Ο ΔΗΚΤΗΣ (15/08/18)

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη» Νο 2

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπασε τη σιωπή του και, αν και σε διακοπές (που τις δικαιούται περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο υπουργό, είναι αλήθεια), δήλωσε ότι τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας δεν επηρεάζουν την καθαρή έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τα μνημόνια. Κι αυτό, γιατί η καθαρή έξοδος στηρίζεται στη συμφωνία του Eurogroup για τη ρύθμιση του χρέους και στο μαξιλάρι ρευστότητας που διασφαλίζει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια. Μακάρι να έχει δίκιο ο κ. Τσακαλώτος. Για την ιστορία, πάντως, την προηγούμενη φορά που υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η χώρα δεν απειλείται από εξωτερικά σοκ ήταν όταν ο Γιώργος Αλογοσκούφης είχε δηλώσει το 2008 ότι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη. Η συνέχεια είναι γνωστή και… οδυνηρή.

Ο συνεντευξιαστής έχει τον πρώτο λόγο

Στις προκηρύξεις του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) για τις προσλήψεις προσωπικού, περισσότερο από άλλα κριτήρια μετράει η επίδοση του υποψηφίου στη συνέντευξη. Θα λάβει περίπου το 40% της αξιολόγησης. Ο μεταπτυχιακός τίτλος μετράει μόλις 5%. Αν όμως ο μεταπτυχιακός τίτλος σχετίζεται με τη διαστημική επιστήμη, αυξάνεται στο 10%. Ακόμα και η εμπειρία δεν μπορεί να λάβει περισσότερο από 10% κατά την αξιολόγηση. Τι κι αν κάποιος είναι διαστημικός επιστήμονας και διαθέτει πείρα, ο κρίσιμος παράγων πρόσληψης θα είναι ο… συνεντευξιαστής.

Για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ετοιμάζεται η ΕΑΒ

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 600 εκατ. ευρώ, ετοιμάζει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Το θέμα θα συζητηθεί κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων στις 28 Σεπτεμβρίου. Τα κεφάλαια θα καλύψει εκ νέου ο βασικός μέτοχος, δηλαδή ο Ελληνας φορολογούμενος, ενώ το προϊόν της αποσκοπεί στην κεφαλαιοποίηση χρεών προς το ελληνικό Δημόσιο, το ύψος των οποίων πλησιάζει το 1,5 δισ. ευρώ. Η εταιρεία έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια 238 εκατ. ευρώ και εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις 250 εκατ. ευρώ.

Καμπάνια ενημέρωσης των τουριστών

«Apodixi please». Επικοινωνιακή καμπάνια, με την οποία προτρέπει τους τουρίστες να ζητούν απόδειξη για κάθε συναλλαγή που κάνουν, ξεκίνησε η ΑΑΔΕ. Στο κείμενο που έχει αναρτηθεί και στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (aade.gr), η φορολογική διοίκηση ενημερώνει επίσης τους τουρίστες για το δικαίωμα χρήσης πιστωτικής χρεωστικής ή προπληρωμένης κάρτας. Μάλιστα, ενημερώνονται ότι δεν χρειάζεται να πληρώσουν αν δεν εκδοθεί νόμιμη απόδειξη από τις επιχειρήσεις με τις οποίες συναλλάσσονται. Welcome to Greece!

Αχτσιόγλου: Ξεφύγαμε από το καθοδικό σπιράλ

«Η Ελλάδα έχει ξεφύγει από το καθοδικό σπιράλ της κρίσης», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Η υπουργός υποστήριξε ότι βασική αιτία της ελληνικής κρίσης χρέους ήταν ο συνδυασμός της διεθνούς κρίσης με την παθογένεια του ελληνικού οικονομικού σχηματισμού. Επισήμανε ότι τόσο κατά την αφετηρία του σχεδίου διάσωσης, όπου κύριος στόχος ήταν η διάσωση των ξένων τραπεζών, όσο και κατά την υλοποίηση της γνωστής συνταγής του ΔΝΤ για εσωτερική υποτίμηση, η «θεραπεία» ήταν εσφαλμένη. «Οι συνέπειες ήταν τραγικές, το χρέος εκτοξεύθηκε στα 300 δισ. και η ανεργία στο 28%», δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου και προσέθεσε ότι τα πράγματα άλλαξαν όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας. «Εχουμε ξεφύγει από το καθοδικό σπιράλ και τα σημάδια ανάκαμψης είναι εμφανή», υπογραμμίζει η υπουργός, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει αν αυτή θα έρθει μέσα από ένα… ανοδικό σπιράλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή