Ο ΔΗΚΤΗΣ (09/05/18)

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα η απόφαση για τη «Βεργίνα»

Σήμερα εκδίδεται η απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου σχετικά με το αν είναι αρμόδιο να κρίνει την αγωγή που έχει καταθέσει η Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης (Βεργίνα) κατά της Heineken (μητρική της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας) με την οποία ζητεί αποζημίωση 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η απόφαση αναμένεται να λέει ότι το δικαστήριο είναι μεν αρμόδιο για την εκδίκαση της αγωγής, θα αναστείλει δε την έκδοση απόφασης επί της αγωγής μέχρι να τελεσιδικήσει στην Ελλάδα η υπόθεση που αφορά στο πρόστιμο το οποίο έχει επιβάλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία πρόστιμο 31,45 εκατ. ευρώ. Το Διοικητικό Εφετείο στο οποίο προσέφυγε το μείωσε μόλις κατά 15%, στα 26,73 εκατ. ευρώ και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει προσφύγει τώρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε Κινέζους τα αιολικά πάρκα της EuroEnergy

Πηγές της αγοράς επιβεβαιώνουν πως ολοκληρώθηκε η μείζονος σημασίας πώληση των αιολικών πάρκων της EuroEnergy, μέλους του ομίλου Libra, στον κινεζικό όμιλο Sumec Clean Energy International. Μέρος των εσόδων από την πώληση συνέβαλε στη μείωση του χρέους της εταιρείας στην Τράπεζα Πειραιώς κατά 220 εκατ. ευρώ.

Στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα η Ντανιέλ Νουί

Στην Αθήνα θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα η επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί, στον απόηχο του θετικού αποτελέσματος του stress test. Η επίσκεψη της κ. Νουί εντάσσεται στην ετήσια καθιερωμένη επίσκεψη που πραγματοποιεί η επικεφαλής του SSM στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Θα έχει συναντήσεις με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και τις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών. Σημειώνεται ότι αρχικά η επίσκεψη της κ. Νουί στην Αθήνα ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, ωστόσο αναβλήθηκε, εξαιτίας της χρεοκοπίας της λετονικής τράπεζας ABLV και των ενεργειών που έπρεπε να γίνουν για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Η Grivalia επενδύει στο ξενοδοχείο «Meli Palace»

Μετά τα Αστέρια Γλυφάδας, το ιδιωτικό νησί Pearl Island στον Παναμά και το ξενοδοχείο «Ολυμπος-Νάουσα» στη Θεσσαλονίκη, η Grivalia Hospitality, ο ξενοδοχειακός βραχίονας της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, προχωρά σε μία ακόμα επένδυση. Ο λόγος για το ξενοδοχείο «Meli Palace» στην Κρήτη (Μάλια), μια μονάδα 158 δωματίων, που είναι ήδη εκμισθωμένη σε ξενοδοχειακή εταιρεία. Το κόστος για την εξαγορά του ακινήτου ανήλθε σε 9 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος θα ανέλθει σε 13 εκατ. ευρώ, καθώς στη συμφωνία προβλέπονται επιπλέον 2 εκατ. ευρώ καταβλητέα σε δόσεις έως το 2022 και 2 εκατ. ευρώ με την εκπλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

H Κομισιόν ζητεί πίσω τα παλαιά δανεικά

Με οικονομική καταστροφή απειλούνται δεκάδες αγροτικοί συνεταιρισμοί για δάνεια που είχαν λάβει, προκειμένου να παρέμβουν στην αγορά, ώστε να διευκολυνθούν τα μέλη τους το 1986. Από μπορεί να συμβεί, διότι η Κομισιόν με απόφασή της ζητεί τώρα την ανάκτηση των δανείων. Με επιστολή της η Ε.Ε. ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση την ανάκτηση, και μάλιστα εντόκως, όλων των ποσών που προέβλεπε η πρωτόδικη απόφαση του 2004. Συνολικά, τα ποσά που θα ζητηθούν αφορούν 74 αγροτικούς συνεταιρισμούς. Η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη για 12 από αυτούς. Στο έγγραφο περιλαμβάνεται λίστα με 12 Ενώσεις, για τις οποίες η οφειλή έχει βεβαιωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες είσπραξής της. Το υψηλότερο ποσό ζητείται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πέλλας, ο οποίος καλείται να επιστρέψει περίπου 15,1 εκατ. ευρώ και ακολουθούν η Ενωση Πεζών Κρήτης με 4 εκατ. ευρώ και η Ενωση Κιτροπαραγωγών Κρήτης με 3,8 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή