Ο ΔΗΚΤΗΣ (08/07/2018)

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρικλοποδιά της κυβέρνησης βλέπουν οι Κινέζοι στο Θριάσιο

Κλιμακώνεται ο εκνευρισμός των στελεχών της Cosco εξαιτίας των καθυστερήσεων στην έγκριση του master plan των επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά.

Ενα από τα πιο προβληματικά σημεία, μάλιστα, είναι αυτό της αδειοδότησης της υπόγειας διασύνδεσης του λιμανιού με την έκταση των 90 στρεμμάτων που ανήκει στη ζώνη παραχώρησης του ΟΛΠ και προορίζεται για logistics. ΟΙ Κινέζοι θεωρούν πως η καθυστέρηση στην αδειοδότηση είναι εσκεμμένη και παραπέμπουν σε σχετικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

Κατά την άποψή τους η κυβέρνηση καθυστερεί προκειμένου να προχωρήσουν το Θριάσιο Ι και το Θριάσιο ΙΙ, δηλαδή τόσο τα 600 στρέμματα που έχει πάρει η κοινοπραξία υπό την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ (η οποία ΕΤΒΑ ανήκει στην Πειραιώς και στο υπερταμείο) όσο και τα υπόλοιπα 1.400 στρέμματα της ΓΑΙΑΟΣΕ (100% κυριότητα στο υπερταμείο) που το Δημόσιο έχει την υποχρέωση να παραχωρήσει λόγω των μεγάλων χρηματοδοτήσεων που έχει λάβει για τα εκεί σιδηροδρομικά έργα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Οι Κινέζοι θα διεκδικούσαν το Θριάσιο αν παραχωρούνταν και τα δύο τμήματα μαζί. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να το σπάσει σε δύο διαγωνισμούς, επέλεξαν να υλοποιήσουν το δικό τους σχέδιο. Και η κυβέρνηση τους καθυστερεί όσο και όπως μπορεί.

Τρεις δημόσιοι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για τη μακροχρόνια μίσθωση τριών ισάριθμων ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας, που ανήκουν στον ΕΦΚΑ, αναμένεται να προκηρυχθούν εντός των επόμενων ημερών. Οι διαγωνισμοί αφορούν τα κτίρια όπου στεγάζονταν κατά το παρελθόν τα ξενοδοχεία «Εσπέρια» στη Σταδίου και «Ambassandeur» στην οδό Σωκράτους, καθώς και το κτίριο στην οδό Ζαλοκώστα 7. Και τα τρία έχουν προκαλέσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και η αγορά αναμένει εδώ και μήνες τη διενέργεια των διαγωνισμών. Στον χορό των προσφορών, μάλιστα, αναμένεται να μπουν και μεγάλοι ξένοι επενδυτικοί όμιλοι και funds. Οπως, άλλωστε, συνέβη και στην περίπτωση των περισσότερων των 50 ακινήτων των Ταμείων, για τα οποία υπήρξε, μάλιστα, και παράταση στην υποβολή προσφορών. Πλέον, η διαδικασία βρίσκεται στο άνοιγμα των προσφορών.

Υπερπλεόνασμα υποσχέσεων

Ηταν να μην προκύψουν υπερπλεονάσματα. Ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να τα μοιράζουν. Οι συντάξεις όχι μόνο δεν θα κοπούν, αλλά θα δοθεί και 13η σύνταξη. Επίσης, θα δοθεί και το στεγαστικό επίδομα, το οποίο, όμως, είναι αντίμετρο στην περικοπή των συντάξεων. Αλλά και στοχευμένες φοροελαφρύνσεις θα γίνουν. Και δεν τελειώνουν εκεί οι υποσχέσεις. Και το νοσοκομείο «Ερ. Ντυνάν» θα αγοράσει το κράτος. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης εξέφρασε το σχετικό ενδιαφέρον στην Τράπεζα Πειραιώς που το πουλάει. Ευτυχώς που υπάρχουν τα λεφτά του υπερπλεονάσματος, γιατί αλλιώς θα πρότεινε να το κατασχέσουν.

Σε αναζήτηση επενδυτών για Folli Follie

Η Rothchild αναζητεί επενδυτές για τη Folli Follie, καθώς στην εταιρεία θεωρούν δεδομένο ότι ο έλεγχος θα βγάλει «τρύπα» και κάπως θα πρέπει να καλυφθεί. Επιπλέον, κάποια από τα ομόλογά της έχουν ρήτρα πρόωρης εξόφλησης σε περίπτωση που διαπιστωθούν προβλήματα στις οικονομικές καταστάσεις της. Και πάλι θα χρειαστούν κεφάλαια για να πληρωθούν οι ομολογιούχοι αυτής της κατηγορίας. Ωστόσο, η Rothchild έχει αναλάβει κι άλλο ένα έργο, αυτό του σχεδιασμού μιας νέας δομής του ομίλου με νέους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα μέτρα θα είναι η αλλαγή του ονόματος. Το Folli Follie θα είναι ένα από τα brands της εταιρείας, η οποία όμως θα ονομάζεται αλλιώς. Η αλήθεια είναι πως η υπόθεση της παραποίησης των οικονομικών στοιχείων έχει προκαλέσει πλήγμα στην εταιρική ταυτότητα, το οποίο δύσκολα θα επουλωθεί, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Γι’ αυτό και η αλλαγή ονομασίας κρίνεται αναγκαία.

Eurasia: «βλέπει» εκλογές το 2018

Μετά τη συμφωνία για το Σκοπιανό, η οποία εξακολουθεί να επηρεάζει το εγχώριο πολιτικό σκηνικό, η Eurasia εκτιμά ότι έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. Οπως επισημαίνει, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες έχουν πληγεί περισσότερο, όπως δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ δύο από τους δέκα βουλευτές τους έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, με αποτέλεσμα ο Πάνος Καμμένος να πιέζει τώρα να εγκριθεί η συμφωνία με την ψήφο του λαού ή να επικυρωθεί στο Κοινοβούλιο με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Ετσι, σύμφωνα με την Eurasia, οι πιθανότητες για κάλπες το φθινόπωρο αυξάνονται πλέον από 30% πριν σε 40% τώρα. Οπως επισημαίνει, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα ήταν εντελώς αντίθετος σε κάτι τέτοιο, καθώς θα επέτρεπε στον ΣΥΡΙΖΑ να μην κατηγορηθεί για τις περικοπές των συντάξεων, ενώ, παράλληλα, θα ανάγκαζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαχειριστεί τη σύνθετη πολιτική της συμφωνίας για το Σκοπιανό (η στήριξη θα εξοργίσει το κόμμα του, η αντίθεσή του θα θυμώσει Ε.Ε., ΗΠΑ και ΝΑΤΟ).

Πάντως, το πιο πιθανό σενάριο εξακολουθεί να είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Μάιο του 2019 (πιθανότητα 45%), καθώς ο Τσίπρας και ο Καμμένος εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι εκλογικές τους ευκαιρίες θα είναι καλύτερες τον επόμενο χρόνο, μόλις βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες και η κυβέρνηση αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή