Ο ΔΗΚΤΗΣ (03/06/18)

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νοσηρό κλίμα στο Χρηματιστήριο λόγω του «ιού» Folli Follie

Η υπόθεση της Folli Follie ρίχνει βαριά σκιά πάνω από την κεφαλαιαγορά και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Καθημερινά κυκλοφορούν φήμες πως υπάρχουν και άλλες εταιρείες με… ωραιοποιημένα οικονομικά στοιχεία προκαλώντας νευρικότητα, η οποία κάποιες φορές εκδηλώνεται με πιέσεις στις μετοχές τους. Οι ψίθυροι βρίσκουν πρόσφορες συνθήκες να διασπαρούν, καθώς αποδείχθηκε πως καμιά ασφαλιστική δικλίδα δεν λειτούργησε και κανένας θεσμός που έχει ως στόχο να διαφυλάσσει τους επενδυτές και το κύρος της αγοράς δεν λειτούργησε. Χρειάστηκε να επισημάνει ένα fund κάποια περίεργα στοιχεία στον ισολογισμό της εταιρείας για να κινητοποιηθούν οι θεματοφύλακες της κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να ζητήσουν από τη διοίκησή της εξηγήσεις. Εξηγήσεις τις οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, ακόμη περιμένουν. Συμβαίνουν κι αλλού, είναι αλήθεια. Ας θυμηθούμε την Enron, στις ΗΠΑ. Αλλά εκεί όταν συμβαίνει, οι Αρχές αντιδρούν, κινητοποιούνται, λαμβάνουν μέτρα, τιμωρούν ενίοτε παραδειγματικά. Στη χώρα μας τι γίνεται; Θα δείξει. Προς το παρόν, συμβαίνει το παράδοξο να τιμωρείται ο Ανδρέας Γεωργίου, ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, αυτός δηλαδή που «καθάρισε» από τις ωραιοποιήσεις και κατέστησε αξιόπιστα τα οικονομικά στοιχεία του κράτους, έκανε δηλαδή τη δουλειά του. Επειδή στη χώρα της παραδοξότητας, το αυτονόητο ηττάται συστηματικά.

Μια χρήσιμη υπηρεσία σκέφτηκε να παρέχει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) στις εμπορικές επιχειρήσεις της πρωτεύουσας. Μια και ο τουρισμός αναδεικνύεται σε βασική πηγή ενίσχυσης των πωλήσεων του λιανεμπορίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών αποφάσισε να δημοσιοποιεί κάθε μήνα στην ιστοσελίδα του το αναλυτικό πρόγραμμα προγραμματισμένων αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Πειραιά. Ετσι, οι έμποροι μπορούν, βάσει των αφίξεων και του αριθμού επιβατών, να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν τον τρόπο προσέγγισης και προσέλκυσης των επισκεπτών-τουριστών των κρουαζιερόπλοιων. Το πρόγραμμα που δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα του (ΕΣΑ) www.esathena.gr αναφέρει όλες τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων έως και τις 30 Ιουνίου, με λεπτομέρειες για τον χρόνο άφιξης και αναχώρησης καθώς και για τον αριθμό του σταθμού και του προβλήτα.

Δυσκολεύονται ακόμη και οι λογιστές

Αδυνατούν ακόμη και οι λογιστές να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τις δηλώσεις των συνταξιούχων.

Για τους πρώτους, μέχρι και πριν από τουλάχιστον δύο ημέρες, δεν είχε ανεβεί στον ηλεκτρονικό σύστημα Τaxis το νέο έντυπο Ε3. Δηλαδή είχε ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, αλλά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υπήρχε το παλαιό έντυπο!

Για τους συνταξιούχους, το Γενικό Λογιστήριο ανέβασε νέο αρχείο βεβαιώσεων συντάξεων με διορθωμένα ποσά. Οσοι έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους, δυστυχώς, είναι αναγκασμένοι να υποβάλουν και τροποποιητικές.

«Πήραν φωτιά» τα VLTs του ΟΠΑΠ

Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι για το α΄ τρίμηνο του 2018 τα ακαθάριστα έσοδα (gross gaming reneveus, GGR) από τα VLTs ανήλθαν σε περισσότερο από 43 εκατ. ευρώ. Το έσοδο αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 34% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (δ΄ τρίμηνο 2017). Επίσης αντιστοιχεί στο 75% των ακαθάριστων εσόδων που είχε ο οργανισμός στο σύνολο της περασμένης χρονιάς (57 εκατ.). Προοπτικά, ο ΟΠΑΠ μπορεί να πετύχει μέσα στο έτος ακαθάριστα έσοδα 250 εκατ. ευρώ. Το μέγεθος αυτό σημαίνει ότι, στο δεύτερο έτος λειτουργίας των VLΤs, η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα ξεπεράσει το 1/6 της παραδοσιακής δραστηριότητας του ΟΠΑΠ. Επίσης, θα ξεπεράσει σε μέγεθος την αγορά των λαχείων και του Σκρατς. Ο ΟΠΑΠ πέρυσι, από το σύνολο των παραδοσιακών του παιγνίων, τα λαχεία και τον ιππόδρομο, είχε πέρυσι ακαθάριστα έσοδα (GGR) της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι μέχρι στιγμής έχει εγκατασταθεί το 50% των VLTs.

Απειλή για τις ελληνικές εξαγωγές η κρίση σε Ιταλία και Τουρκία

Εκδηλη είναι η ανησυχία στον εξαγωγικό κόσμο της χώρας, λόγω της πολιτικής και οικονομικής ρευστότητας που επικρατεί στους εκ Δυσμών και εξ Ανατολών γείτονές μας. Ο λόγος; Η Ιταλία και η Τουρκία αποτελούν τον πρώτο και τον δεύτερο, αντιστοίχως, εξαγωγικό προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα και επομένως οι αναταράξεις στο εσωτερικό των χωρών αυτών απειλούν άμεσα τις εξαγωγές. Η απειλή, μάλιστα, είναι διπλή: η ύφεση σε Ιταλία και Τουρκία θα προκαλέσει μείωση των εισαγωγών τους από την Ελλάδα και ταυτόχρονα θα καταστήσει τα δικά τους προϊόντα πιο φθηνά και επομένως πιο ανταγωνιστικά έναντι των αντίστοιχων ελληνικών στις ξένες αγορές. Το δε δεύτερο ενδεχόμενο είναι πιο ισχυρό στην περίπτωση της Τουρκίας, καθώς έτσι κι αλλιώς έχει διεισδύσει σε αρκετές αγορές με τα ήδη αρκετά φθηνότερα προϊόντα της, κυρίως στην κατηγορία των τροφίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που πρόσφατα είχε δημοσιοποιήσει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την Ιταλία ανήλθε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε 836,3 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 9,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, ενώ η αξία των εξαγωγών προς την Τουρκία διαμορφώθηκε σε 579,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 29,1% σε ετήσια βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή