Ο ΔΗΚΤΗΣ (19/08/18)

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επώδυνες διαπιστώσεις για το τέλος των μνημονίων από τα ξένα ΜΜΕ

Σε επώδυνες διαπιστώσεις για την έκβαση της οκταετούς περιπέτειας της χώρας στα μνημόνια κατέληγαν κατά εντυπωσιακό τρόπο στη συντριπτική τους πλειονότητα τα σχετικά δημοσιεύματα των ξένων μέσα ενημέρωσης τις προηγούμενες ημέρες. Ο Economist σημείωνε ότι κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για «success story», η Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι παρά τα τρία προγράμματα διάσωσης τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, το Focus τόνιζε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας, η Handelsblatt ότι η Ελλάδα απέχει πολύ ακόμη από το να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές, η επίσης γερμανική Hamburger Abendblatt υποστήριζε πως η Ελλάδα παραμένει ένα πτωχοκομείο, το Spiegel χαρακτήρισε αδύνατο τον στόχο για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060, ο Guardian σημείωνε πως η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο και μπαίνει στο Καθαρτήριο, οι Financial Times έκαναν αναφορά σε οκτώ χαμένα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων συρρικνώθηκε κατά 25% η οικονομία της χώρας και κατά 33% το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων. Σε ξεχωριστό δημοσίευμα, εξάλλου, η βρετανική εφημερίδα επικεντρώθηκε στο brain drain που, όπως υποστήριζε, αποτελεί εμπόδιο για την ανάκαμψη. Ούτε συνεννοημένοι να ήταν. Κατά τα άλλα, σήμερα είναι η τελευταία μνημονιακή Κυριακή και αύριο αναμένονται πανηγυρικοί και εξαγγελίες για αλλαγή σελίδας.

Σε γεφύρι της Αρτας έχει εξελιχθεί το ηλεκτρονικό μητρώο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb. Ο νόμος ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2016 και μέχρι σήμερα παραμένει ουσιαστικά ανενεργός, καθώς η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώνουν τα στοιχεία για τα ακίνητά τους και τα εισοδήματα που εισπράττουν από τις μισθώσεις δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί. Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε ότι το μητρώο θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2017. Η ημερομηνία πέρασε και τίποτα δεν έγινε. Μετά ανακοινώθηκε ότι θα λειτουργήσει τον Μάρτιο. Αλλη μία ημερομηνία που παρήλθε άπρακτη. Πριν από ένα μήνα η Κατερίνα Παπανάτσιου δήλωσε ότι είναι θέμα ημερών να τεθεί σε λειτουργία το περίφημο μητρώο και μόλις προχθές ο κ. Πιτσιλής ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει στα τέλη του μήνα. Ιδωμεν…

Tέλος εποχής για την Altec στο Χ.Α.

Στις 9 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί η διενέργεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Altec στην οποία θα ληφθεί απόφαση για την υποβολή αιτήματος για τη διαγραφή των μετοχών της από το ταμπλό του χρηματιστηρίου.

Πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας μετοχής που στο τέλος της δεκαετίας του ’90 είχε καταπλήξει την αγορά.

Συνολικά άλλες τρεις θυγατρικές της Altec (Microland, Unisoft, Sysware) την ίδια περίοδο θα περάσουν το κατώφλι της Σοφοκλέους, πετυχαίνοντας έτσι ο όμιλος Altec, στον κολοφώνα της δόξας του ελληνικού χρηματιστηρίου κεφαλαιοποίηση άνω του 1 τρισ. δρχ., δηλαδή άνω των 3 δισ. ευρώ.

Για διπλοασφαλισμένους μηχανικούς, γιατρούς

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τους χιλιάδες μηχανικούς και γιατρούς που είναι διπλοασφαλισμένοι στο πρώην ΕΤΑΑ και στο Δημόσιο, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση στον ΕΦΚΑ και να «κλειδώσουν» το μέλλον της σύνταξής τους. Πρόσφατη εγκύκλιος ορίζει πως όσοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από 13/5/2016 έως και 31/12/2017 μόνο στον ένα φορέα (στο Δημόσιο ή στο ΕΤΑΑ) και συνεχίζουν να εργάζονται και να ασφαλίζονται στον δεύτερο φορέα, μπορούν έως τις 31 Αυγούστου 2018 να επιλέξουν αν θα ανακαλέσουν την αίτηση και θα συνεχίσουν εργαζόμενοι ή αν θα λάβουν τώρα το σύνολο της σύνταξης που δικαιούνται υποβάλλοντας αίτηση και στον δεύτερο φορέα, ώστε η συνολική σύνταξη να περικοπεί από 1η Σεπτεμβρίου κατά 60% εφόσον συνεχίσουν εργαζόμενοι. Οι ειδικοί πάντως συνιστούν προσοχή, ενώ επισημαίνουν πως παραδόξως το νέο σύστημα υπολογισμού δίνει γενναία προσαύξηση για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης, η οποία ξεπερνά στην πλειονότητα των περιπτώσεων ακόμη και το σύνολο μιας δεύτερης ανταποδοτικής σύνταξης…

Το παρασκήνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Πλούσιο και ενδιαφέρον παρασκήνιο έλαβε χώρα ενόψει της τελευταίας συνάντησης στις Βρυξέλλες των εμπλεκόμενων πλευρών –πλην ΑΔΜΗΕ– στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Αυγούστου με πρωτοβουλία της Κομισιόν δεν παραβρέθηκε ο ΑΔΜΗΕ με τη στήριξη μάλιστα για αυτή την επιλογή του εποπτεύοντος υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη. Κατά τον ΑΔΜΗΕ η συνάντηση δεν είχε να προσθέσει κάτι σημαντικό σε σχέση με την προηγούμενη εξέλιξη της υπόθεσης και αντιστοίχως και για τον κ. Σταθάκη ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με αρμόδιο στέλεχος της Επιτροπής για το θέμα. Αντιθέτως, το Γραφείο του Πρωθυπουργού, το οποίο επίσης επικοινώνησε με την Επιτροπή, τάχθηκε υπέρ της υλοποίησης της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής ως αναπόσπαστο κομμάτι της διεθνούς διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα, δηλαδή ως έργου κοινού ενδιαφέροντος (PCI) με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Κομισιόν. Εξελίξεις αναμένονται μέσα στον Σεπτέμβριο, με την πλευρά της Κομισιόν πάντως να δυσκολεύεται να κατανοήσει τη στάση του ΑΔΜΗΕ όχι μόνο σε σχέση με την καθυστέρηση που μπορεί να προκληθεί για την έναρξη υλοποίησης της διασύνδεσης, αλλά και σε σχέση με τη χρηματοδότηση του έργου στην περίπτωση που προχωρήσει εκτός πλαισίου PCI. Κύκλοι πάντως του ΑΔΜΗΕ διαβεβαιώνουν ότι η εταιρεία με στρατηγικό επενδυτή την κινεζική State Grid μπορεί να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση είτε το έργο προχωρήσει ως PCI είτε ως εθνική διασύνδεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή