Ο ΔΗΚΤΗΣ (12/06/18)

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκθεση για τα 90 χρόνια της ΕΕΤ

Με μια έκθεση – παρουσίαση ιστορικών ενθυμημάτων γιορτάζει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών τα 90 χρόνια λειτουργίας της. Στην έκθεση περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το χειρόγραφο καταστατικό, του 1928, της ΕΕΤ, ειδικές αριθμομηχανές που υπολόγιζαν την παρούσα αξία, τη δόση του δανείου σύμφωνα με τη διάρκεια και το επιτόκιο κ.ά. αλλά και μετοχές τραπεζών που πια δεν υπάρχουν και άλλα έγγραφα. Ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νικόλαος Καραμούζης και ο αντιπρόεδρος Γεώργιος Χαντζηνικολάου (φωτ.) υπογράμμισαν: «Αντιλαμβανόμαστε την έκθεση, που περιλαμβάνει ενθυμήματα από την ίδρυση και δράση της ΕΕΤ, ως ένα αφιέρωμα στην ίδια την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Είναι εντυπωσιακές οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες στην οικονομία και στις τράπεζες. Ευχόμαστε, οι επετειακές μας εκδηλώσεις να είναι η απαρχή μιας ταχείας και αποτελεσματικής επανόδου του τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα και την επιστροφή της χώρας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Τα δικαιώματα του ταξιδιώτη σε μία εφαρμογή για κινητά

Δεν είναι λίγες, δυστυχώς, οι φορές που ενώ ξεκινάμε να κάνουμε διακοπές, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κακές πρακτικές τουριστικών εταιρειών. Προκειμένου να βοηθήσει τους καταναλωτές, η Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ δημιούργησε την εφαρμογή «Traveler Rights GR» για κινητά τηλέφωνα. Μέσω της εφαρμογής ο ταξιδιώτης στην Ελλάδα μπορεί να ενημερωθεί για τα δικαιώματά του. Η εφαρμογή διαθέτει επίσης λειτουργία άμεσης υποβολής ερωτήματος ή καταγγελίας, αποστολής μηνύματος έκτακτης ανάγκης, καθώς και τηλεφωνικό κατάλογο χρήσιμων υπηρεσιών.

Μοντέλο Καραϊβικής για την κρουαζιέρα

Την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αναπτύξει την κρουαζιέρα στο πρότυπο της Καραϊβικής, να απεξαρτηθεί από την Τουρκία και να εξελιχθεί σε αυτόνομο προορισμό κρουαζιέρας εξέφρασε χθες στην τελευταία του επίσημη παρουσία ως διευθύνων σύμβουλος της Celestyal Cruises ο κ. Κυριάκος Αθανασιάδης. Προϋπόθεση βέβαια είναι να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές και να οργανωθούν σωστά έξι λιμάνια εκτός του Πειραιά: η Ρόδος, το Ηράκλειο, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα και το Κατάκολο. Σημείωσε πως ήδη γίνονται κινήσεις προς αυτή τη κατεύθυνση.

Το Χ.Α. θα επιστρέψει στο 2008 το… 2047

Στα γεγονότα που μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη απώλεια περιουσίας στους επενδυτές, η UBS κατατάσσει τον πληθωρισμό, τον πόλεμο και τη χρεοκοπία ενός κράτους, όπως αυτή της Ελλάδας. Οπως επισημαίνει, ακόμη και αν δώσουν ετήσια κέρδη στο μέλλον της τάξης του 7%, οι ελληνικές μετοχές θα επιστρέψουν στα επίπεδα προ κρίσης χρέους το… 2047. Επίσης, τα ελληνικά ομόλογα έχασαν το 76% της ονομαστικής τους αξίας στην αναδιάρθρωση του 2012. Οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν έως τα μέσα της δεκαετίας του 2050 για να ανακάμψουν από τις ζημίες με ένα κουπόνι της τάξης του 3%, ακόμη και μετά την πρόσφατη βελτίωση.

Τα τέσσερα ορόσημα της οικονομίας

Σε πάνελ της Goldman Sachs στο πλαίσιο συνεδρίου στη Φρανκφούρτη βρέθηκαν τέσσερις Ελληνες τραπεζίτες –Ι. Κυριακόπουλος (Εθνική), Γ. Χριστόπουλος (Πειραιώς), Β. Ψάλτης (Alpha Bank), X. Κοκολογιάννης (Eurobank)– όπου συμφώνησαν ότι τα ορόσημα τον τελευταίο χρόνο περιλαμβάνουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή σε ανάπτυξη, την ολοκλήρωση του πλαισίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) και την επιτυχή ολοκλήρωση των stress tests, ενώ όλες οι συστημικές τράπεζες είδαν σημαντική βελτίωση της ρευστότητάς τους. Επίσης, συμφώνησαν ότι το θετικό οικονομικό momentum και το πλαίσιο για τα NPLs θα επιτρέψει περισσότερες πωλήσεις δανείων, ενώ οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι πλήρως λειτουργικοί και αναμένονται περισσότεροι το 2018. Οπως επεσήμαναν, οι συζητήσεις για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων πέρα από το 2019, θα ξεκινήσουν το β΄ εξάμηνο του 2018, ενώ τόνισαν πως πολλές αβεβαιότητες ακόμη παραμένουν σχετικά με τη μεταμνημονιακή περίοδο της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή