Ο ΔΗΚΤΗΣ (08/05/18)

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαρτάται από τη γωνία θέασης

Είναι σαφές ότι έγινε προσπάθεια να κινηθεί στο πλαίσιο του «πολιτικώς ορθού» η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, υπό τη νέα του σύνθεση, με συντονιστή τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη. Οπως έλεγε χθες πηγή του Γραφείου, «δεν θέλουμε ούτε να θριαμβολογούμε, ούτε να καταστροφολογούμε, αλλά να καταγράφουμε ό,τι βλέπουμε». Η αλήθεια, βεβαίως, είναι πως το τι βλέπει ο καθένας συχνά εξαρτάται από το πού είναι τοποθετημένος. Π.χ. κάποιους τους ενοχλεί η υπερφορολόγηση και κάποιοι (οι συντάκτες της χθεσινής έκθεσης) δεν τη βλέπουν καθόλου. Ισως, πάλι, τη δουν σε μια επόμενη έκθεση. Σημειώνεται ότι η νέα Επιστημονική Επιτροπή του Γραφείου απαρτίζεται από τους Αγγελο Κανά, Παναγιώτη Κωνσταντίνου, Ναπολέοντα Μαραβέγια (ήταν και στην προηγούμενη σύνθεση του Γραφείου υπό τον Παναγιώτη Λιαργκόβα) και Αθανάσιο Ταγκαλάκη.

Οχι τόσο θετική η μείωση των κόκκινων δανείων

Οχι και τόσο θετική, τουλάχιστον σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2017, είναι η εικόνα στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς σε ό,τι αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες παραμένουν εντός στόχων στο α΄ τρίμηνο, αλλά με μικρότερη ορμή σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, και μικρή επιδείνωση σε ορισμένες κατηγορίες. Υπενθυμίζεται ότι το 2018 οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα στα 81,5 δισ. –από 94,4 δισ. τον περασμένο Δεκέμβριο (-12,9 δισ. ευρώ)– και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα 52 δισ., από 65,1 δισ. ευρώ το 2017 (-13,1 δισ.).

Γενική απεργία στις 30 Μαΐου για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Με 24ωρη γενική απεργία των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, την Τετάρτη 30 Μαΐου, θα πάρουν μέρος η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στην «Κοινωνική Συμμαχία», το κοινό μέτωπο κατά των πολιτικών λιτότητας, που δημιούργησαν με τη συμμετοχή επιστημονικών και εργοδοτικών φορέων, αλλά και εκπροσώπων των συνταξιούχων. Η 30ή Μαΐου κηρύχθηκε Πανεθνική Ημέρα Δράσης και, εκτός από την 24ωρη απεργία για τους εργαζομένους, έχουν προγραμματιστεί στάσεις εργασίας και άλλες κινητοποιήσεις έξω από τα ανοικτά καταστήματα.

Η ΕΚΤ προσέφυγε κατά της Λετονίας

Η ΕΚΤ και ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας Ιλμαρς Ρίμσεβικς κατηγόρησαν την κυβέρνηση της χώρας ότι παραβίασε την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, απαγορεύοντας στον Ρίμσεβικς να ασκεί τα καθήκοντά του όσο διαρκεί η διερεύνηση της καταγγελίας για χρηματισμό του. Τον Φεβρουάριο, στη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου είχε χρεοκοπήσει η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την οποία είχαν κατηγορήσει οι ΗΠΑ για συστηματικό ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, ενώ ο Ρίμσεβικς είχε συλληφθεί, κατηγορούμενος για δωροληψία τουλάχιστον 100.000 ευρώ. Ρίμσεβικς και ΕΚΤ έχουν προσφύγει στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

Αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς αύξηση του… ΑΕΠ

Ολοένα και περισσότεροι φορείς κάνουν λόγο το τελευταίο διάστημα για ανάγκη μείωσης του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, για τη θέσπιση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος αλλά και για την ανάγκη δημιουργίας οικονομικού περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα. Αντ’ αυτών, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και στο αναπτυξιακό σχέδιο για τη μετά το μνημόνιο εποχή, στηρίζει την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού και τα προγράμματα ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, χωρίς, ωστόσο, οι προτάσεις να οδηγούν σε αύξηση του ΑΕΠ. Αντίθετα, άλλες χώρες που ήταν σε μνημόνιο, όπως η Κύπρος, παρά το γεγονός ότι επλήγησαν από την κρίση, αρνήθηκαν να αυξήσουν τους συντελεστές για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων και τις ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η μείωση κατά 30% των φόρων στα επιχειρηματικά κέρδη μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή