Ο ΔΗΚΤΗΣ (11/05/18)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ρόλος του Ταμείου την επόμενη μέρα

Το μπέρδεμα με το ΔΝΤ είναι απόλυτο. Κατά πάσα πιθανότητα, η Ευρωζώνη δεν θα έχει κάτι το εντυπωσιακό να παρουσιάσει για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Οπότε, το ΔΝΤ δεν θα μπορεί έως τότε να αποφασίσει για τη συμμετοχή του ή μη στο πρόγραμμα. Αν, όμως, περιμένει έως τις 21 Ιουνίου, ακόμα κι αν βρει ικανοποιητικές τις ρυθμίσεις της Ευρωζώνης, δεν θα προλάβει να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει και η HSBC στη χθεσινή της έκθεση, δεν θα έχει χρόνο για να κάνει τη μία τουλάχιστον αξιολόγηση που είναι απαραίτητη. Επιπλέον, όμως, όπως αναφέρει η τράπεζα, δεν θα έχει πιθανότατα και τίποτα να αξιολογήσει, αφού το ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα έχει κλείσει. Οπως φαίνεται, το μόνο που απομένει στο Ταμείο είναι να πει έναν καλό λόγο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να μην ενεργοποιήσει το πρόγραμμα. Μην ανησυχείτε, όμως, δεν θα το χάσουμε. Ολα δείχνουν ότι θα είναι παρών στη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Βελτιωμένο είναι το κλίμα εμπιστοσύνης στις τράπεζες

Εδώ και περίπου ένα χρόνο από τότε που ολοκληρώθηκε η τελευταία επεισοδιακή αξιολόγηση (η 2η), η μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας, ELA, δεν αποτελεί είδηση. Ωστόσο, η εικόνα του Απριλίου ξεχωρίζει, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η χρηματοδότηση των εγχώριων τραπεζών από τον ELA υποχώρησε στα 10,21 δισ. ευρώ από 13,55 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο. Αυτή η «βουτιά», κατά 3,34 δισ. ευρώ ή 24,7%, είναι ενδεικτική της σημαντικής βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας αλλά και της εμπιστοσύνης για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο εξωδικαστικός και ο νόμος Κατσέλη

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός και ο νόμος Κατσέλη είναι στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Οι επικεφαλής των τραπεζών θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον νόμο Κατσέλη και στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στο πλαίσιο και της τέταρτης αξιολόγησης, ενώ στην ατζέντα της συνάντησης είναι επίσης θέματα προμηθειών και συναλλαγών, καθώς και θέματα που αφορούν την προστασία του καταναλωτή.

Οι εισηγμένες επενδύουν σε τουριστικά ακίνητα

Οι επενδύσεις στην αγορά κατοικίας έχουν πλέον και χαρακτήρα «θεσμικό», καθώς ακόμη και εισηγμένες εταιρείες του κλάδου των ΑΕΕΑΠ (Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία) τοποθετούνται στον ανερχόμενο κλάδο των επιπλωμένων κατοικιών, που απευθύνονται κυρίως σε τουρίστες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Intercontinental International της οικογένειας Χαλικιά, η οποία απέκτησε μία ακόμη κατοικία στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για διαμέρισμα τετάρτου ορόφου και επιφανείας 98,6 τ.μ., που βρίσκεται στην οδό Φωκιανού 44, στην περιοχή του Παναθηναϊκού Σταδίου. Το τίμημα ανήλθε στις 145.000 ευρώ.

Κατασχέθηκαν χιλιάδες προϊόντα «μαϊμού»

Ανθεί το παρεμπόριο στη χώρα μας, όπως δείχνουν τα στοιχεία ελέγχων του ΣΔΟΕ. Συγκεκριμένα, το χρονικό διάστημα από τις 23 έως τις 28 Απριλίου 2018, έπειτα από συντονισμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές του νομού Ηρακλείου, κατασχέθηκαν σε δύο αποθηκευτικούς χώρους εμπορεύματα  (244.755 τεμάχια) με παραποιημένα σήματα γνωστών εταιρειών (υποδήματα, τσάντες, αξεσουάρ, καπέλα, γυαλιά ηλίου, ζώνες, πορτοφόλια κ.λπ.).

Η ανωτέρω ποσότητα προϊόντων «μαϊμού» είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχει κατασχεθεί, σε μία μόνο επιχειρησιακή δράση, από διωκτική υπηρεσία της Ελλάδας. Επίσης, κατασχέθηκαν σε τρεις επιχειρήσεις και σε έναν αποθηκευτικό χώρο σε διάφορα σημεία της περιοχής Χερσονήσου Ηρακλείου Κρήτης εμπορεύματα  (29.125 τεμάχια) με παραποιημένα σήματα. Τα  κατασχεθέντα προϊόντα «μαϊμού» μεταφέρθηκαν σε πιστοποιημένη επιχείρηση ανακύκλωσης στην Αττική, όπου και καταστράφηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή