Ο ΔΗΚΤΗΣ (10/08/18)

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία ανησυχία για τους ακατάλληλους

Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για όσους υπαλλήλους κριθούν ακατάλληλοι ή ανεπαρκείς για στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κατά τη διαδικασία αξιολόγησης που γίνεται εκεί. Σύμφωνα με απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Δημόσιας Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα παραμείνουν στο υπουργείο Οικονομικών, τοποθετούμενοι είτε σε περιφερειακές υπηρεσίες του είτε σε εποπτευόμενους φορείς του. Μάλιστα, οι εν λόγω υπάλληλοι θα μπορούν να δηλώσουν και φορέα προτίμησης, αν και η αίτησή τους αυτή δεν θα είναι δεσμευτική για την υπηρεσία. Η απόφαση διευκρινίζει επίσης ότι, αν δεν υπάρχει κενή οργανική θέση ίδιου κλάδου και κατηγορίας για να καταλάβουν, θα συνιστώνται προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχου κλάδου και κατηγορίας. Θα διατηρήσουν το σύνολο των αποδοχών τους, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικής διαφοράς.

Επενδύσεις σε προβληματικές κατασκευαστικές εταιρείες

Πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες εκτιμάται ότι μπορεί να κρύβονται στα πολυάριθμα «κουφάρια» του κατασκευαστικού κλάδου. Σήμερα, στο ΧΑΑ εξακολουθούν να βρίσκονται, έστω στην κατηγορία επιτήρησης, σειρά τεχνικών εταιρειών που έχουν ουσιαστικά σταματήσει τη λειτουργία τους, ή έστω υπολειτουργούν, χωρίς να είναι σε θέση να ανακάμψουν. Προοδευτική, ΑΤΤΙΚΑΤ, ΑΕΓΕΚ είναι μερικά μόνο παραδείγματα εταιρειών που σήμερα δύσκολα θα μπορούσαν να ανακάμψουν, τουλάχιστον με την παρούσα μορφή. Δεν αποκλείεται, τελικά, για κάποιες εξ αυτών να υπάρξουν νέα από το φθινόπωρο…

Σπαζοκεφαλιά ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης

Σε νομική διαμάχη τείνει να εξελιχθεί ο τρόπος υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με εξαγορά πλασματικού χρόνου ασφάλισης. Το θέμα ξεκίνησε η Ενωση Εμμισθων Δικηγόρων που θεωρεί ότι ο υπολογισμός της αναλογικής σύνταξης είναι λάθος. Tο υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι εφαρμόζει πιστά τον νόμο και υποστηρίζει ότι σε αντίθετη περίπτωση η σύνταξη θα ήταν μεγαλύτερη για όσους εξαγόραζαν πλασματικά έτη. Κάτι που συγκρούεται με την κοινή λογική.

Μειώθηκε τον Ιούλιο η χρηματοδότηση από ELA

Κατά 2,48 δισ. ευρώ μειώθηκε τον Ιούλιο η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, που περιλαμβάνονται στη λογιστική κατάσταση της κεντρικής τράπεζας. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση διαμορφώθηκε στα 4,84 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, από 7,32 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Αξίζει να αναφερθεί ότι το καλοκαίρι του 2015 τα δάνεια του ELA ανέρχονταν στα 88,9 δισ. ευρώ, ενώ το καλοκαίρι του 2016 σε 52,8 δισ. ευρώ και μέσα σε τρία χρόνια οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν τα δάνεια από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας κατά σχεδόν 80,5 δισ. ευρώ.

FT: Η κρίση δεν έπληξε το πελατειακό κράτος

O ιδιωτικός τομέας έχει ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του αλλά το Δημόσιο παραμένει βαθιά πελατειακό, σημειώνουν οι Financial Times σε ανάλυσή τους για το τι άλλαξε και τι δεν άλλαξε η κρίση στην Ελλάδα. Στον ιδιωτικό τομέα, όπως επισημαίνεται, υπάρχουν ενδείξεις αισιοδοξίας μεταξύ των εταιρειών οι οποίες επιστρέφουν τώρα στα κέρδη, καθώς και μεταξύ των καινοτόμων επιχειρήσεων που προσελκύουν επενδυτές. Ενώ ο ιδιωτικός τομέας γίνεται πιο εξωστρεφής, ο δημόσιος παραμένει βαθιά πολιτικοποιημένος, διαπιστώνουν οι FT. Ο κ. Τσίπρας λέει πως η Ελλάδα έμεινε πίσω εξαιτίας ενός «πελατειακού μοντέλου» που ευνοούσε τις πολιτικές διασυνδέσεις σε όλα τα επίπεδα για την εύρεση δουλειάς στο Δημόσιο και για την απόκτηση επιχειρηματικών ευκαιριών. Ωστόσο δεν έχει πείσει ότι οι μέρες των πελατειακών σχέσεων έχουν τελειώσει. Πάνω από 30.000 προσλήψεις στο Δημόσιο έγιναν στη διάρκεια της θητείας του, μεταξύ των οποίων και πλήθος ειδικών συμβούλων που επέλεξαν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει η εφημερίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή