Ο ΔΗΚΤΗΣ (16/06/18)

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα αύξησης τιμολογίων ρεύματος άνοιξε η ΔΕΗ

Θέμα αύξησης τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος άνοιξε για πρώτη φορά ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης (φωτ.) από το βήμα του συνεδρίου του Εconomist. «Η άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου και συνεπακόλουθα του αερίου, σε συνδυασμό με την αλματώδη άνοδο της τιμής των πιστοποιητικών CO2, αυξάνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής και πιέζουν ασφυκτικά για άνοδο των τιμών», είπε ο κ. Παναγιωτάκης. Πρόκειται για σαφή διαφοροποίηση σε σχέση με τη μέχρι τώρα προσέγγιση του θέματος τιμολογίων από τη διοίκηση της ΔΕΗ που προετοιμάζει το έδαφος για αυξήσεις, κάτι που έχουν θέσει επιτακτικά οι πιστώτριες τράπεζες στις διαπραγματεύσεις για την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ και έχει τεθεί από τη McKinsey, στις προτεραιότητες του νέου business plan. Η πολιτική απορρόφησης του αυξημένου κόστους ρεύματος στη χονδρική αγορά που ακολουθεί η ΔΕΗ έχει καταστήσει ζημιογόνο συνολικά τον κλάδο της προμήθειας.

Δίμηνη παράταση για τις εκκρεμείς συντάξεις

Δύο μήνες παράταση παίρνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ προκειμένου να εκκαθαρίσουν το μεγαλύτερο μέρος από τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν. Καθώς διαπιστώθηκε ότι ο Ιούνιος τελειώνει και οι συντάξεις δεν βγαίνουν, και προκειμένου να κλείσει άλλο ένα προαπαιτούμενο για την 4η αξιολόγηση, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας έδωσαν δίμηνη παράταση, έως το τέλος του Αυγούστου, για την πληρωμή των εκκρεμών συντάξεων. Για τις οποίες, άλλωστε, διατίθενται 860 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου…

Εκτός πακέτου πώλησης δάνεια Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Εκτός βγαίνουν τα δάνεια που είχαν δοθεί σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ από το πακέτο μη εξυπηρετούμενων οφειλών ύψους 700 εκατ. ευρώ που θέτει προς πώληση η Attica Bank. Πρόκειται για δάνεια ύψους 20 εκατ. ευρώ προς τη Ν.Δ. και 5 εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ, τα οποία από «αβλεψία» είχαν συμπεριληφθεί στο πακέτο των τιτλοποιημένων δανείων, για το οποίο η τράπεζα αναζητεί επενδυτή. Το θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, την Πέμπτη 7 Ιουνίου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος.

Eκτακτο Δ.Σ. στον όμιλο Ελλάκτωρ

Χθες  (αντί για σήμερα, όπως είχε αρχικά γίνει γνωστό) επρόκειτο τελικά να πραγματοποιηθεί το έκτακτο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Ελλάκτωρ για την αντικατάσταση των παραιτηθέντων Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση, τέως προέδρου και αντιπροέδρου του ομίλου, που εντούτοις διατήρησαν την ιδιότητά τους ως μελών του Δ.Σ. και επρόκειτο και αυτοί να συμμετάσχουν. Οι αδελφοί Καλλιτσάντση έχουν προτείνει την εκλογή νέου Δ.Σ. στην επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου, στις 29 Ιουνίου, με στόχο την απομάκρυνση από τη διοίκηση των κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημητρίου Κούτρα.

«Πάγωσαν» ξανά οι αιτήσεις για τον εξωδικαστικό

Σε κενό αέρος βρίσκεται για άλλη μία φορά ο νόμος για την εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών επιχειρήσεων, οι αιτήσεις ένταξης στον οποίο έχουν και πάλι «παγώσει». Αυτή τη φορά όμως η απουσία ενδιαφέροντος συνδέεται με τις αλλαγές που ανέμεναν επιχειρήσεις και επαγγελματίες και οι οποίες πέρασαν στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Πέμπτη. Η βασικότερη αλλαγή που αγγίζει χιλιάδες περιπτώσεις ενδιαφερομένων είναι η πρόβλεψη για δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση και των χρεών που δημιουργήθηκαν έως τα τέλη του 2017. Ετσι ακόμα και αυτοί που είχαν ήδη προχωρήσει την αίτησή τους, την «πάγωσαν», αναμένοντας δικαιολογημένα την επέκταση της ρύθμισης και για τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση. Οι ενδιαφερόμενοι πλέον που θέλουν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα θα υποχρεωθούν να γυρίσουν πίσω στη διαδικασία συμπληρώνοντας εκ νέου τον πίνακα οφειλών, που επηρεάζει τα ποσοστά που έχει κάθε πιστούχος και ως εκ τούτου και τα ποσοστά απαρτίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή