Ο ΔΗΚΤΗΣ (10/05/18)

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδιαφέροντα τα στοιχεία του Οικονομικού Δελτίου

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το δεύτερο τεύχος του Οικονομικού Δελτίου (Economic Bulletin) του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών, με πρόεδρο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Τα στοιχεία που περιέχει είναι ενδιαφέροντα. Μεταξύ άλλων, επικαλείται έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), σύμφωνα με την οποία τα άμεσα έσοδα από τον τουρισμό θα αυξηθούν φέτος περαιτέρω κατά 5,6% φθάνοντας τα 15,1 δισ. ευρώ, ενώ οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν κατά 5,2% φτάνοντας τις 482.500. Η συνεισφορά του τουρισμού στην απασχόληση προβλέπεται να φτάσει το 25,4%, περιλαμβανομένων των έμμεσων επιδράσεών του.

Το πρόβλημα είναι ότι το συγκεκριμένο δελτίο εντοπίζεται μόνο στην αγγλική εκδοχή του site του υπουργείου Οικονομικών, και μόνο τυχαία το ανακαλύπτει κανείς, αφού δεν ανακοινώνεται η δημοσίευσή του.

Τα stress tests τελείωσαν, το «SREP» έρχεται

Μπορεί τα stress tests να ολοκληρώθηκαν θετικά για τις εγχώριες τράπεζες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι εποπτικές υποχρεώσεις τελείωσαν. Oπως επισημαίνει η UBS σε ανάλυσή της, η επόμενη εποπτική πρόκληση έρχεται τον προσεχή Οκτώβριο, όταν θα πραγματοποιηθεί το λεγόμενο «SREP», δηλαδή η αναλυτική διαδικασία αξιολόγησης της κατάστασης των τραπεζών από την ΕΚΤ. Οπως σημειώνει η UBS, τα αποτελέσματα του stress tests δείχνουν τη μεγάλη «ευαισθησία» των ελληνικών τραπεζών στις μακροοικονομικές συνθήκες και την ανάγκη επιτυχούς ολοκλήρωσης των σχεδίων μείωσης των κόκκινων δανείων.

«Ορφανό» το 9,88% της Αττικής Οδού

«Ορφανό» παραμένει το ποσοστό 9,88% της Αττικής Οδού, που φιλοδοξούσε να διαθέσει στην αγορά η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία για την πώληση, η οποία επρόκειτο να λάβει χώρα στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, έλαβε, τελικά, και νέα παράταση. Το εν λόγω ποσοστό έχει «κληρονομηθεί» από την Αγροτική Τράπεζα, που με τη σειρά της το είχε λάβει από την κατασκευαστική εταιρεία ΑΤΤΙΚΑΤ, της οικογένειας Πανούση, με αντάλλαγμα την αποπληρωμή τραπεζικού δανεισμού.

Εμπλουτίζεται η πλατφόρμα «eauction»

Φωτογραφικό υλικό και ειδικά εργαλεία που θα βοηθούν τον ενδιαφερόμενο στην αναζήτηση ακινήτου σχεδιάζεται να προστεθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «eauction», μέσω της οποίας διενεργούνται πλέον όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί κάποιος να βλέπει το ακίνητο που εκπλειστηριάζεται ή να κάνει αναζήτηση για ακίνητα σε συγκεκριμένες περιοχές που τον ενδιαφέρουν. Το θέμα συζητήθηκε κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Μητράκος στα γραφεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου.

Αναρτώνται τα νέα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ

Σταδιακά αναρτώνται τα πολυαναμενόμενα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για τις τρέχουσες εισφορές αλλά και για την εκκαθάριση του 2017, όπως σταδιακά θα γίνουν και οι πληρωμές. Αναλυτικά, έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση, περίπου 1,1 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες αναμένεται πιθανότατα και από σήμερα το πρωί να δουν στην ιστοσελίδα του υπερφορέα τα νέα ειδοποιητήρια που θα περιλαμβάνουν και τον μεγάλο συμψηφισμό του 2017. Βάσει του σχεδιασμού, όσοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο άνω των 50 ευρώ μπορούν να το εισπράξουν εφάπαξ στον τραπεζικό τους λογαριασμό μετά τα τέλη Μαΐου. Πιστωτικό υπόλοιπο έως 50 ευρώ δεν εισπράττεται. Θα συμψηφιστεί με την επόμενη τρέχουσα εισφορά. Αντίθετα, όσοι έχουν χρεωστικό υπόλοιπο θα το πληρώσουν σε πέντε δόσεις. Η πρώτη πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου. Προσοχή: Η εκκαθάριση δεν αφορά ασφαλισμένους που εργάζονται παράλληλα ως ελεύθεροι επαγγελματίες και ως μισθωτοί και όσους διαθέτουν «μπλοκάκι». Η εκκαθάριση γι’ αυτούς θα καθυστερήσει περαιτέρω. Τέλος, οι τρέχουσες εισφορές Μαρτίου θα πρέπει να πληρωθούν έως τις 18 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή