Ο ΔΗΚΤΗΣ (24/06/18)

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολυεθνικοί όμιλοι ενδιαφέρονται για την εξαγορά της Chipita

Φουντώνουν οι φήμες που θέλουν τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο και τον όμιλο Olayan να βρίσκονται σε συζητήσεις με πολυεθνικούς κολοσσούς με αντικείμενο την πώληση της Chipita. Πλην της Mondelez, που τα σενάρια θέλουν να έχει καταθέσει πρόταση εξαγοράς της Chipita έναντι 1,5 δισ. ευρώ, ενδιαφέρον φέρεται να έχει εκδηλώσει και δεύτερος πολυεθνικός όμιλος. Ο κ. Θεοδωρόπουλος ερωτηθείς σχετικά, πριν από λίγες ημέρες, στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας», διέψευσε το σενάριο περί πρότασης εξαγοράς της Chipita. H Mondelez, από την πλευρά της, διά του περιφερειακού διευθυντή για θέματα εταιρικής διακυβέρνησης (της Mondelez Europe) απάντησε σε σχετικό ερώτημα της «Κ» ότι «δεν σχολιάζει φήμες της αγοράς ή εικασίες σχετικά με την εταιρεία». Πριν από λίγες ημέρες, πάντως, ο πρόεδρος της Mondelez Europe, Χούμπερτ Βέμπερ, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Καταναλωτικού Συνεδρίου της Deutsche Bank ανέφερε ότι η εταιρεία του σχεδιάζει να επενδύσει στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (αναφερόμενος ειδικότερα στη Ρωσία, στη Γερμανία, στην Πολωνία και στην Τσεχία) μέσω εξαγορών τοπικών σημάτων που εμφανίζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ειδικά στην κατηγορία των σνακς. Ας σημειωθεί ότι η Chipita διαθέτει εργοστάσια στη Ρωσία και στην Πολωνία, ενώ κατασκευάζει και στη Σλοβακία.

«Προσωπικά δεδομένα:  Προστασία GDPR»

Την Πέμπτη 28 Ιουνίου στις 19.30 θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών η παρουσίαση του βιβλίου του Ειρηνικού Πλατή, «Προσωπικά δεδομένα: Προστασία GDPR», από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, διευθυντής cloud υπηρεσιών στη Microsoft Hellas, ο Μάριος Φραγκουλόπουλος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ της Interamerican, καθώς και ο Ειρηνικός Πλατής, συγγραφέας του βιβλίου, δικηγόρος, διευθύνων εταίρος στη δικηγορική εταιρεία Πλατής – Αναστασιάδης και μέλος του διεθνούς δικτύου EY Law. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο διευθυντής της σειράς «Μικρές Εισαγωγές», δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Πειραιώς: στην APS κόκκινα καταναλωτικά

Η τσεχική APS ανακηρύχθηκε προτιμητέος πλειοδότης για την εξαγορά κόκκινων καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις από την Τράπεζα Πειραιώς. Το τσεχικό επενδυτικό fund προκρίθηκε έναντι της σουηδικής Intrum και της γερμανικής EOS, προσφέροντας σύμφωνα με πληροφορίες τίμημα περίπου 55 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο «Arctos», όπως ονομάζεται, περιλαμβάνει οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ, ενώ η ονομαστική του αξία, δηλαδή η αξία χωρίς τους τόκους, διαμορφώνεται στο 1,1 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει 300.000 δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, που οφείλονται από 200.000 οφειλέτες. Να σημειωθεί ότι την εβδομάδα που μας πέρασε η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης τη μεταβίβαση στο κονσόρτσιουμ των εταιρειών Carval και Intrum του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων με την επωνυμία «Earth». Η ονομαστική αξία του χαρτοφυλακίου είναι στο 1,9 δισ. ευρώ και η συνολική φθάνει τα 5,2 δισ. ευρώ, με το τίμημα να ανέρχεται στα 115 εκατ. ευρώ.

Διατήρηση του waiver θα ζητήσει από την ΕΚΤ ο διοικητής της ΤτΕ

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος θα κάνουν ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, με βάση τα μέτρα ελάφρυνσης που αποφασίστηκαν στο Eurogroup. Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας (φωτ.) είναι ήδη βέβαιος για το αποτέλεσμα: το χρέος είναι βιώσιμο. Και αυτή η βεβαιότητα δεν εκπορεύεται από τη γνωστή αισιοδοξία του διοικητή, αλλά από το γεγονός πως η ΤτΕ θεωρούσε το χρέος βιώσιμο με μικρότερης διάρκειας επιμήκυνση και επέκταση της περιόδου χάριτος (8,5 έτη) από αυτή που αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών (10 χρόνια). Η ανάλυση βιωσιμότητας θα περιληφθεί στην ενδιάμεση έκθεση που θα καταθέσει στη Βουλή στις 2 Ιουλίου. Με άλλα λόγια, ο κ. Στουρνάρας δεν θα περιμένει την ανάλυση βιωσιμότητας που θα κάνει η ΕΚΤ για να μιλήσει. Θα την περιμένει όμως για να θέσει ένα άλλο θέμα, αυτό της διατήρησης του waiver, δηλαδή της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες από την ΕΚΤ. Με βάση τους κανόνες, η Ελλάδα θα έπρεπε να πάρει προληπτική γραμμή. Ο κ. Στουρνάρας θα υποστηρίξει πως μπορεί τύποις η Ελλάδα να μη ζήτησε προληπτική γραμμή, αλλά η ενισχυμένη επιτήρηση, στην οποία έχει συμφωνήσει, είναι λίγο έως πολύ το ίδιο πράγμα. Αρα, δεν υπάρχει λόγος να χάσουν οι τράπεζες και η ελληνική οικονομία τη φθηνή ρευστότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή