Ο ΔΗΚΤΗΣ (03/07/18)

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακριβότερα τα ακίνητα στο κέντρο λόγω Airbnb

Μια νέα επενδυτική αγορά για κατοικίες στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος σε όλη τη χώρα. Το αποτέλεσμα της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί, είναι η σημαντική αύξηση των αγοραπωλησιών κατοικιών σε αρκετές συνοικίες του κέντρου της πρωτεύουσας, που μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν ακόμη και υποβαθμισμένες. Επίσης, καταγράφονται και αυξήσεις των τιμών, σημειώνει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική. Πάντως, τονίζεται ότι τόσο για τα οικιστικά όσο και για τα επαγγελματικά ακίνητα, και παρά τις τρέχουσες συγκρατημένες ενδείξεις ανάκαμψης, η οικοδομική δραστηριότητα για νέα έργα ανάπτυξης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς, προς το παρόν, οι επενδύσεις στοχεύουν κυρίως στην αναβάθμιση του υπάρχοντος αποθέματος, παρά στην κατασκευή νέων ακινήτων.

Ο ισχυρός ανταγωνισμός έριξε τις τιμές στην ενέργεια

Με μεγάλη μείωση στις τιμές, λόγω του υψηλού ανταγωνισμού, έκλεισαν οι διαγωνισμοί που πραγματοποίησε χθες η ΡΑΕ για νέα έργα αιολικών και φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος 283 ΜW. Σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία που διέρρευσαν χθες, στα αιολικά η μικρότερη τιμή έφτασε τα 68 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η μεγαλύτερη κοντά στα 72 ευρώ, από 90 ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης. Στα μεγάλα φωτοβολταϊκά, η τιμή εκκίνησης ήταν 80 ευρώ η μεγαβατώρα και ο διαγωνισμός έκλεισε με κατώτατη τιμή στα 63 ευρώ και ανώτατη στα 71 ευρώ. Στα μικρά φωτοβολταϊκά, με τιμή εκκίνησης στα 85 ευρώ η μεγαβατώρα, η κατώτατη τιμή διαμορφώθηκε στα 76 ευρώ.

H Fraport ενδιαφέρεται για άλλα 23 αεροδρόμια

Η Ελλάδα έφυγε από την επικίνδυνη ζώνη. Το Grexit δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα, τον Αύγουστο το πρόγραμμα τελειώνει. Επειτα από οκτώ χρόνια κρίσης, η οικονομία αναπτύσσεται πάλι αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, και καταλήγει: «Για πολύ καιρό, πολλοί επενδυτές απέφευγαν την Ελλάδα. Αυτό αρχίζει να αλλάζει». Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται πρωτίστως στη Fraport, η οποία ενδιαφέρεται για άλλα 23 περιφερειακά αεροδρόμια, εκτός των 14 που έχει ήδη εξαγοράσει.

Συνεχίζεται το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών

Εδωσαν και πήραν τα «καρφιά» μεταξύ Γ. Στουρνάρα και Ν. Βούτση χθες κατά την κατάθεση της έκθεσης νομισματικής πολιτικής στη Βουλή. Ο ένας έλεγε ότι 5 κόμματα συνέβαλαν στο να κρατηθεί η χώρα στην Ευρωζώνη και ο άλλος ότι η έξοδος από το πρόγραμμα οφείλεται σε πολιτικές που ασκήθηκαν κυρίως στην τρέχουσα περίοδο. Ο ένας επεσήμαινε ότι πολλά λάθη έχουν γίνει κατά την άσκηση της οικονομικής πολιτικής στο απώτερο και στο εγγύτερο παρελθόν, και ο άλλος υποστήριζε ότι η χώρα έφθασε στα όρια της χρεοκοπίας εξαιτίας πολιτικών που ασκήθηκαν «σε καιρούς που όλοι γνωρίζουμε». Η πολεμική συνεχίζεται…

Νέες τιμές-στόχοι για τράπεζες από τη Citi

Νέες αξιολογήσεις για τις ελληνικές τράπεζες δίνει η Citigroup, στο πλαίσιο της έκθεσής της για τον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο και τις επιπτώσεις λόγω της ενίσχυσης των εμπορικών εντάσεων. Αν και δεν αναφέρεται αναλυτικά στην Ελλάδα, ωστόσο παραθέτει τις συστάσεις της για όλες τις τράπεζες διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών. Ετσι διατηρεί τη σύσταση «buy» (αγορά) για την Alpha Bank, μειώνοντας την τιμή-στόχο στα 2,68 ευρώ, από 2,7 πριν. Διατηρεί ουδέτερη στάση για την Τράπεζα Πειραιώς, με νέα τιμή-στόχο τα 3,99 ευρώ, από 4 ευρώ πριν. Διατηρεί επίσης την ουδέτερη σύσταση για τη Eurobank και τιμή-στόχο το 1,17 ευρώ, από 1,2 ευρώ πριν, ενώ για την Εθνική Τράπεζα αυξάνει την τιμή-στόχο στα 0,32 από 0,30 ευρώ πριν και δίνει ουδέτερη σύσταση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικάνικης τράπεζας, το περιθώριο ανόδου για την Αlpha Bank διαμορφώνεται στο 40%, για τη Eurobank στο 31%, για την Τράπεζα Πειραιώς στο 37% και για την Εθνική Τράπεζα στο 22%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή