Ο ΔΗΚΤΗΣ (15/05/18)

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανυπολογισμός των συντάξεων

Τα πρώτα στοιχεία από τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τη μείωσή τους έως 18%, όπως προβλέπει ο νόμος, παρουσίασε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος (φωτ.). Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός αποκάλυψε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως το 20% με 25% των συνταξιούχων θα δει αμετάβλητη τη σύνταξή του, το 25% με 30% των συνταξιούχων θα έχει κάποιες μειώσεις από 2%-18%, ενώ υπάρχει και ένα 20% των συνταξιούχων που θα έχει αυξήσεις σε βάθος πενταετίας. Μάλιστα, ο κ. Πετρόπουλος, αφού παραδέχθηκε ότι οι περικοπές αφορούν και συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ, αδειάζοντας την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ξεκαθάρισε ότι έχουμε μπροστά μας 7 μήνες για να αποφασιστεί, τελικά, τι θα γίνει με τις συντάξεις. Ας ελπίσουμε ότι στο μεσοδιάστημα θα αποφασιστεί και το τι θα γίνει με το υπόλοιπο 25%-30% των συνταξιούχων που περισσεύει από τον λογαριασμό…

Ερευνα για το «καρτέλ» των δημοσίων έργων

Ενώπιον του ανακριτή καταθέτουν τις τελευταίες ημέρες ανώτατα στελέχη των κατασκευαστικών ομίλων προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες και των φυσικών προσώπων που φέρεται να εμπλέκονται στο «καρτέλ» των δημοσίων έργων. Πρόκειται για το δεύτερο στάδιο της σχετικής διαδικασίας, καθώς έχουν προηγηθεί η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η συνακόλουθη ομολογία ενοχής των εμπλεκόμενων εταιρειών (με αντάλλαγμα την επιεικέστερη αντιμετώπισή τους), βάσει της οποίας έχουν επιβληθεί και τα σχετικά πρόστιμα, αξίας δεκάδων εκατ. ευρώ, ανά εταιρεία.

«Εκδημοτικισμός» με… καθυστέρηση

Μπορεί η χρήση της δημοτικής γλώσσας στην εκπαίδευση να θεσμοθετήθηκε πριν από 42 χρόνια, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έγινε «εκδημοτικισμός» και των νομικών κειμένων. Στο άρθρο 11 του νομοσχεδίου για τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ), που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπεται ότι με Προεδρικό Διάταγμα, ύστερα από πρόταση του υπουργού Οικονομίας, κωδικοποιούνται και αποδίδονται στη δημοτική γλώσσα σε ενιαίο αυτοτελές κείμενο οι διατάξεις για τις ΕΠΕ. Μήπως κάποια πράγματα έπρεπε να γίνονται αυτόματα;

Πρωτομαγιάτικα λουκέτα στα νησιά

Πρωτομαγιάτικο λουκέτο σε δεκάδες επιχειρήσεις στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και στη Νάξο επέβαλε η εφορία, καθώς είχαν ξεχάσει να θέσουν σε λειτουργία τις ταμειακές μηχανές τους. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν περίμενε ότι οι ελεγκτές θα οργώσουν τόσο νωρίς τις Κυκλάδες. Στη Σαντορίνη διαπιστώθηκαν 93 παραβάσεις σε 26 επιχειρήσεις, ενώ λουκέτο μπήκε σε 5. Στη Μύκονο σε 12 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν 62 παραβάσεις. Από τις 30 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου διαπιστώθηκαν 156 παραβάσεις. Πάντως, ο φετινός σχεδιασμός προβλέπει 53.000 εξορμήσεις σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων οι 19.000 σε νησιά.

Αλλαγές στα δρομολόγια λόγω συγχώνευσης

Μαζικές αλλαγές στα πλοία που καλύπτουν τα δρομολόγια της Attica Group και της Hellenic Seaways, δρομολόγησε η μεταξύ τους συγχώνευση και, κυρίως, η επικείμενη πώληση του «Super Fast XII» της Attica σε εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Γκριμάλντι. Ετσι, τα πλάνα κρατήσεων έχουν «παγώσει» και πολλοί ταξιδιώτες που έχουν κάνει κράτηση ή και αγορά των εισιτηρίων τους για το καλοκαίρι, αυτή την περίοδο δεν μπορούν να τις βρουν στα σχετικά συστήματα των εταιρειών στο Διαδίκτυο. Παρότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας (ό,τι έχει κλείσει και, βέβαια, αγοραστεί θα αντικατασταθεί απλώς από άλλο πλοίο) η «άσκηση» είναι δύσκολη. Και αυτό διότι θα λείπει ένα πλοίο, άρα τα άλλα θα πρέπει να κάνουν περισσότερα δρομολόγια. Σε γενικές γραμμές, ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός προβλέπει πως το «Super Fast XII» θα το αντικαταστήσει το «Blue Star I» που ήταν στο Βόρειο Αιγαίο. Το «Blue Star I» θα το αντικαταστήσει πιθανότατα το «Νήσος Ρόδος» και το «Νήσος Ρόδος» πιθανότατα το «Διαγόρας», που ήταν ναυλωμένο στην κοινοπραξία που έχει με το Μαρόκο η Attica στη Δυτική Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή