Ο ΔΗΚΤΗΣ (30/08/2018)

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιταλική «γρίπη» κόλλησαν τα ελληνικά ομόλογα

Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα εξακολουθεί να μην έχει θετική επίδραση στα ελληνικά ομόλογα. Οι αποδόσεις τους επηρεάζονται από τις εξωτερικές εξελίξεις και εξακολουθούν να διαμορφώνονται σε «απαγορευτικά» επίπεδα. Από τον Μάιο, ο «παράγων Ιταλία» έχει φέρει ισχυρό… πονοκέφαλο στην ελληνική αγορά, η οποία αποδείχθηκε ευάλωτη στις εξωτερικές πιέσεις. Τα σεισμικά κύματα, λόγω της πολιτικής κρίσης στη γείτονα, οδήγησαν στο «πάγωμα» των όποιων σχεδίων του οικονομικού επιτελείου για νέα έκδοση ομολόγου. Το φθινόπωρο φαίνεται ότι θα είναι επίσης ταραχώδες, λόγω του προϋπολογισμού της Ιταλίας και της πιθανότητας ρήξης μεταξύ Ρώμης και Ε.Ε. Μετά τα υψηλά του 3,18%, που χτύπησε το ιταλικό 10ετές την Τρίτη, χθες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων πήραν και πάλι την ανιούσα. Η απόδοση στο 10ετές έφτασε το 4,235%, με άνοδο 1,41%. Η απόδοση στο 5ετές άγγιξε το 3,243%, με άνοδο 1,82%, ενώ στο 3,794% διαμορφώθηκε η απόδοση στο 7ετές.

Η ΔΕΗ αυξάνει το ύψος του ποσού εγγύησης

Σε αύξηση των εγγυήσεων σε νέους πελάτες από τα 11,2 ευρώ κατ’ ελάχιστον στα 130 ευρώ προχωράει η ΔΕΗ για να κατοχυρωθεί έναντι μελλοντικών ανεξόφλητων οφειλών. Το μέτρο έγινε γνωστό από έγγραφο που επισύναψε το υπ. Ενέργειας σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή Ν. Νικολόπουλου για την αναθεώρηση προς τα πάνω της ελάχιστης εγγύησης-προκαταβολής που ζητείται από τους νέους πελάτες. Η επιχείρηση επιδιώκει το ποσό της εγγύησης να είναι ίσο περίπου με την αξία του ρεύματος που πιθανολογείται ότι θα καταναλώσει ο πελάτης μεταξύ δύο διαδοχικών λογαριασμών κατανάλωσης.

Δύσκολη περίοδος για τις γερμανικές τράπεζες

Μετά τα ισχνά οικονομικά αποτελέσματα και τις στάσιμες χρηματιστηριακές τιμές των μετοχών, τώρα έρχονται και υποβιβασμοί για τους γερμανικούς κολοσσούς. Στον επόμενο τακτικό έλεγχο του γερμανικού χρηματιστηριακού δείκτη Dax, που έχει οριστεί για τις 5 Σεπτεμβρίου 2018, τη θέση της Commerzbank (ιδρυτικού μέλους του Dax) θα πάρει η Wirecard, γερμανική εταιρεία με ισχυρή θέση στις ηλεκτρονικές πληρωμές, ενώ και η Deutsche Bank ενδέχεται να χάσει τη θέση στην EuroStoxx 50, αναφέρει η Deutsche Welle.

Δεν άλλαξαν χέρια οι στρατηγικές επενδύσεις

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης θα κρατήσει την αρμοδιότητα για τις στρατηγικές επενδύσεις και όχι ο αναπληρωτής υπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας, όπως αναμενόταν. Ο τελευταίος θα έχει την αρμοδιότητα για τη βιομηχανία (άγνωστο τι θα γίνει με τα θέματα εμπορίου και προστασίας καταναλωτή). Τι κι αν η θητεία του κ. Πιτσιόρλα στο ΤΑΙΠΕΔ θεωρήθηκε επιτυχημένη, τι κι αν και από τη θέση του υφυπουργού Οικονομίας φέρεται να διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο για την απεμπλοκή επενδύσεων; Αυτά φαίνεται δεν αποτελούν επαρκές κριτήριο.

Δυνατοί συνειρμοί και ισχυρές αντιθέσεις

«Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ίσως ότι τη δεκαετία του 1990 όποιος ασχολείτo με τη διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων δεν συνοδευόταν από καλή φήμη. Πλέον δεν υπάρχει καμία σκιά πάνω από τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων. Εχει επιβληθεί διαφάνεια και ποιοτικοί όροι». Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε ο κ. Γιάννης Δραγασάκης κατά τη χθεσινή τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, όταν ξεκίνησε να μιλάει για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και νυν υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση. Ποιος δεν θυμάται τα όσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια με τα περίφημα «πακέτα Ντελόρ», τα χρήματα που περίσσευαν και ξαφνικά διοχετεύονταν σε μη παραγωγικές δράσεις, επιδοτήσεις που κατέληγαν να δαπανώνται σε… «πολιτιστικά κέντρα» και πολλά άλλα. Ο κ. Δραγασάκης έκανε μία ακόμη αναφορά σχετική με το ΕΣΠΑ, λέγοντας ότι «η δημόσια εικόνα του κ. Χαρίτση είναι ότι μοιράζει κονδύλια», αν και η συμβολή του είναι κρίσιμη σε σειρά θεμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή