Ο ΔΗΚΤΗΣ (28/06/18)

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καθεστώς πρώην ΙΚΑ ξενόγλωσσοι καθηγητές

Τη σύγχυση και την ταλαιπωρία που προκάλεσε σε χιλιάδες εργαζομένους στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, από τον Δεκέμβριο του 2017, προσπαθεί να «θεραπεύσει» υπουργική απόφαση που υπέγραψε χθες ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος. Ετσι, κι ενώ ο ΟΑΕΔ στέλνει για έλεγχο και επανυπολογισμό των ωρομισθίων και των ημερών απασχόλησης των καθηγητών φροντιστηρίων, από το 2017 και μετά, προκειμένου στη συνέχεια να καταβάλει επιδόματα ανεργίας, η νέα απόφαση ξεκαθαρίζει ότι οι μερικώς απασχολούμενοι καθηγητές επιστρέφουν στις ασφαλιστικές διατάξεις που ίσχυαν στο πρώην ΙΚΑ, προκειμένου να μη χάνουν ένσημα και ασφαλιστικές ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι όσοι αμείβονται με περισσότερα από 277 ευρώ τον μήνα, θα ασφαλίζονται για όσες ημέρες εργάζονται, ανεξάρτητα από τις ώρες κατά τις οποίες διδάσκουν την ημέρα. Αν διδάσκουν 3 ώρες την ημέρα για πενθήμερο, αλλά λαμβάνουν μισθό πάνω από 277 ευρώ, δικαιούνται τόσα ένσημα, όσες ημέρες δουλεύουν.

Λανθασμένες βεβαιώσεις αποδοχών

Εκτός από τους συνταξιούχους του Δημοσίου, για τους οποίους εκδόθηκαν λανθασμένες βεβαιώσεις αποδοχών, οι φήμες λένε ότι το ίδιο έπαθαν και οι υπάλληλοι της Βουλής, καθώς και το επιστημονικό προσωπικό που έχει αποσπασθεί στο Κοινοβούλιο. Ωστόσο είχαν καλύτερη τύχη από τους συνταξιούχους, καθώς το πρόβλημα λύθηκε εν τη γενέσει του, και πριν προλάβουν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους. Αντίθετα, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, και γενικώς για μία ακόμα χρονιά το σύνολο των φορολογουμένων ταλαιπωρείται τόσο από τα λάθη του υπουργείου Οικονομικών όσο και από τις καθυστερήσεις της φορολογικής διοίκησης.

Το αυτονόητο μυστικό που οδηγεί στην επιτυχία

«Κοινός νους και άπειρη δουλειά». Αυτό είναι, σύμφωνα με τον κ. Μενέλαο Τασσόπουλο, γενικό διευθυντή της «Παπουτσάνης», το μυστικό της επιτυχίας της εταιρείας. Η εταιρεία, ενώ το 2010 βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, σχεδόν υπό πτώχευση, κατάφερε να ανακάμψει, και μάλιστα το 2017 κατέγραψε και κέρδη. Ο κοινός νους και η άπειρη δουλειά δεν μοιάζουν, πάντως, με κάτι μυστικό. Το κακό με αρκετές επιχειρήσεις είναι ότι μάλλον δεν πρόκειται ούτε καν για αυτονόητες έννοιες.

Πρόεδρος Γ.Σ. του ΤΧΣ ο κ. Ανδρέας Βερύκιος

Καθήκοντα προέδρου του γενικού συμβουλίου του ΤΧΣ ανέλαβε ο κ. Ανδρέας Βερύκιος (φωτ.) στη θέση του κ. Γιώργου Μιχελή, ο οποίος αποχώρησε στις 15 Ιουνίου. Ο κ. Βερύκιος συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο έμπειρων στελεχών του διεθνούς τραπεζικού χώρου, αναλαμβάνοντας καθήκοντα Corporate Finance Manager της Citibank Ελλάδος και στη συνέχεια σε θέσεις ευθύνης στην ΕΤΕπ, από την οποία αποχώρησε το 2008 ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής χορηγήσεων Ευρώπης. Από τον Ιανουάριο του 2009, μετά την αποχώρησή του από την ΕΤΕπ, ο κ. Βερύκιος αξιοποίησε τη διοικητική του εμπειρία ως σύμβουλος στελεχών σε θέματα ηγεσίας.

Τα κόκκινα δάνεια ήταν ψηλά στην ατζέντα

Η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, και ειδικά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων που είχαν στελέχη της BofA Merrill Lynch στην Αθήνα με στελέχη των ελληνικών τραπεζών.

Οπως επισημαίνεται, οι προκλήσεις για τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών είναι σημαντικές, τη στιγμή που υπάρχουν περίπου 46 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), αλλά μόνο περίπου 4 δισ. ευρώ «καθαρού» κεφαλαίου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, βάσει των στοιχείων του α΄ τριμήνου. Οπως προειδοποιεί, υπάρχει κίνδυνος σε ό,τι αφορά τους στόχους μείωσης των NPEs, ο οποίος μπορεί να αυξηθεί το φθινόπωρο, όταν θα αρχίσουν οι συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές, ενώ εκτιμά ότι η κάλυψη είναι χαμηλή σε κάποιες από τις τράπεζες και μπορεί να υποχωρήσει. Σύμφωνα με την BofA, η οποία παραμένει αρνητική για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, παρότι έχουν αυξηθεί, δεν έχουν ακόμα φέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή