Η Ελλάδα δεν έκανε την κρίση ευκαιρία
Αν η Ελλάδα εκμεταλλευόταν τις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει, θα μπορούσε να φτάσει σε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 5%, εκτιμά το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, επειδή δεν υπάρχει ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Οι όποιες μεταρρυθμίσεις, ουσιαστικά, εξαντλήθηκαν στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. «Η κρίση χαρακτηρίζεται συχνά ως ευκαιρία για μια νέα αρχή. Με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, όμως, σταματούν οι πιέσεις για μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να αξιοποιήσει την κρίση ως ευκαιρία για να θέσει τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Σε περίπτωση που η χώρα εκμεταλλευόταν τις υπάρχουσες δυνατότητες, θα ήταν εφικτή μια οικονομική ανάπτυξη έως και 5%», καταλήγει το γερμανικό ινστιτούτο.
Προβάδισμα αποκτά η πλευρά Καλλιτσάντση
Επιπλέον ποσοστό 10% του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ», που ελέγχεται από ξένα funds, φαίνεται πως παίρνει με το μέρος της η πρωτοβουλία Change4Ellaktor των αδελφών Καλλιτσάντση. Οπως έγινε γνωστό χθες, η συμβουλευτική εταιρεία Glass Lewis προτείνει στους πελάτες της, δηλαδή σε μερίδα θεσμικών επενδυτών της «Ελλάκτωρ», την υπερψήφιση της πρότασης Καλλιτσάντση για αλλαγή του συνόλου του διοικητικού συμβουλίου και εφαρμογή του σχετικού σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου. Αυτό σημαίνει ότι οι αδελφοί Καλλιτσάντση έχουν πλέον ξεκάθαρο προβάδισμα για τον έλεγχο του κατασκευαστικού ομίλου.
Γενικός γραμματέας Βιομηχανίας αναλαμβάνει ο κ. Μακρυκώστας
Ο κ. Απόστολος Μακρυκώστας είναι ο νέος γενικός γραμματέας Βιομηχανίας μετά την αποχώρηση του κ. Στρ. Ζαφείρη από τη θέση αυτή. Ο κ. Μακρυκώστας είναι υπάλληλος της ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων) και τον Μάιο του 2015 είχε αποσπασθεί στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη. Στη συνέχεια, τον Αύγουστο του 2015 ο κ. Μακρυκώστας αποσπάσθηκε εκ νέου ως μετακλητός, και ανέλαβε τη θέση του προϊσταμένου του ιδιαιτέρου γραφείου του γενικού γραμματέα Συντονισμού.
Προσδοκίες για άνοδο στο Doing Business
Βελτιωμένη εκτιμά το υπουργείο Οικονομίας ότι θα είναι η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας σχετικά με τη διευκόλυνση του επιχειρείν, όπως αυτή αξιολογείται στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης «Doing Business». Αυτήν την εντύπωση αποκόμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειακό διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη κ. Α. Μπανέρτζι. Η αισιοδοξία οφείλεται στην περαιτέρω απλοποίηση της ίδρυσης και της αδειοδότησης επιχειρήσεων. Πέρυσι, πάντως, η Ελλάδα είχε υποχωρήσει στην 67η θέση από την 61η το 2016.
«Ο ήλιος λάμπει» για τους επενδυτές ομολόγων
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων, ύστερα από χρόνια λιτότητας, σημειώνει το Reuters, επισημαίνοντας πως αν και έχει επαρκή χρηματοδότηση έως το 2020, ένα ομόλογο θα ενίσχυε τη ρευστότητα στην ελληνική αγορά. Οι αναλυτές, όπως αναφέρει, εκτιμούν πως ένα νέο ελληνικό 10ετές θα είχε απόδοση κοντά στο 4%.
Μια τέτοια απόδοση θα ήταν ελκυστική, δεδομένου ότι θα ήταν δέκα φορές υψηλότερη από αυτό που πληρώνει η Γερμανία.
«Ο ήλιος λάμπει για την Ελλάδα. Βρίσκεται σε ριζικά διαφορετική θέση και οι οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να αναβαθμίσουν τη χώρα», όπως σημειώνει ο Νικ Γκάρτσιντ, επικεφαλής της αγοράς σταθερού εισοδήματος στην JP Morgan Asset Management. «Η Ελλάδα είναι ένα asset που δεν κατατάσσεται ούτε στις ανεπτυγμένες ούτε στις αναδυόμενες αγορές, το οποίο σημαίνει πως είναι σε ένα είδος χρηματοοικονομικής ουδέτερης ζώνης», σημειώνει ο Μαρκ Ντάουντινγκ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην BlueBay Asset Management.