Ο ΔΗΚΤΗΣ (18/07/18)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιοι ξεχνούν ότι η ΔΕΗ είναι Α.Ε.

Πηγές του υπ. Ενέργειας δηλώνουν ότι ο υπουργός Γ. Σταθάκης δεν προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ που κατάρτισε η McKinsey. Η ΔΕΗ, λένε, δεν είναι κρατική υπηρεσία, για να καταθέσει ο υπουργός στη Βουλή το επιχειρησιακό της σχέδιο, όπως ζήτησε η Ν.Δ. Είναι ανώνυμη εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Με άλλα λόγια, έχει διοικητικό συμβούλιο, κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης κ.λπ. Εχει ένα δίκιο το υπουργείο. Το πρόβλημα είναι πως θυμάται κατά το δοκούν ότι πρόκειται για ανώνυμη εισηγμένη επιχείρηση. Οταν το υπουργείο προαναγγέλλει κοινωνικά τιμολόγια ή διαψεύδει πληροφορίες για αύξηση της τιμής του ρεύματος, ή καθορίζει από ποιο επίπεδο οφειλών και πάνω θα γίνονται διακοπές ρευματοδότησης, τότε η ΔΕΗ δεν είναι εισηγμένη ανώνυμη εταιρεία, αλλά το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στην αγορά ενέργειας. Σε μια οποιαδήποτε άλλη εισηγμένη, το επιχειρησιακό σχέδιο θα δινόταν τουλάχιστον στα μέλη του Δ.Σ.

Στον ΟΣΕ προκηρύχθηκαν νέες απεργίες για 25-26 Ιουλίου

Συνεχίζεται ο ανταρτοπόλεμος στον ΟΣΕ. Αν και χάνουν, δικαστικά τη μία μάχη μετά την άλλη, οι συνδικαλιστές συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Αφού κηρύχθηκαν παράνομες οι κινητοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας, τώρα προκηρύσσουν νέες για την επόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, προκήρυξαν νέες 24ωρες απεργίες στις 25 και στις 26 Ιουλίου, με στόχο να τραυματίσουν άλλη μία φορά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την αποκρατικοποίηση της ΕΕΣΣΤΥ. Στην πράξη τραυματίζουν την τουριστική κίνηση, εν μέσω καλοκαιριού.

Θα ήταν συμφέρουσα μια συναινετική λύση

Ποσοστό 15% έχουν αποκτήσει στον όμιλο Ελλάκτωρ οι αδελφοί Καλλιτσάντση τον τελευταίο μήνα, δηλαδή όσο ελέγχει ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας ακόμα και σήμερα. Εχοντας δαπανήσει πάνω από 45 εκατ. ευρώ, για να αυξήσουν το ποσοστό τους από το 12% στο 27% σήμερα, είναι απορίας άξιον γιατί οι κύριοι μέτοχοι του ομίλου δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε μια λύση συναινετικού χαρακτήρα τους τελευταίους μήνες (π.χ. πουλώντας ο ένας στον άλλο το ποσοστό τους), με δεδομένο, άλλωστε, ότι είχαν συμφωνήσει και το τίμημα (2 ευρώ/μετοχή);

Το Δημόσιο δεν βιάζεται να κάνει πλειστηριασμούς

Παρά το γεγονός ότι οι θεσμοί έχουν ζητήσει την αύξηση των πλειστηριασμών τόσο από τις τράπεζες όσο και από το ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο το δεύτερο φαίνεται να μην επισπεύδει τις διαδικασίες. Στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων βρίσκονται αναρτημένοι μόλις 7 πλειστηριασμοί, οι οποίοι το πιθανότερο είναι να μη γίνουν. Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει κέρδος από τους πλειστηριασμούς στην περίπτωση που ο οφειλέτης χρωστάει και σε άλλους. Σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το Δημόσιο είναι από τους τελευταίους που θα πάρουν κάτι από τον πλειστηριασμό.

«Ελλάκτωρ»: νέος κύκλος αντιπαράθεσης

Μία ακόμα «πράξη του δράματος» εκτυλίχθηκε χθες, όσον αφορά τη διαμάχη των βασικών μετόχων του κατασκευαστικού ομίλου Ελλάκτωρ, καθώς απομένει μία εβδομάδα έως τη «λύση» της 25ης Ιουλίου, όταν θα γίνει η προγραμματισμένη γενική συνέλευση των μετόχων, που θα κρίνει ποια πλευρά θα επικρατήσει. Σε μία ακόμα ανακοίνωση, η οποία, καθώς φαίνεται, θα είναι η τελευταία, η πλευρά των κ. Μπόμπολα-Κούτρα σημείωσε ότι «αρνούμαστε να συμμετέχουμε περαιτέρω στη διαρκή μάχη εντυπώσεων και επικοινωνιακής πλειοδοσίας, που μεθοδευμένα έχει ξεκινήσει η πλευρά Καλλιτσάντση». Παράλληλα, οι κ. Μπόμπολας-Κούτρας διευκρίνισαν ότι δεν θεωρούν τη γενική συνέλευση των μετόχων «πραξικόπημα», όπως τους αποδίδεται, αλλά την κίνηση των αδελφών Καλλιτσάντση να παραιτηθούν από τις θέσεις τους στη διοίκηση και να προχωρήσουν στην κατάθεση της δικής τους πρότασης για την αναδιοργάνωση του ομίλου, η οποία, βέβαια, έχει τεθεί προς ψήφιση στην επικείμενη συνέλευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή