Ο ΔΗΚΤΗΣ (26/05/18)

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεταμνημονιακό «μαξιλάρι» χτίζεται με αναγκαστικό δανεισμό

Με τις ευλογίες των θεσμών συγκεντρώνει η κυβέρνηση τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το επικαιροποιημένο μνημόνιο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν την Πέμπτη σημειώνει ότι αυτό πρέπει να γίνει, προκειμένου να βελτιωθεί το κατακερματισμένο σύστημα διαχείρισης μετρητών του ευρύτερου Δημοσίου. Ωστόσο, οι θεσμοί δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν το θέμα σαν «γιουρούσι». Το ποσό που θα μεταφερθεί, σημειώνεται, θα προσδιοριστεί σε συμφωνία με αυτούς, ενώ το όλο εγχείρημα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία και με την Τράπεζα της Ελλάδος. Θα ληφθούν υπ’ όψιν οι λειτουργικές ανάγκες των φορέων της γενικής κυβέρνησης, αλλά και οι επιπλοκές στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αναφέρεται. Επίσης, θα κλείσουν οι μη χρησιμοποιούμενοι λογαριασμοί της κεντρικής κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες και όλα θα ενσωματωθούν στον Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα προβλέπει τελικά η νομοθετική ρύθμιση που πρέπει να υποβληθεί εντός του τρέχοντος μηνός. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση καλοβλέπει όλο και περισσότερο τα διαθέσιμα, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για βραχυπρόθεσμο δανεισμό, στερώντας ρευστότητα από την οικονομία. Τα ρέπος είχαν φθάσει τα 22,5 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, σημειώνοντας αύξηση κατά 7,6 δισ. ευρώ μέσα σε 3 μήνες.

Ανάπτυξη 1,4%-1,5% «βλέπει» η Citigroup για την Ελλάδα έως το 2022, όπως αναφέρεται στη νέα της έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, επιμένοντας ότι οι στόχοι που έχουν θέσει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι θεσμοί παραμένουν μη ρεαλιστικοί. Συγκεκριμένα, η Citi προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 1,4% φέτος και στο 1,5% το 2019 και το 2020, προτού επιβραδυνθεί ελαφρώς το 2021 στο 1,4% και το 2022 ανακάμψει επίσης ελαφρώς και πάλι στο 1,5%. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης διατυπώνεται η πρόβλεψη ότι το ΑΕΠ θα αυξάνεται με μέσο ρυθμό της τάξεως του 2,1% για την περίοδο 2020-2022. Σε ό,τι αφορά το χρέος, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι και φέτος θα διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα και στο 179% του ΑΕΠ, ενώ το 2019 το τοποθετεί στο 175%, το 2020 στο 170% και το 2021 στο 165% του ΑΕΠ.

Εκπτώσεις για να απαντήσουν οι καταναλωτές

Μέχρι και με εκπτώσεις επιχειρούν να «καλοπιάσουν» οι επιχειρήσεις τους καταναλωτές, προκειμένου οι τελευταίοι να απαντήσουν εάν συναινούν ή όχι στη συνέχιση της χρήσης των προσωπικών τους δεδομένων από αυτές. Πριν από την περασμένη Παρασκευή, οπότε τέθηκε σε ισχύ ο νέος αυστηρός κανονισμός για τα προσωπικά δεδομένα, οι καταναλωτές έλαβαν από τις επιχειρήσεις πληθώρα μηνυμάτων, με τους περισσότερους να αμελούν να απαντήσουν. Για να μη «χάσουν» πελάτες από τα προγράμματα επιβράβευσης και μη δεχθούν αγωγές από κάποιον που θα επικαλεστεί μη συναίνεση στη χρήση των δεδομένων του, οι επιχειρήσεις κατέφυγαν σε αυτό που ξέρουν καλά: τις προσφορές!

Πράσινο φως από το ΣτΕ στο νέο mall στην Ακαδημία Πλάτωνος

Πάνω από 10 χρόνια χρειάστηκε να περιμένει η εταιρεία Artume, συμφερόντων ενός από τα επενδυτικά funds του αμερικανικού ομίλου BlackRock, προκειμένου να είναι σε θέση να καταθέσει αίτηση έκδοσης οικοδομικής άδειας για την ανάπτυξη εμπορικού κέντρου, στο οικόπεδο που φιλοξένησε στο παρελθόν την κλωστοϋφαντουργία Μουζάκη. Πρόκειται για ακίνητο στη συμβολή των οδών Λένορμαν και Κηφισού στο ύψος της Ακαδημίας Πλάτωνος. Εν τέλει, πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε από το ΣτΕ ένα ακόμη Προεδρικό Διάταγμα, αυτή τη φορά για τον προσδιορισμό της ρυμοτομικής γραμμής. Είχαν προηγηθεί περίπου 14 μήνες αναμονής για την υπογραφή από τον αρμόδιο υπουργό κ. Σταθάκη ενός ακόμη, εγκεκριμένου από το ΣτΕ, Προεδρικού Διατάγματος με τις προβλεπόμενες χρήσεις γης και τους επιμέρους όρους δόμησης.

Πλέον, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα έχουν ξεκινήσει οι πρώτες εργασίες (κυρίως κατεδαφίσεις) στο ακίνητο, με στόχο έως το τέλος του 2020 ή τις αρχές του 2021 να ξεκινήσει η λειτουργία ενός σύγχρονου εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου, καθαρής εκμισθώσιμης επιφάνειας της τάξεως των 55.000 τ.μ. (περίπου όσο το The Mall Athens). Πρόκειται για επένδυση που θα ανέλθει σε 300 εκατ. ευρώ (στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και η αξία κτήσης των οικοπέδων). Η ανάπτυξη συνοδεύεται από την υλοποίηση μνημονίου συνεργασίας, που προβλέπει αντισταθμιστικές ενέργειες από την πλευρά της εταιρείας, με στόχο την ανάδειξη και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και την τόνωση της απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή