Ο ΔΗΚΤΗΣ (02/09/18)

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η θεραπεία δανείων είναι καλύτερη από τις πωλήσεις»

Ενα νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την ενίσχυση της κερδοφορίας της Εθνικής Τράπεζας πρόκειται να ανακοινωθεί εντός του επομένου διμήνου, είπε στους αναλυτές των ξένων οίκων, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Παύλος Μυλωνάς (φωτ.). Σε σχέση με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο κ. Μυλωνάς είπε πως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Gongbao, η οποία έχει υποβάλει τη μοναδική δεσμευτική προσφορά. Οπως είπε, υπάρχει η υποχρέωση από το σχέδιο αναδιάρθρωσης να ολοκληρωθεί η πώληση έως τα τέλη του 2018, «ωστόσο αυτό δεν θα περιορίσει τον χρόνο της διαπραγμάτευσής μας». Σε ό,τι αφορά τα δάνεια σε καθυστέρηση, ο επικεφαλής της Εθνικής είπε πως ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) πιέζει για καλύτερα αποτελέσματα και γι’ αυτό θεωρεί πως οι στόχοι για το 2021 θα είναι πιο φιλόδοξοι. Γενικώς, η τράπεζα θα ακολουθήσει πιο επιθετική στρατηγική και θα είναι πιο γενναιόδωρη στις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και πιο αυστηρή στους πλειστηριασμούς. «Η θεραπεία δανείων είναι καλύτερη παρά οι πωλήσεις. Θα προσφέρουμε πολύ καλύτερα προϊόντα για αναδιαρθρώσεις», είπε ο κ. Μυλωνάς.

Καθοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις αλλά και τα κέρδη της ΔΕΠΑ το πρώτο εξάμηνο του έτους, λόγω της σημαντικής μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Οι πωλήσεις της εταιρείας, που έχει μπει στον δρόμο για την αποκρατικοποίηση, υποχώρησαν κατά 22%, στα 1,5 δισ. κυβικά μέτρα από 1,9 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2017. Ετσι, τα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων κέρδη μειώθηκαν 22%, καθώς διαμορφώθηκαν στα 112 εκατ. από 156 εκατ. ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση, 41%, εξαιτίας αυτών των συνθηκών παρουσίασαν και τα κέρδη μετά από φόρους στα 59 εκατ. από 101 εκατ. ευρώ, που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2017. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ, τα κέρδη που συνεισέφερε η ΔΕΠΑ στον όμιλο για το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν 21 εκατ. ευρώ έναντι 35 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Φοβούνται «ξήλωμα του πουλόβερ»

Φόβοι ότι η αναστολή της μείωσης των συντάξεων, που επιδιώκει η κυβέρνηση, μπορεί να ανοίξει ευρύτερο θέμα «ξηλώματος» των συμφωνηθέντων μέτρων, περιλαμβανομένης της μείωσης του αφορολογήτου, μεταφέρονται από πηγές κοντά στους θεσμούς. Δεδομένου ότι τα δύο μέτρα, μείωση συντάξεων από 1/1/2019 και μείωση αφορολογήτου από 1/1/2020, ψηφίστηκαν μαζί και αποτελούν «πακέτο», η ανησυχία έχει βάση, ακόμη κι αν δεν έχει διατυπωθεί δημοσίως επί του παρόντος. Σε κάθε περίπτωση, θεσμοί και αγορές –που μας ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως πλέον– δεν προβλέπεται να δουν με καλό μάτι οποιαδήποτε πρωτοβουλία υπαναχώρησης από τα συμφωνηθέντα.

Οι μεγάλες διαφορές με την Πορτογαλία

Θα το κάνουμε όπως η Πορτογαλία, λένε κυβερνητικά στελέχη, αναφερόμενα στο θέμα της περικοπής των συντάξεων. Οταν η Πορτογαλία βγήκε από το πρόγραμμα αρνήθηκε να μειώσει μισθούς και συντάξεις, υπενθυμίζουν. Αρα, όπως εκείνοι, έτσι κι εμείς θα πούμε όχι, εάν μας πιέσουν. Λησμονούν κάποιες μικρές λεπτομέρειες. Η Πορτογαλία ολοκλήρωσε το πρόγραμμά της –το ένα και μοναδικό– στην ώρα του. Η Ελλάδα χρειάστηκε τρία. Οταν βγήκε από το πρόγραμμα είχε πλήρη πρόσβαση στις αγορές και είχε ήδη καλύψει από αυτές τις δανειακές ανάγκες της για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εμείς βγαίνουμε με δεκανίκι από τους πιστωτές, το μαξιλάρι ρευστότητας των 24 δισ. ευρώ. Η Πορτογαλία δανειζόταν και δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια, ενώ η Ελλάδα δεν τολμάει ακόμη να κάνει έκδοση ομολόγου. Η πορτογαλική κυβέρνηση που είπε όχι στη μείωση των συντάξεων, είχε αξιοπιστία, έκανε όλα τα υπόλοιπα και κυρίως δεν οδήγησε τη χώρα της στα πρόθυρα της εξόδου από το ευρώ και σε capital controls. Με άλλα λόγια για να το κάνουμε όπως η Πορτογαλία θα πρέπει να μοιάζουμε με Πορτογαλία και όχι με Αργεντινή.

Παλαιότερα θα ήταν στα… κάγκελα

Η υπόθεση θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό, αλλά σε πρώτο βαθμό εκδικάστηκε τον Μάρτιο του 2017 στο Θ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών και οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Κατηγορούμενοι ήταν στελέχη της ΔΕΗ, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης. Η υπόθεση αφορούσε καταγγελία πελάτη που έγινε το 2013, ότι κάποια υπάλληλος της ΔΕΗ του ζήτησε χρήματα για να διευθετήσει υπόθεσή του. Οι προϊστάμενοί της, μεταξύ αυτών και ο κ. Παναγιωτάκης, που ήταν τότε διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων του ΔΕΔΔΗΕ, δεν ενημέρωσαν την Εισαγγελία Πρωτοδικών για την καταγγελία. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, που τους καταδίκασε σε δύο έτη φυλάκισης με αναστολή και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων τους για ένα έτος, οι κατηγορούμενοι παρέλειψαν να ενημερώσουν την εισαγγελία προκειμένου να αποφύγει τις συνέπειες η καταγγελθείσα συνάδελφός τους. Φυσικά, η καταδίκη δεν είχε καμιά επίπτωση. Ο κ. Παναγιωτάκης παραμένει επικεφαλής της ΔΕΗ, καθώς η υπόθεση θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό. Βέβαια, σε άλλες εποχές, δεν χρειαζόταν καν καταδίκη, αρκούσε ένα δημοσίευμα για να ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ να πέσουν κεφάλια. Τότε βέβαια ήταν στην αντιπολίτευση και είχε ακόμη «απόθεμα» από το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή