Ο ΔΗΚΤΗΣ (24/08/18)

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλιώς η Κομισιόν με Γερμανό τιμονιέρη

Η καγκελάριος Μέρκελ ενδιαφέρεται να αναλάβει Γερμανός τα ηνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης Handelsblatt. Η ίδια η καγκελάριος δεν το επιβεβαίωσε, αλλά δεν το διέψευσε κιόλας. Περιορίστηκε να πει ότι είναι νωρίς για να εκφράσει τις επιθυμίες της για τις θέσεις των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών. Αν ισχύει, πάντως, θα είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη για πολλούς. Ενας είναι ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν, πρώην σύμβουλος της Μέρκελ. Η καγκελάριος θα τον έχει αδειάσει δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν όταν αποδέχθηκε την απόφαση του Μ. Ντράγκι για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Επίσης, θα είναι μια αρνητική εξέλιξη για τον ευρωπαϊκό Νότο και δη για την Ελλάδα. Με επικεφαλής Γερμανό, η στάση της Κομισιόν θα «σκληρύνει» και δεν θα θυμίζει την Κομισιόν του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Mπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανέναν περιορισμό…

Ακόμη και ηλεκτρονικές αγορές μπορούν να πραγματοποιήσουν οι δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης. Η πληρωμή των αιτήσεων που εγκρίθηκαν έως τις 31 Ιουλίου θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 28 Αυγούστου και αφορά 293.919 δικαιούχους που θα λάβουν συνολικά, 66,9 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα μισά θα κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων και τα υπόλοιπα στην προπληρωμένη κάρτα αγορών (για ποσά από 100 ευρώ και πάνω ανά μήνα). Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η κάρτα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανέναν περιορισμό…

«To ράλι του S&P 500 θα τελειώσει το 2019»

Η μακροβιότερη bull market στις αμερικανικές μετοχές θα τελειώσει το 2019, εκτιμά η Capital Economics, με τον δείκτη S&P 500 να κλείνει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα. Σημαντικός λόγος αυτής της πτώσης θα είναι η επιδείνωση της εταιρικής κερδοφορίας. Οι πωλήσεις των επιχειρήσεων του S&P 500 διπλασιάστηκαν το β΄ τρίμηνο του 2018 και η άνοδος αυτή οφείλεται στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ωστόσο, εκτιμά πως η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί απότομα το 2019, καθώς ξεθωριάζει η τόνωση από τη δημοσιονομική στήριξη.

Εγινε παρεξήγηση και δόθηκε εξήγηση

Τη συνεργασία του υπουργείου Τουρισμού με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), με στόχο την ενδυνάμωση της οικονομικής σύνδεσης του εμπορίου με τον τουρισμό, ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης με επιστολή του προς την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά. Τούτο κρίθηκε αναγκαίο, καθώς, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε προχθές το ερευνητικό ινστιτούτο της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ) για τα δυσανάλογα χαμηλά έσοδα του λιανεμπορίου σε σύγκριση με αυτά του τουρισμού, παρερμηνεύθηκαν ως μομφή προς το υπουργείο Τουρισμού.

Η τουρκική κρίση επηρεάζει την Ελλάδα

Τις πιέσεις που ασκούνται στην ελληνική οικονομία, εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης της τουρκικής λίρας, επισημαίνει η Handelsblatt. «Η Ελλάδα θεωρείται αναδυόμενη αγορά. Ως εκ τούτου, αναλυτές και επενδυτές φοβούνται το ενδεχόμενο το ελληνικό χρηματιστήριο να βρεθεί στη δίνη της τουρκικής κρίσης. Οι τουρκικές αναταράξεις αποτυπώνονται και στα ελληνικά χρεόγραφα. Τα ομόλογα της Ελλάδας βρίσκονται εδώ και μήνες υπό πίεση λόγω της κατάστασης στην Ιταλία και τώρα φαίνεται να επιβαρύνονται λόγω της κρίσης. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, που είχε υποχωρήσει τον Ιανουάριο στο 3,64%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, ανέρχεται τώρα στο 4,3%», γράφει η εφημερίδα, σχολιάζοντας ότι «η άνοδος της απόδοσης έρχεται σε ακατάλληλη στιγμή, δεδομένου ότι κανονικά η Ελλάδα θα πρέπει μετά το τέλος του προγράμματος που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα να αναχρηματοδοτείται και πάλι αυτόνομα στις αγορές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή