Ο ΔΗΚΤΗΣ (04/07/18)

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εγκώμιο Τσακαλώτου έπλεξε ο Μοσκοβισί

Ηταν φανερό ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν ήθελε να το παρακάνει χθες με τις θριαμβολογίες για την επιτυχή ολοκλήρωση του μνημονίου. «Είχαμε και τις διαφωνίες μας…», είπε, απευθυνόμενος στον Πιερ Μοσκοβισί, αν και προσέθεσε ότι στο τέλος επικρατούσε πάντοτε η κοινή επιθυμία για να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Ο κ. Μοσκοβισί, πάντως, ήταν αποφασισμένος να πλέξει το εγκώμιο του κ. Τσακαλώτου, στον οποίο, δικαίως, είπε ότι οφείλονται πολλά για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Εκεί που μας μπέρδεψε ο Γάλλος επίτροπος ήταν όταν επικαλέσθηκε το έργο του Αλέξανδρου Δουμά «Οι τρεις σωματοφύλακες», για να μιλήσει για τον ρόλο του Ελληνα υπουργού. Το πνεύμα του «ένας για όλους και όλοι για έναν» υποθέτουμε ότι ήταν στο πίσω μέρος του μυαλού του. Με τον Τσακαλώτο, ενδεχομένως, στον ρόλο του Ντ’ Αρτανιάν;

Το 21,15% της «Ελλάκτωρ» στους αδελφούς Καλλιτσάντση

Επισημοποιήθηκε χθες και ως προς το τυπικό της σκέλος η περαιτέρω μετοχική ισχυροποίηση των αδελφών Καλλιτσάντση, οι οποίοι πλέον ελέγχουν, άμεσα ή έμμεσα, το 21,15% του ομίλου «Ελλάκτωρ». Οπως είχε γίνει γνωστό, την προηγούμενη εβδομάδα, «φίλιες δυνάμεις» προς την οικογένεια Καλλιτσάντση, που διεκδικεί τον πλήρη έλεγχο του κατασκευαστικού ομίλου, είχαν αποκτήσει το 5,2% του ομίλου μέσω «πακέτου» που πούλησε το επενδυτικό κεφάλαιο Amber Capital (ήταν ο μεγαλύτερος ξένος θεσμικός επενδυτής του ομίλου), με αξία κτήσης 2,15 ευρώ/μετοχή και συνολικό τίμημα της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ.

354 ιατροί εργασίας για 4.000 επιχειρήσεις

Χωρίς ιατρική προστασία κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες εργαζόμενοι, καθώς απόφαση του υπουργείου Εργασίας μειώνει τον αριθμό των γιατρών που ασκούν κατ’ εξαίρεση καθήκοντα ιατρού εργασίας σε μόλις 354, οι οποίοι θα πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες σε τουλάχιστον 4.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Αλλά ακόμη και αυτοί, όπως καταγγέλλει ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Μελών Επιχειρήσεων Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης, δεν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, διότι απαιτείται βεβαίωση την οποία δεν δίνουν οι ιατρικοί σύλλογοι.

Κόκκινη κάρτα σε κακούς εργολήπτες

Τον αποκλεισμό υπότροπων εργοληπτών από μελλοντικούς διαγωνισμούς ανάληψης δημοσίων έργων ζήτησε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου της Πανελλήνιας Ενωσης Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, που πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα. Εφόσον διαπιστώνεται ότι κάποιοι εργολήπτες προβαίνουν σε κακοτεχνίες, οι οποίες έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί από το εξειδικευμένο, ανεξάρτητο συμβούλιο ποιοτικού ελέγχου (ΕΣΠΕΛ), αυτοί θα πρέπει να αποκλείονται από τη δυνατότητα διεκδίκησης νέων συμβάσεων, σημείωσε ο κ. Αρναουτάκης.

Αναβάθμιση ελληνικών τραπεζών από την S&P

Η S&P αναθεώρησε ανοδικά τη μακροπρόθεσμη και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας. Αναβάθμισε τις αξιολογήσεις στις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς στο«B-/B» από «CCC+/C», με «σταθερές προοπτικές». Ο διεθνής οίκος αναμένει ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης θα βοηθήσει να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και επενδυτών στον χρηματοοικονομικό τομέα, βελτιώνοντας έτσι τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Η βελτιωμένη ρευστότητα, όπως προσθέτει, και η ανάπτυξη της οικονομίας θα στηρίξουν την ικανότητα των τεσσάρων τραπεζών να καλύπτουν τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις και σταδιακά να βελτιώσουν τους ισολογισμούς μακροπρόθεσμα. Η αύξηση της εμπιστοσύνης και η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών θα ανοίξουν τον δρόμο για πιο σταθερές εισροές καταθέσεων και θα βελτιώσουν την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή