Ο ΔΗΚΤΗΣ (25/05/18)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικές ευαισθησίες για τους αγρότες

Οι αγρότες ήταν και παραμένουν ευαίσθητο ακροατήριο για τα πολιτικά κόμματα της χώρας, κυρίως όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Αυτή η πολιτική ευαισθησία έλαμψε, με αφορμή την απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε διακοπές ρεύματος σε Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) αλλά και μεμονωμένους αγρότες για συσσωρευμένες ανεξόφλητες οφειλές 90 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που η Επιχείρηση έδωσε στη δημοσιότητα. Η πλειονότητα των ΤΟΕΒ αλλά και των αγροτών έχουν, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, ρυθμίσει τα χρέη τους. Τα ανεξόφλητα προέρχονται από ορισμένους που αποφεύγουν τις ρυθμίσεις και εκμεταλλεύονται την ανάγκη των αρδεύσεων και την αρδευτική περίοδο, αναφέρει η ΔΕΗ. Η ανακοίνωση αποτελεί απάντηση στις καταγγελίες κομμάτων της αντιπολίτευσης (Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη), που επικαλούνται την αρδευτική περίοδο και ζητούν ρυθμίσεις 120 δόσεων για τη διευκόλυνση των αγροτών.

Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

Την επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα για την υποβολή της αίτησης Α21, που θα ανοίξει τον δρόμο για την καταβολή της δεύτερης δόσης του επιδόματος παιδιού. Ετσι, οι δικαιούχοι που έχουν ήδη υποβάλει τη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1), θα πρέπει να υποβάλουν και την αίτηση Α21 στην πλατφόρμα την οποία αναπτύσσει η ΗΔΙΚΑ Α.Ε., με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet. Και αυτό, γιατί μόνον όσοι έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση έως και την 20ή Ιουνίου, θα λάβουν τη δεύτερη δόση 2018, η οποία θα καταβληθεί στις 25-27 Ιουνίου.

Οι κατασκευαστικές ψάχνουν εξειδικευμένους εργάτες

Ελλείψεις σε εργατοτεχνίτες, ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς αναφέρουν ότι έχουν τους τελευταίους μήνες πολλές εταιρείες κατασκευής ακινήτων. Οπως τονίζουν, η φυγή χιλιάδων εξειδικευμένων τεχνικών, που είχαν εγκατασταθεί και εργάζονταν στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια (από χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία κ.λπ.), έχει δημιουργήσει ελλείψεις στην αγορά, δεδομένου μάλιστα ότι όσοι έχουν απομείνει (Ελληνες και μη) έχουν ως επί το πλείστον απορροφηθεί από έργα στον τουρισμό (ξενοδοχεία κ.λπ.).

Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων από ΟΠΑΠ

Οι 21 νέες αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που επιλέχθηκαν να συμμετέχουν στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «ΟΠΑΠ Forward», παρουσιάστηκαν χθες. Πρόκειται για τις ΑΓΑΝ, Βιοαγρός Α.Ε., ΔΙΟΠΑΣ Α.Ε., ΕΨΑ, Ιωνική, Μακεδονική, Παπουτσάνης, Coffee Island, Colors, eazybnb, e-fresh.gr, greekyogurt.gr, Green Family A.E., Inart, Macpac SA, Manifest, Medbest S.A., Pelopac, Pitenis, Pobuca και Terra Creta, και δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Από τις επιχειρήσεις αυτές, το 65% βρίσκεται στην περιφέρεια και το 25% εξάγει περίπου το ήμισυ της παραγωγής του. Μαζί με τον δεύτερο κύκλο, το πρόγραμμα «ΟΠΑΠ Forward» έχει ενισχύσει συνολικά 41 ΜμΕ επιχειρήσεις της χώρας.

Η Εθνική βράβευσε καινοτόμες startups

Στη σημασία των νεοφυών επιχειρήσεων για την ενίσχυση της οικονομίας και τον περιορισμό του brain drain, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Κώστας Μιχαηλίδης, κατά την τελετή βράβευσης του 8ου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας, που διοργάνωσε η ΕΤΕ. «Στόχος μας είναι να δώσουμε σε αυτούς τους νέους επιχειρηματίες τη βοήθεια που χρειάζονται για να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο την επιχειρηματικότητά τους στη σωστή κατεύθυνση και με στέρεες βάσεις», σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς τόνισε ότι «η διεθνής συγκυρία είναι θετική για να πραγματοποιήσει η χώρα μας ένα άλμα ανάπτυξης, καθώς οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν την ανάδειξη νέων ανταγωνιστικών παικτών». Η ΕΤΕ, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, απένειμε συνολικά 9 βραβεία. Το πρώτο χρηματικό βραβείο 20.000 ευρώ στην πρόταση «CubesCoding», το δεύτερο (10.000 ευρώ) στην πρόταση «OramaVR» και το τρίτο (6.000 ευρώ) στην πρόταση «Brite».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή