Ο ΔΗΚΤΗΣ (12/07/18)

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν άφησαν μόνο του τον Πιερ Μοσκοβισί

Οι κακές γλώσσες στις Βρυξέλλες λένε πως τη χθεσινή παρουσίαση της ενισχυμένης παρακολούθησης για την Ελλάδα επρόκειτο αρχικώς να την κάνει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Ωστόσο, μετά τα όσα συνέβησαν κατά την επίσκεψη του Γάλλου επιτρόπου στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποφάσισε να είναι παρών στην παρουσίαση και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις. Ο κ. Γιούνκερ δεν ήθελε μια επανάληψη των πανηγυρικών δηλώσεων που έκανε στην Αθήνα ο κ. Μοσκοβισί. Το πρόβλημα δεν είναι ότι τις εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση και έρχεται σε δύσκολη θέση η αντιπολίτευση, αλλά ότι εκπέμπεται λανθασμένο μήνυμα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Προφανώς, στις Βρυξέλλες δεν θέλουν να υποδαυλίσουν την ισχυρή τάση που υπάρχει σε σημαντικό τμήμα της κυβέρνησης για ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων μετά τη λήξη του προγράμματος.

Η CNL Capital μπαίνει στο Χρηματιστήριο

Για την εισαγωγή της στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών έως τα τέλη του μήνα προετοιμάζεται η CNL Capital, η πρώτη Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ) στην Ελλάδα. Η CNL παρέχει βραχυχρόνια ρευστότητα σε ΜμΕ στην Ελλάδα, μέσω επένδυσης στα ομολογιακά δάνεια που αυτές εκδίδουν. Συγκεκριμένα, έχει επενδύσει σε 32 εταιρικά ομόλογα, στηρίζοντας περισσότερες από 20 μικρομεσαίες εταιρείες. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μέσω της δημόσιας εγγραφής, θα αγγίξει τα 4 εκατ. ευρώ, με την έκδοση 400.000 νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 10 ευρώ έκαστη.

Αρχίζουν τα πρώτα έργα του «Εξοικονομώ ΙΙ»

Την υπαγωγή των πρώτων 13.502 αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» ενέκρινε χθες η αρμόδια Επενδυτική Επιτροπή. Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι μπορούν από σήμερα να ξεκινήσουν με ασφάλεια τα έργα που έχουν προγραμματίσει. Ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων για τον συγκεκριμένο αριθμό υπαγωγών αντιστοιχεί σε 190,17 εκατ. ευρώ. Η επεξεργασία των πρώτων στοιχείων δείχνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των υπαγωγών αφορά τα χαμηλότερα εισοδήματα και τις κατοικίες χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας.

Συναλλαγματικός κίνδυνος για τις εταιρείες

Η πλειονότητα των οικονομικών διευθυντών (CFO) υποστηρίζει ότι τα κέρδη των εταιρειών τους μειώθηκαν κατά τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω μη αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα στην οποία συμμετείχαν 200 CFO και περίπου 300 διαχειριστές κεφαλαίων. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την HSBC και την FT Remark, δείχνει ότι περισσότεροι από τους μισούς CFO πιστεύουν ότι ο συναλλαγματικός κίνδυνος αποτελεί για τις εταιρείες τους τον δυσκολότερα αντιμετωπίσιμο κίνδυνο. Αυτές οι ανησυχίες αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη μεταβλητότητα των νομισμάτων.

Σχέδια για υγροποιημένο φυσικό αέριο στα νησιά

Eπενδύσεις 200 εκατ. ευρώ σε έργα μικρής κλίμακας LNG την επόμενη 5ετία εξήγγειλε από τη Νάξο ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης, τονίζοντας ότι η εταιρεία είναι σε αναζήτηση συνεργατών και συνεργειών. Μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Καθαρή ενέργεια στα νησιά», ο κ. Τζώρτζης τόνισε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει ανάπτυξη υποδομών μικρής κλίμακας υγροποιημένου φυσικού αερίου, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω καύσιμο είναι συγκριτικά η βέλτιστη λύση για τα νησιά αλλά και για την προσαρμογή της ναυτιλίας στους νέους κανονισμούς που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2020. Το LNG τροφοδοτεί ολόκληρη την επικράτεια της χώρας, ενώ σήμερα μόνο το ανατολικό τμήμα της Ελλάδας έχει πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Λήμνος, Λέσβος, Σάμος, Χίος, Ρόδος και η Κρήτη αποτελούν την ιδανική εφαρμογή για την ανάπτυξη του SS LNG. Ο κ. Τζώρτζης συνέδεσε την ανάπτυξη έργων μικρής κλίμακας LNG με την επίτευξη των εθνικών στόχων για περιορισμό των εκπομπών ρύπων στην παραγωγή ηλεκτρισμού στα μη διασυνδεδεμένα συστήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή