Ο ΔΗΚΤΗΣ (23/05/18)

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώληση δανείων 5,2 δισ. για 110 εκατ.

Στα 110 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το τίμημα που θα εισπράξει η Εθνική Τράπεζα από την πώληση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων, ύψους 5,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο «Earth», που αποτελεί το μεγαλύτερο πακέτο κόκκινων δανείων που βγαίνει προς πώληση από ελληνική τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, την υψηλότερη τιμή προσέφερε η κοινοπραξία Intrum και CarVal, υποσκελίζοντας τις τιμές που είχαν προσφέρει άλλα μεγάλα επενδυτικά funds, όπως η APS, η B2 Holding, η EOS και η Hoist. Το «Earth» περιλαμβάνει περίπου 300.000 δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις από καταναλωτικά δάνεια, κάρτες, καθώς και από δάνεια που είχαν δοθεί σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες), ενώ ο αριθμός των οφειλετών είναι σχεδόν 200.000. Η ονομαστική αξία του χαρτοφυλακίου είναι 1,9 δισ. και το υπόλοιπο ποσό, έως τα 5,2 δισ., είναι οι τόκοι που έχουν συσσωρευθεί.

Υψηλό κόστος μισθοδοσίας για το Ελληνικό Κτηματολόγιο

Κονδύλια μισθοδοσίας και υπερωριών άνω των 10 εκατ. ευρώ ενέκρινε ο υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκης για το 2018. Τα κονδύλια αφορούν το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Πρόκειται για το επιπρόσθετο κόστος στη μισθοδοσία του νέου οργανισμού που συστάθηκε στις αρχές του έτους. Το κόστος μισθοδοσίας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 25 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς προστίθεται συνεχώς προσωπικό στον νέο οργανισμό, κυρίως υπάλληλοι των υποθηκοφυλακείων που κρατικοποιεί η κυβέρνηση. Το Ελληνικό Κτηματολόγιο θα ξεπεράσει τους 1.300 εργαζομένους στα τέλη του έτους, από περίπου 400 που ήταν στις αρχές του 2018.

Αναίρεση για την παραπομπή του Ευάγγελου Μυτιληναίου

Αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Στέργιος Νέζης για την υπόθεση του εμβάσματος, 250.000 ευρώ, που εντόπισαν οι Αρχές να έχει καταβληθεί σε εταιρεία του δεύτερου, ασκήθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Η αναίρεση, αν γίνει δεκτή από το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, θα οδηγήσει σε εκ νέου κρίση της υπόθεσης από το Συμβούλιο Εφετών.

Κορυφαία διάκριση για τον κ. Οδ. Αθανασίου

Ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, ανακηρύχθηκε Manager of the Year 2017 από την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του ως διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development κατάφερε, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, να επιτύχει ρεκόρ κερδοφορίας τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Περιστύλιο του Ζαππείου, παρουσία 400 και πλέον προσκεκλημένων. Χαιρετισμό κατά τη διάρκεια της τελετής απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και βουλευτής της Β΄ Αθηνών κ. Κ. Χατζηδάκης.

Ευκαιρία για αγορές η αλλαγή χρήσης

H διαφαινόμενη αλλαγή σκυτάλης στα επιχειρηματικά δρώμενα στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, με την είσοδο θεσμικών επενδυτών του χρηματοοικονομικού τομέα, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ενδιαφέρει ακόμα και τους επενδυτές ακινήτων. Αιτία είναι το εξαιρετικό χαρτοφυλάκιο ποιοτικών ακινήτων που διαθέτουν στην κατοχή τους οι εταιρείες υγείας, και το οποίο, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να διατεθεί από τους επόμενους ιδιοκτήτες στην αγορά, μέσω, π.χ., ενός διαγωνισμού πώλησης και επαναμίσθωσης (sale and leaseback). Με αυτόν τον τρόπο, τα funds που σχεδιάζουν την είσοδό τους στον κλάδο της υγείας θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν και άμεση απόδοση της επένδυσής τους. Υπενθυμίζεται ότι πολλές εταιρείες του κλάδου διαθέτουν ακίνητα, τα οποία, κατά κανόνα, βρίσκονται σε ιδιαιτέρως προνομιακά σημεία, όπως στον άξονα της Κηφισίας ή της Συγγρού, και θα μπορούσαν ακόμα και να αλλάξουν χρήση, π.χ. σε ξενοδοχεία ή γραφεία, αν ο μισθωτής επέλεγε να αποχωρήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή