Ο ΔΗΚΤΗΣ (28/07/2018)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καίγεται» το αφήγημα περί καθαρής εξόδου

Οι πυρκαγιές στην Αττική θα υπονομεύσουν την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να εξαργυρώσει την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, σημειώνει η Eurasia σε έκθεσή της. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχθεί κριτική για την έλλειψη συντονισμού και την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας είναι πιθανόν να υπονομεύσουν τη δυνατότητα του κυβερνητικού επιτελείου να θριαμβολογήσει για την επίσημη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου, με τον Αλέξη Τσίπρα να μην μπορεί να στηρίξει το αφήγημά του για «επιστροφή στην κανονικότητα». Πριν από τις πυρκαγιές, η κυβέρνηση σχεδίαζε αρκετά γεγονότα υψηλού προφίλ για να γιορτάσει την «έξοδο». Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σχετικά γενναιόδωρο σύνολο μέτρων ανακούφισης για τα θύματα της πυρκαγιάς, ωστόσο αυτά είναι απίθανο να αλλάξουν τη μεγαλύτερη εικόνα: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί όταν διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.

Υποπτοι φοροδιαφυγής μέτοχοι μεγάλων εταιρειών

Ενδείξεις μεγάλης φοροδιαφυγής προκύπτουν μετά τον έλεγχο φυσικών προσώπων που είναι και μέτοχοι μεγάλων εταιρειών. Ο πρώτος έλεγχος δείχνει τεράστιες αποκλίσεις, και τις προσεχείς μέρες θα κληθούν να δικαιολογήσουν τα ποσά. Ο έλεγχος στους μετόχους των επιχειρήσεων ξεκίνησε μετά τη διαπίστωση παραβάσεων στις εταιρείες τους. Αποφασίσθηκε από τη φορολογική διοίκηση ο έλεγχος να επεκταθεί και στα μέλη του Δ.Σ., καθώς και στους μετόχους όπου εντοπίσθηκε αναντιστοιχία δηλωθέντων και καταθέσεων. Οι ελεγκτές κάνουν λόγο για διαφορές που ξεπερνούν κάποιες φορές τα 2-3 εκατ. ευρώ.

Δικαιώθηκε η Κύπρος στη διαμάχη με τη MIG

Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο απέρριψε αίτηση της MIG κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία διεκδικούσε 1,05 δισ. ευρώ ως αποζημίωση για την επένδυσή της στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου. Ο γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης ανέφερε ότι η διεθνής διαιτησία απέρριψε όλα τα επιχειρήματα των απαιτητών και δικαίωσε τις θέσεις της Κύπρου. Επιπλέον, το Δικαστήριο επιδίκασε υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας ποσό πέντε εκατομμυρίων ευρώ στους αιτητές για έξοδα στη διαχείριση της υπόθεσης.

Εγκρίθηκε η εξαγορά της Προμηθευτικής

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την εξαγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Προμηθευτική από τον Μασούτη. Ο μόνος όρος που έθεσε είναι η εκποίηση ενός καταστήματος της Προμηθευτικής στη Χώρα της Ανδρου, καθώς διαπίστωσε πως μετά την εξαγορά ο Μασούτης θα έχει στην τοπική αγορά δεσπόζουσα θέση. «Με την εκποίηση του ανωτέρω καταστήματος, εξασφαλίζονται οι ανταγωνιστικές δομές της αγοράς, καθόσον θα αποτραπεί μόνιμα η δημιουργία προβλημάτων από την εξεταζόμενη συγκέντρωση. Κατά την κρίση της Επιτροπής, το προαναφερόμενο διορθωτικό μέτρο είναι επαρκές, κατάλληλο και αναλογικό για να διασφαλίσει συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού», αναφέρει η Επιτροπή.

Απίθανο να εμπλακεί στον άξονα Πάτρα – Πύργος

Δύσκολα θα επιτύχει το υπουργείο Υποδομών τη διεύρυνση της κοινοπραξίας «Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών» του ομίλου Καλογρίτσα, στο πλαίσιο της διαδικασίας συμβασιοποίησης του έργου του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος. Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες του κ. Καλογρίτσα έχουν μειοδοτήσει στις πρώτες τέσσερις εργολαβίες, με εκπτώσεις άνω του 50%. Ωστόσο, με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας και τον υπερδανεισμό του ομίλου Καλογρίτσα, το υπουργείο είχε διαμηνύσει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, προς τους εμπλεκομένους ότι θα πρέπει να προστεθεί άλλη μία εταιρεία για να διασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεση του έργου. Η πιθανότερη εκδοχή έφερε την «Ακτωρ» στο προσκήνιο, καθώς ήταν εκείνη που είχε αναλάβει να υποκαταστήσει την «Τοξότης» και σε άλλα έργα που αδυνατούσε να φέρει εις πέρας. Πλέον, με την αλλαγή διοίκησης στην «Ελλάκτωρ» και την ανάληψη της διοίκησης από τους αδελφούς Καλλιτσάντση, που έχουν προτάξει την κερδοφορία έναντι απλώς της αγοράς ανεκτέλεστου, ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαντάζει μάλλον απίθανο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή