Ο ΔΗΚΤΗΣ (14/08/18)

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ηχηρή σιωπή του κ. Τσακαλώτου

Για όσους από εσάς αναρωτιέστε, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε διακοπές και έχει διαμηνύσει ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει στο γραφείο του πριν από τις 27 Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι στις 20 Αυγούστου, όταν η Ελλάδα θα βγαίνει από το μνημόνιο, ο κ. Τσακαλώτος πιθανότατα θα… μπαίνει στη θάλασσα! Ούτε πανηγυρισμοί (καλά, αυτό δεν το περιμέναμε ούτως ή άλλως), ούτε κάποια εκδήλωση έχει προγραμματιστεί. Είναι ζήτημα αν θα βγει καμιά ανακοίνωση από τον άνθρωπο που, εδώ που τα λέμε, σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος για να ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο, όπως του πιστώνουν όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Να σημειώσουμε ότι ούτε καν για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τη χώρα κατά 2 βαθμίδες την Παρασκευή βγήκε ανακοίνωση από το υπουργείο. Τέτοια σιωπή σίγουρα κάτι κρύβει και πιθανότατα κάτι περισσότερο από τη σεμνότητα που επιβάλλει η τραγωδία στο Μάτι.

Ιδρύθηκε εταιρεία μόλις σε 18 λεπτά

Στις 65 ανέρχονται οι εταιρείες που έχουν ιδρυθεί από τις 22 Ιουλίου μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μιας Στάσης (e-ΥΜΣ), σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που επικαλείται ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Μάλιστα αναφέρεται ότι ιδρύθηκε εταιρεία μέσα σε μόλις 18 λεπτά, ενώ στο 56% των περιπτώσεων για τη σύσταση της εταιρείας χρειάστηκαν λιγότερες από δύο ώρες. Τα νέα αυτά είναι, αν μη τι άλλο, ευχάριστα. Το θλιβερό είναι πως εδώ γίνεται για μία ακόμη φορά είδηση κάτι που σε άλλες χώρες είναι αυτονόητο εδώ και χρόνια.

Το ΣΔΟΕ ερευνά απάτη με επιστροφή φόρων

Εκατό φορολογικές δηλώσεις ερευνά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και κατ’ επέκταση τους φορολογουμένους και τους φοροτεχνικούς που φαίνεται να βρίσκονται πίσω από μια μεγάλη κομπίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνδρες του ΣΔΟΕ, ερευνώντας τροποποιητικές δηλώσεις, έπεσαν σε κύκλωμα ενδεχομένως φοροτεχνικών, οι οποίοι κατάφεραν επιστροφές φόρων ύψους 5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κομπίνα ήταν στημένη πάνω στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, χωρίς να έχουν γίνει γνωστά περισσότερα στοιχεία. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχουν ήδη δεσμευθεί λογαριασμοί φοροτεχνικών.

Οι τράπεζες αντέχουν την «τουρκική καταιγίδα»

Οι αναλυτές της JPMorgan και της Deutsche Βank υπολόγισαν τις επιπτώσεις της τουρκικής κρίσης στις τέσσερις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στη χώρα (ισπανική BBVA, ολλανδική ING, ιταλική Unicredit και γαλλική BNP Paribas). Η JP Morgan θεωρεί ότι το χτύπημα στα κεφάλαια θα ήταν «σημαντικό, αλλά διαχειρίσιμο» για τις ING και BBVA, ο κεφαλαιακός δείκτης της UniCredit θα «κέρδιζε», ενώ στην BNP θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο. Η Deutsche Bank τοποθετεί τις απώλειες ιδίων κεφαλαίων στο 12% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της BBVA, στο 4% για τη UniCredit και την ING και κάτω από 2% για την BNP Paribas.

Καταβολή διπλών συντάξεων σε πυρόπληκτους

Σήμερα, 14 Αυγούστου, θα καταβληθούν από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΜΤΠΥ) 399 διπλές συντάξεις και μερίσματα, ύψους 541.638,76 ευρώ, σε δικαιούχους που έχουν μόνιμη κατοικία στις πληγείσες από τη φονική πυρκαγιά περιοχές. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι ίση με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο μηνιαίων συντάξεων σε συνταξιούχους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Αττική την 23η Ιουλίου. Μάλιστα, η διαδικασία καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης συνεχίζεται με την υποβολή αιτήσεων για τις λοιπές κατηγορίες των δικαιούχων, όπως είναι οι συνταξιούχοι που έχουν δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται, κατά την έννοια της φορολογίας εισοδήματος, σε κατοικία στις πληγείσες περιοχές ή υπέστησαν βαρύ τραυματισμό λόγω των καταστροφών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της κυβέρνησης, προκειμένου να ενημερωθούν για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά: https://government.gov.gr/metra-stirixis-apetoumena-dikeologitika/#1532960558980-0f37a718-7988.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή