Ο ΔΗΚΤΗΣ (02/08/18)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έγινε μνεία στο θέμα «Εθνική Ασφαλιστική»

Χωρίς ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της πρότασης που έχει καταθέσει ο κινεζικός όμιλος Gongbao για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, έγινε χθες το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Η συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλου Μυλωνά, από τον οποίο αναμενόταν ενημέρωση για τη διαδικασία πώλησης της εταιρείας, δεν επαληθεύθηκε. Να σημειωθεί ότι Gongbao έχει προσφέρει 676 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Δεδομένου, όμως, ότι πρόκειται για την πρώτη επένδυση του κινεζικού ομίλου στο εξωτερικό, διερευνάται τόσο η προέλευση των κεφαλαίων όσο και το επενδυτικό σχέδιο που έχει για την Ελλάδα. Ετσι αν δεν πείσει η προσφορά της Gongbao, το σενάριο της δημόσιας εγγραφής παραμένει ανοιχτό, με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της DGComp.

Κάποιοι δεν θέλουν να μάθουν ακόμη πόσα θα πληρώσουν

Εβδομήντα πέντε χιλιάδες λιγότεροι φορολογούμενοι υπέβαλαν φορολογική δήλωση. Ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς να αρνούνται να χαλάσουν τις διακοπές τους ή κάποιοι να μη θέλουν ακόμα να μάθουν τι θα πληρώσουν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2017 είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση 6.275.757 φορολογούμενοι, ενώ φέτος 6.202.392. Oσοι αμέλησαν θα υποχρεωθούν να πληρώσουν και τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία. Το πρόστιμο για μισθωτούς και συνταξιούχους φθάνει τα 100 ευρώ, για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία 250 ευρώ και 500 για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Εκ νέου αδειοδότηση σε εταιρείες πληρωμών

Την επικαιροποίηση των αδειών λειτουργίας για επτά εταιρείες πληρωμών, με βάση όσα ορίζει ο νέος νόμος 4537/2018 ενέκρινε η Επιτροπή Πιστωτικών Θεμάτων της ΤτΕ. Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίασή της στις 23 Ιουλίου, η Επιτροπή χορήγησε εκ νέου άδειες λειτουργίας σε επτά εταιρείες πληρωμών, προκειμένου να παρέχουν και υπηρεσίες εμβασμάτων, δυνατότητα που δίνεται πλέον από τον νέο νόμο. Οι εταιρείες είναι οι Worldbridge, Smart Pay Services (πρώην Unistream Greece), KMT, Intel Express, Every Pay, Αργώ και Access Payment.

Επισημάνσεις Citigroup για το ελληνικό χρέος

Η έκθεση του ΔΝΤ δείχνει ότι, ενώ η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένει αμφίβολη, για τουλάχιστον μία δεκαετία η εξέλιξή του θα είναι τέτοια που θα δημιουργεί την εντύπωση ότι τα πράγματα πάνε καλά για την Ελλάδα, σημειώνει η Citigroup, σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ. Oπως προσθέτει, το Ταμείο θα ήθελε να διορθώσει με βιώσιμο τρόπο τα προβλήματα της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων διάσωσης, ενώ οι Ευρωπαίοι πιστωτές θέλουν να αναβάλουν την ανάληψη του κόστους και να χρησιμοποιήσουν το χρέος για να διατηρήσουν την επιρροή τους στην πολιτική της Ελλάδας.

Η S&P αξιολόγησε με «Β» την «Ελλάκτωρ»

Σε αναβάθμιση της σύστασής της για την πιστοληπτική ικανότητα του ομίλου Ελλάκτωρ, από Β- σε Β, προχώρησε χθες η S&P Global Ratings. Στο σχετικό σημείωμα επισημαίνεται ότι κύριος λόγος αυτής της κίνησης είναι η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας, χάρη και στις πρόσφατες κινήσεις χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων. Αυτές οι εξελίξεις εκτιμάται ότι θα αυξήσουν την κυκλοφοριακή κίνηση στους οδικούς άξονες που διαχειρίζεται ο όμιλος, όπως, π.χ., η Αττική Οδός. Παράλληλα, η S&P διατηρεί επιφυλακτική στάση απέναντι στη νέα διοίκηση Καλλιτσάντση, μέχρις ότου έχει περισσότερα δείγματα γραφής και λεπτομέρειες για το πλάνο εφαρμογής της νέας στρατηγικής. Σημειώνει ότι αποτιμά θετικά την έμφαση σε τομείς-κλειδιά, όπως οι παραχωρήσεις και η αιολική ενέργεια, και στην επίτευξη συνεργειών, μέσω της αναδιοργάνωσης της εταιρείας. Βασικός παράγοντας για τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας του ομίλου θα είναι η ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή