Ο ΔΗΚΤΗΣ (05/06/18)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηλεφωνική επικοινωνία τραπεζών με δανειολήπτες

Ξεκίνησαν από τις τράπεζες οι πρώτες τηλεφωνικές επαφές με δανειολήπτες που έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη σε μια προσπάθεια να ρυθμίσουν εξωδικαστικά την οφειλή τους, χωρίς δηλαδή να οδηγηθούν στο δικαστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν επιλέξει ήδη τους πρώτους 5.000 οφειλέτες, με τους οποίους έχουν ξεκινήσει επικοινωνία, προτείνοντάς τους λύσεις που περιλαμβάνουν γενναίο κούρεμα της οφειλής τους. Το προτεινόμενο κούρεμα φθάνει το 80% για τις οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες και το 50% για τις οφειλές από στεγαστικά δάνεια, όταν και η εισοδηματική κατάσταση του οφειλέτη το δικαιολογεί. Οι λύσεις που προτείνονται προϋποθέτουν ότι το κούρεμα θα ισχύσει αν ο δανειολήπτης υπάρξει συνεπής με τη ρύθμιση που θα συμφωνήσει, και με βάση τα πρώτα στοιχεία, αρκετοί είναι αυτοί που ανταποκρίνονται, δείχνοντας διάθεση να συνεργαστούν με την τράπεζα.

Πώληση θυγατρικών Πειραιώς σε Αλβανία και Βουλγαρία

Εως τα τέλη του έτους επιδιώκει να προχωρήσει στην πώληση των θυγατρικών της στην Αλβανία και τη Βουλγαρία η Τράπεζα Πειραιώς, και ήδη πραγματοποιούνται βήματα στην κατεύθυνση αυτή. Οι πωλήσεις εντάσσονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου, που περιλαμβάνει την αποχώρηση από αγορές του εξωτερικού καθώς και από μη τραπεζικές δραστηριότητες, ενώ η Πειραιώς έχει συμφωνήσει την πώληση της θυγατρικής της στη Ρουμανία στην J.C. Flowers & CO και αναμένεται πολύ σύντομα να ολοκληρωθεί η λήψη των αναγκαίων εγκρίσεων για την πραγματοποίηση της συναλλαγής.

Να ζήσουν να πληρώνουν τις οφειλές τους…

«Κλείδωσε» ο υπολογισμός της ποινής για τους συνταξιούχους που εργάζονται και παραλείπουν να το δηλώσουν εγκαίρως, ώστε να επιβληθεί το προβλεπόμενο ψαλίδι στις συντάξεις τους. Ταυτόχρονα, προσδιορίστηκε ο πίνακας για το μηνιαίο τοκοχρεολύσιο ενός ευρώ προς επιτόκιο 4,56%, σε περίπτωση που γίνει έντοκος συμψηφισμός του οφειλόμενου ποσού με μελλοντικές συντάξεις. Και προβλέφθηκε η δυνατότητα παρακράτησης από 2 έως 800 δόσεις. Ας ελπίσουμε ότι 66 χρόνια και κάτι θα είναι αρκετά για να δοθούν τα χρήματα…

Δεν είναι καλά τα νέα για το ελληνικό χρέος

Οτι κάθε άλλο παρά σπουδαία πήγαν τα πράγματα στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο περιθώριο της Συνόδου του G7 στον Καναδά το καταλάβαμε, λίγο-πολύ. Μαθαίνουμε, μάλιστα, ότι η ένταση έφτασε μέχρι του σημείου να «μαζεύουν» τον Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος ήθελε να κάνει δηλώσεις που προφανώς δεν θα βοηθούσαν τις διαπραγματεύσεις, ούτε και θα ενθουσίαζαν τις αγορές. Είναι σαφές ότι το ΔΝΤ βρίσκεται με το ένα πόδι έξω από την Ελλάδα, και αυτό δεν στενοχωρεί τον Δανό, παρά τα πολλά χιλιόμετρα που έτρεξε τα τελευταία χρόνια στους διαδρόμους του γυμναστηρίου του Χίλτον.

Ο εξ Ιταλίας κίνδυνος παραμένει ισχυρός

Μπορεί το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία να λύθηκε, τα προβλήματα όμως παραμένουν, εκτιμά η BlackRock, προειδοποιώντας ότι οι αντιπαραθέσεις Ρώμης – Βρυξελλών είναι πιθανόν να αυξηθούν. Οπως επισημαίνει, είναι πολύ πιθανόν η νέα κυβέρνηση να τηρήσει επιθετική στάση απέναντι στην Ευρώπη και στη Γερμανία, επιβραδύνοντας τη δυναμική για περαιτέρω ολοκλήρωση της Ε.Ε. Αυτός ο κίνδυνος θα διατηρήσει τις πιέσεις στα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας και της περιφέρειας της Ευρώπης, ενώ μπορεί και να οδηγήσει σε νέα πτώση τις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών έναντι των παγκόσμιων μετοχών, ιδίως των τραπεζών.

Σύμφωνα με την BlackRock, οι σχεδιαζόμενες πολιτικές της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας αποτελούν τον νέο κίνδυνο της Ευρωζώνης. Την περασμένη εβδομάδα και η Citigroup είχε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις της πολιτικής της Ρώμης, υπενθυμίζοντας το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 και τις συνέπειες που είχε η ρήξη με την Ευρωζώνη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή