Ο ΔΗΚΤΗΣ (10/06/18)

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγιναν και κάποια λάθη, λέει τώρα η Folli Follie

Θα χρειαστούν πολλοί μήνες, αν όχι ολόκληρο το 2018, έως ότου ολοκληρωθεί ο ενδελεχής έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie, εκτιμούν πηγές ενήμερες της διαδικασίας τόσο από την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και της ελεγκτικής εταιρείας. Είναι όμως άγνωστο εάν η εταιρεία θα μπορέσει να συνεχίσει με αυτή τη σκιά επάνω της και μετά τη διαφαινόμενη άρση της εμπιστοσύνης μεγαλομετόχων της όπως η Fosun, η οποία απέσυρε τον επικεφαλής της από το διοικητικό συμβούλιο της ελληνικής εισηγμένης. Δεν είναι ο μόνος που έφυγε. Τέσσερις συνολικά παραιτήθηκαν και αντικαταστάθηκαν, μεταξύ των οποίων και ο μέχρι τώρα πρόεδρος της ελεγκτικής επιτροπής της FF που τυγχάνει και πεθερός του διευθύνοντος συμβούλου. Πάντως, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση έπειτα από ένα μήνα σιωπής σημείωσε πως «δεν θα διστάσουμε να διορθώσουμε τα όποια λάθη, εφόσον διαπιστωθούν υπεύθυνα και αναμφισβήτητα από τις αυστηρές ελεγκτικές διαδικασίες που δρομολογήσαμε». Ενιωσε, δε, την ανάγκη να σημειώσει πως «αυτή τη στιγμή και παρά τον θόρυβο, δεν υπάρχει ούτε μία μέρα καθυστέρηση στις υποχρεώσεις της εταιρείας, τις οποίες εκπληρώνουμε προς όλους» και ότι «η εταιρεία διαθέτει περιουσιακά στοιχεία τα οποία είναι επαρκή για τη συνέχιση της ομαλής της λειτουργίας».

Για τυπικούς λόγους, έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, δεν εγκρίθηκε η δόση του 1 δισ. ευρώ από τον ESM την περασμένη Παρασκευή. Δηλαδή, δεν είχαν τα παραστατικά των πληρωμών ληξιπρόθεσμων οφειλών που έγιναν τις τελευταίες ημέρες. Η αλήθεια είναι πως έτρεξαν, όπως πάντα την τελευταία στιγμή, και πλήρωσαν όσα μπορούσαν. Αλλά και πάλι τους έλειπαν κάποιες δεκάδες εκατομμύρια. Θα μπορούσαν να κλείσουν τα μάτια οι πιστωτές. Αλλά δεν το έκαναν, γιατί ήθελαν να στείλουν στην κυβέρνηση αυτό ακριβώς το μήνυμα. Πως ενόψει του τέλους του προγράμματος, δεν προτίθενται να κλείσουν τα μάτια και να κάνουν εκπτώσεις. Θέλουν να μας ξεφορτωθούν, θέλουν να τελειώσει το πρόγραμμα, αλλά αυτό θα γίνει με τους δικούς τους όρους. Εμείς θα κάνουμε αυτά που πρέπει. Επίσης, μπορούμε να πανηγυρίζουμε για την… καθαρή έξοδο.

Αλλο Μεγάλη Βρετανία και άλλο Ελλάδα…

Η QCM, το fund που κατήγγειλε τη Folli Follie για ψευδή οικονομικά στοιχεία, είχε κάνει το ίδιο, το 2015, και σε μια άλλη, ελληνικών συμφερόντων εταιρεία, την Globo, που ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η βρετανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ζήτησε άμεσα από την Globo να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις καταγγελίες του fund. Ο διευθύνων σύμβουλος και ο γενικός οικονομικός διευθυντής της Globo παραιτήθηκαν αμέσως, γνωρίζοντας πως αν αυτό που θα δήλωναν ήταν ανακριβές θα είχαν συνέπειες. Στην Ελλάδα, η ελληνική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ζήτησε να γίνει έλεγχος των στοιχείων από ανεξάρτητο ορκωτό και περιμένει ακόμη να τον προσλάβει η Folli Follie…

Εκδοση ομολόγου δρομολογεί η Trastor

Νέα «πολεμοφόδια» για την περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της ετοιμάζεται να αποκτήσει η Trastor ΑΕΕΑΠ. Η διοίκηση της εταιρείας δρομολογεί την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 24 εκατ. ευρώ, με στόχο την τόνωση της ρευστότητας της εισηγμένης, ενόψει της αυξημένης διαθεσιμότητας κατάλληλων προς επένδυση ακινήτων, λόγω του πολλαπλασιασμού της πώλησης χαρτοφυλακίων από τις τράπεζες, ιδίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Υπενθυμίζεται ότι από την προ διετίας είσοδο του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου Varde Partners ως στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της Trastor, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε σημαντικές νέες επενδύσεις. Η πιο πρόσφατη αφορά την απόκτηση δύο νέων ακινήτων αντί συνολικού ποσού 6,6 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, αποκτήθηκε αυτοτελές κτίριο γραφείων στη Λ. Μεσογείων 515 στην Αγ. Παρασκευή. Πρόκειται για κτίριο άνω των 5.000 τ.μ. με ισόγειο κατάστημα, με το τίμημα να ανέρχεται σε 4,25 εκατ. ευρώ. Επίσης αποκτήθηκε και οριζόντια ιδιοκτησία (έκτος όροφος) επιφανείας 917 τ.μ. σε κτίριο γραφείων/καταστημάτων στην οδό Θεοφάνους 4 στην Αθήνα.

Ευρωπαϊκή διάκριση για τον CEO της Πειραιώς, Χρ. Μεγάλου

Στην πρώτη πεντάδα μεταξύ των CEO των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών αναδείχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου (φωτ.), κατά την ψηφοφορία του Extel Survey στην οποία ψήφισαν πάνω 11.300 στελέχη τραπεζών, επενδυτικών εταιρειών και επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού κλάδου από 88 χώρες του κόσμου. Το χαρακτηριστικό της διαδικασίας που ανέδειξε επίσης τον κ. Μεγάλου ως τον καλύτερο CEΟ στην Ελλάδα για το 2018 στο σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων και όχι μόνο των τραπεζών, είναι ότι οι υποψηφιότητες και οι τελικές διακρίσεις δίνονται απευθείας από τα στελέχη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς ψηφίστηκε στην πρώτη πεντάδα μεταξύ των CEO των 97 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων, μαζί με τους Ζοζέ Αντόνιο Αλβαρεζ της Santander, Κάρλο Μεσίνα της Intesa Sanpaolο, Γκονζάλο Γκορταζάρ της CaixaBank, Ζαν Πιερ Μουστιέ της UniCredit. Σημαντική διάκριση έλαβε επίσης το τμήμα Investor Relations της Τράπεζας Πειραιώς, που κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων και την ένατη θέση μεταξύ 128 ευρωπαϊκών τραπεζών. Σύμφωνα με την Extel στην ψηφοφορία του 2018 καταμετρήθηκαν πάνω από 906.000 ψήφοι, ενώ οι υποψήφιοι ήταν περίπου 20.000 από 3.000 οργανισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή