Ο ΔΗΚΤΗΣ (31/08/18)

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δάνειο από Εθνική η κοινοπραξία για ΔΕΣΦΑ

Με χρηματοδότηση από την Εθνική Τράπεζα θα εξαγοράσει η κοινοπραξία των ευρωπαϊκών εταιρειών Snam – Enagas – Fluxys το 66% του ΔΕΣΦΑ. Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες τη συμβασιοποίηση διμερούς κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 350 εκατ. ευρώ, με αποκλειστική πλήρη ανάληψη προς την κοινοπραξία των τριών ευρωπαϊκών εταιρειών, με αναφορά στη συμφωνία που υπέγραψαν τον Ιούλιο του 2018 με το ΤΑΙΠΕΔ για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ. Η χρηματοδότηση είναι επενδυτικού ορίζοντα 10 ετών, ενώ η εκταμίευσή της τελεί υπό την αίρεση συνήθων για αντίστοιχες συναλλαγές προϋποθέσεων κάλυψης. «Η συναλλαγή αποτελεί διεθνή ψήφο εμπιστοσύνης στην τράπεζά μας, στην τεχνογνωσία και στους ανθρώπους μας. Η Εθνική Τράπεζα δύναται να αποτελέσει αρωγό διεθνών επενδύσεων αντίστοιχης φύσεως στη χώρα», δήλωσε ο βοηθός γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Καραμούζης.

Παζάρι για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Οι προοπτικές συμμετοχής του διαχειριστή συστήματος της Γαλλίας RTE στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας υψηλόβαθμων στελεχών της γαλλικής εταιρείας με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ. Αναμένεται νέα επίσκεψη στην Αθήνα από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της RTE Ερβέ Λαφαγιέ και τον διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Σεράρ Σαντσίς, ενώ την προσεχή Δευτέρα στην Αθήνα έρχεται για συναντήσεις με τον ΑΔΜΗΕ και τη ΡΑΕ ο διευθύνων σύμβουλος του διαχειριστή δικτύου του Βελγίου Κρις Πέτερς.

Αυξήθηκαν το 2018 οι δαπάνες για το Δημόσιο

Ενα ενδιαφέρον στοιχείο που επισημαίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο του χθες ο ΣΕΒ είναι η σταθερή αύξηση που σημειώνεται στις δαπάνες για παροχές και μισθούς του Δημοσίου. Οπως αναφέρει, είναι σαφής η εδραίωση πλέον σε επίπεδα άνω του 2017 των δαπανών προσωπικού (8,4 δισ. ευρώ στο εξάμηνο του 2018, έναντι 7,95 δισ. ευρώ το 2017, αντιστοίχως). Θα ήταν ενδιαφέρον να μαθαίναμε πώς αναλύεται αυτή η αύξηση σε μια περίοδο που η γενική τάση είναι η συρρίκνωση των δαπανών του Δημοσίου, με στόχο το υπερπλεόνασμα.

«Υπάρχει έλλειμμα μεταρρυθμίσεων»

«Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος της, είναι η ανικανότητα του κράτους να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις», αναφέρει η εφημερίδα The Times. Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια αποτέλεσε ορόσημο για τη χώρα αλλά και για την Ευρωζώνη. Ωστόσο, είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι η όλη διαδικασία ήταν επιτυχημένη, αναφέρει. «Η πραγματική αποτυχία του ελληνικού προγράμματος έγκειται στο ότι, παρά τα εννέα χρόνια εντατικής διεθνούς βοήθειας, το ελληνικό κράτος όχι μόνο δεν έχει μεταρρυθμιστεί, αλλά η πολιτική τάξη παρουσιάζει σημάδια υπαναχώρησης απ’ ό,τι έχει επιτευχθεί, εγείροντας αμφιβολίες για το αν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους».

Συνεχίζεται το κόλπο με τα ξένα POS

Mεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η σύνδεση POS επιχειρήσεων με πολλές τράπεζες στο εξωτερικό. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε, κατά τη διάρκεια φορολογικού ελέγχου μεγάλου ξενοδοχείου στο Ρέθυμνο, η σύνδεση POS με χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ηταν η δεύτερη περίπτωση ύστερα από κατάστημα στη Μύκονο γαλλικής εταιρείας ειδών πολυτελείας που είχε συνδέσει πέντε POS με τράπεζες της Ελβετίας.

Η «Καθημερινή» πληροφορείται ότι αυτή η εταιρεία είχε «πιαστεί» και το 2015 να παραβιάζει τους κανόνες κεφαλαιουχικών ελέγχων, παραπέμφθηκε στην εισαγγελία για περαιτέρω διερεύνηση, αλλά οι δικαστές δεν έχουν ακόμα παρουσιάσει το πόρισμα της έρευνά τους, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται αυτή η τακτική σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή