Ο ΔΗΚΤΗΣ (27/06/18)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι «καχύποπτοι» και ο «εξαφανισμένος»

«Οσο λιγότερο με βλέπετε, τόσο καλύτερα», απάντησε χαριτολογώντας, χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ερώτηση δημοσιογράφου του ΑΠΕ για την «εξαφάνισή» του, με αφορμή το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε στο Ζάππειο, στη φιέστα για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup. «Oταν ο υπουργός Οικονομικών είναι συνεχώς στα κανάλια, αυτό για κακό είναι, δεν είναι για καλό», αστειεύθηκε. Δεν είπε, πάντως, τίποτα περί «κούρασης», που δήθεν απέτρεψε την εμφάνισή του στο Ζάππειο, όπως τον δικαιολόγησε ο πρωθυπουργός. Απλώς σημείωσε ότι τα χαράματα της Παρασκευής ενημέρωνε τους δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο και τη Δευτέρα ήταν στην εναρκτήρια συνάντηση με το ΔΝΤ. Επειδή δεν εμφανίστηκε το Σαββατοκύριακο, «δεν δικαιολογείται να λένε πως είμαι εξαφανισμένος». Οι «καχύποπτοι», πάντως, επιμένουν ότι ο υπουργός Οικονομικών έλειπε επειδή η συγκεκριμένη φιέστα, παρουσία του κ. Καμμένου, δεν τον αντιπροσώπευε.

Τον είχαν μπροστά στα μάτια τους…

Τρεισήμισι μήνες έψαχναν και, τελικά, διαπίστωσαν ότι τον καλύτερο τον είχαν μπροστά στα μάτια τους… Ο λόγος για τον νέο διοικητή του ΕΦΚΑ, που, σύμφωνα με το site της Βουλής, θα είναι… ο νυν υποδιοικητής Λάμπρος Σέμπος. Επικεφαλής θα αποκτήσει και το υπερεπικουρικό ΕΤΕΑΕΠ. Διοικητής θα οριστεί ο κ. Νίκος Μπρίκης. Εκτός απροόπτου, καθώς η περίπτωση της πρότασης του κ. Μαρίνου για τη θέση στον ΕΦΚΑ και της απόσυρσής του μετά τις καταγγελίες της Ν.Δ. είναι ακόμη νωπή, ο διορισμός των κ. Σέμπου και Μπρίκη θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αύριο Πέμπτη.

Η πολιτική αβεβαιότητα επηρεάζει την αναβάθμιση

Στη μείωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναφέρεται το Reuters. Κορυφαίος οικονομολόγος δηλώνει ότι αυτό αυξάνει το πολιτικό ρίσκο και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αξιολόγηση της Ελλάδας από τους οίκους. «Η πολιτική σταθερότητα είναι μία από τις παραμέτρους όπου οι οίκοι αξιολόγησης δίνουν βαρύτητα. Εξελίξεις σαν αυτή, που εντείνουν το πολιτικό ρίσκο, θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς περιορίζεται η προβλεψιμότητα της κυβερνητικής πολιτικής», σημειώνει ο οικονομολόγος.

Νέα προαναγγελία για αναπτυξιακή τράπεζα

Για πολλοστή φορά –έχουμε χάσει τον λογαριασμό, είναι η αλήθεια– το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προανήγγειλε τη δημιουργία της αναπτυξιακής τράπεζας. Xθες ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Nομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε ότι εντός του 2018 θα θεσμοθετηθεί η αναπτυξιακή τράπεζα και θα είναι πλήρως λειτουργική το 2019. Μένει, πάντως, να το δούμε, διότι για την ώρα αναπτυξιακή τράπεζα ακούμε και αναπτυξιακή τράπεζα δεν βλέπουμε.

Περιμένοντας τη Γ.Σ. της ΔΕΠΑ

Από μέρα σε μέρα πάει η γενική συνέλευση της ΔΕΠΑ, η οποία πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία εξαγοράς του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η επικύρωση της συμφωνίας επείγει. Απ’ ό,τι φαίνεται, η καθυστέρηση στη σύγκληση της γενικής συνέλευσης δεν οφείλεται στο γεγονός ότι σύμπας ο συριζαϊκός κόσμος είναι απασχολημένος με τους πανηγυρισμούς για την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Μάλλον έχει να κάνει με το ό,τι κάποιοι εξ αυτών θέλουν πειστικότερες απαντήσεις σε ερωτήματα που σχετίζονται με το τίμημα της εξαγοράς, τις ρήτρες περί μη επαναδραστηριοποίησης της Shell στην ελληνική αγορά και άλλες τέτοιες τεχνικές αλλά κρίσιμες λεπτομέρειες.

Η απουσία πειστικών απαντήσεων οδήγησε ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου, διορισμένου από την κυβέρνηση, να απειλήσει με παραίτηση. Προσπαθούν να τον πείσουν να μην επιμείνει και, κυρίως, να μην αναχθούν σε κεντρικό θέμα της συνέλευσης οι… τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή