Ο ΔΗΚΤΗΣ (09/06/18)

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εργο στο Ισραήλ για «Σωληνουργεία Κορίνθου»

Tους σωλήνες του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου που απαιτεί το κοίτασμα Karish, έξω από το Ισραήλ, θα κατασκευάσει η «Σωληνουργεία Κορίνθου». Η συμφωνία υπογράφηκε προχθές 5 Ιουνίου 2018 μεταξύ της εταιρείας Cenergy Holdings και της TechnipFMC. Η τελευταία κατασκευάζει τη σχετική υποδομή για λογαριασμό της Energean Oil & Gas, στην οποία ανήκουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Karish. Σύμφωνα με την ελληνική εταιρεία, η συμφωνία περιλαμβάνει την κατασκευή 90 χλμ. σωλήνων τύπου LSAW (ευθείας ραφής) διαμέτρου 24 και 30 ιντσών. Οι σωλήνες θα αξιοποιηθούν στη δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τον διανομέα, που βρίσκεται σε μέγιστο βάθος 1.750 μέτρων, με τον χερσαίο τερματικό σταθμό, στην ακτή του Ισραήλ. Η εταιρεία δεν γνωστοποίησε το ύψος της σχετικής σύμβασης. Το μόνο που αναφέρθηκε είναι ότι η παραγωγή των απαιτούμενων σωλήνων θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2018.

Βελτιωμένη προσφορά για ΕΕΣΣΤΥ από ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Στα 23 εκατ. ευρώ λέγεται ότι έφθασε η προσφορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την ΕΕΣΣΤΥ. Ξεπέρασε και την πιο ακριβή αποτίμηση που είχε δοθεί από τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ για την εταιρεία. Ο λόγος: οι περίπου 100 εργαζόμενοι που αποχωρούν για άλλες θέσεις στον δημόσιο τομέα και κυρίως στον ΟΣΕ. Οι παραπάνω εκτιμάται ότι είναι πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση, κοστίζουν πάνω από 30.000 ευρώ τον χρόνο. Αν υπολογιστεί το κόστος αυτό σε μια πενταετία, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα εξοικονομήσει περί τα 15 εκατ. ευρώ, οπότε, αν προστεθεί στο αρχικό τίμημα των 8,5 εκατ. ευρώ, φτάνει στα 23 εκατ. ευρώ.

Δεν προχωρεί η ΑΕΕΑΠ της «Κλουκίνας-Λάππας»

Επειτα από έναν σχεδόν χρόνο προετοιμασίας, η διοίκηση της «Κλουκίνας-Λάππας» αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τη σύσταση εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Η απόφαση οφείλεται στο ότι η αξία ενός από τα ακίνητα που επρόκειτο να εισφερθούν στη νέα εταιρεία ξεπερνούσε το 25% του συνόλου της αξίας του χαρτοφυλακίου με το οποίο θα «προικιζόταν» η νέα ΑΕΕΑΠ. Ο λόγος για το ακίνητο στην οδό Ερμού 47, το οποίο μισθώνει η αλυσίδα Zara. Η εταιρεία σχεδιάζει να εισφέρει και καταστήματα της Mothercare, την οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα.

Διαδικαστική η πώληση μετοχών στην «Ελλάκτωρ»

Καθαρά διαδικαστικού και λογιστικού χαρακτήρα ήταν, τελικά, η πώληση μέρους των μετοχών που κατέχουν στον όμιλο «Ελλάκτωρ» οι αδελφοί Καλλιτσάντση. Οι δύο μεγαλομέτοχοι του ομίλου προχώρησαν στην πώληση συνολικού ποσοστού της τάξεως του 5% (από 2,5% έκαστος) στην τιμή του 1,7 ευρώ ανά μετοχή. Αγοραστής ήταν η εταιρεία Pemanoaro Limited, επίσης συμφερόντων των εν λόγω μετόχων (έκαστος κατέχει το 50% της εταιρείας). Με το πέρας της συναλλαγής δεν διαφοροποιήθηκαν τα ποσοστά που ελέγχουν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της «Ελλάκτωρ» στο μετοχικό κεφάλαιο, ήτοι συνολικά 11,832%.

«Φωτιές» βάζει ο κανονισμός πυροπροστασίας

Επιμένουν οι σύνδεσμοι χημικών βιομηχανιών περί άκυρου Π.Δ. σε ό,τι αφορά τον νέο κανονισμό πυροπροστασίας κτιρίων. Οι δύο σύνδεσμοι Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ) και Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑΣΥΔΙΠ) σημειώνουν ότι ο νέος κανονισμός που υπεγράφη από τον ΠτΔ και δημοσιοποιήθηκε σε ΦΕΚ στις αρχές του προηγούμενου μήνα είναι «φωτογραφικός» συγκεκριμένης βιομηχανίας. Θέτει εκτός αγοράς την εγχώρια παραγωγή προϊόντων διογκωμένης πολυστερίνης και προωθεί τα προϊόντα πετροβάμβακα συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρείας. Αυτό συμβαίνει λίγο πριν από την υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ», η οποία απαιτεί την αξιοποίηση μεγάλου όγκου συγκεκριμένων προϊόντων. Ο ΣΕΧΒ και ο ΠΑΣΥΔΙΠ επιμένουν, μάλιστα, ότι η «λαθροχειρία», δηλαδή η αλλαγή των προδιαγραφών του κανονισμού, έγινε μετά το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης. «Ο νέος κανονισμός πυροπροστασίας κτιρίων είναι ουσιαστικά “ΑΚΥΡΟΣ” και κάποιοι θα πρέπει, επιτέλους, να λογοδοτήσουν», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση των δύο συνδέσμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή