχώριων υποδομών όσο και των νέων διασυνδέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή