Ο ΔΗΚΤΗΣ (04/09/18)

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα «νέα» από την Ασία περιμένει η αγορά

Η Folli Follie ανακοίνωσε τη Δευτέρα την αποχώρηση του διευθυντή λογιστηρίου του ομίλου Γιώργου Αλαβάνου, ύστερα από 24 χρόνια. Τα καθήκοντά του αναλαμβάνει ο Χάνδρος Επαμεινώνδας, κάτοχος μεταπτυχιακού στο Internal Audit & Management από το Cass Business School of London. Ομως η αγορά περίμενε άλλη πληροφορία και συγκεκριμένα το εάν παραδόθηκε το πόρισμα της δικανικής αξιολόγησης (forensic review) των πρόσφατων οικονομικών καταστάσεων των ασιατικών θυγατρικών της από την Alvarez & Marsal. Η Folli είχε ανακοινώσει στα μέσα Αυγούστου πως έως τα τέλη του ίδιου μήνα θα είχε ολοκληρωθεί το πόρισμα. Ομως, κάτι τέτοιο δεν έγινε ή, αν έγινε, δεν ανακοινώθηκε. Το ζήτημα του ελέγχου αυτού είναι κεφαλαιώδους σημασίας, αφού στην Ασία εντοπίζονται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα περισσότερα προβλήματα. Εν τω μεταξύ πλησιάζει η 12η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία συζήτησης από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών της αίτησης της Folli για τη λήψη μέτρων προστασίας κατά το άρθρο 106α του πτωχευτικού.

Το χάσμα των ελληνικών ομολόγων με τα πορτογαλικά

Στις 404 μονάδες βάσης βρισκόταν το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά στις 31/8, ενώ αντίθετα το αντίστοιχο των πορτογαλικών ήταν μόλις 157 μονάδες βάσης, επισημαίνει ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας σε χθεσινή του δήλωση, για να τονίσει ότι «η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το 3ο –αχρείαστο– μνημόνιο, χωρίς όμως να εξασφαλίσει την πρόσβαση της χώρας στις αγορές με ασφάλεια, σταθερότητα και χαμηλό κόστος δανεισμού». Προσθέτει ότι η μεταβλητότητα στα ελληνικά ομόλογα είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με αυτά της Πορτογαλίας.

Από κόσκινο οι τεράστιες επιστροφές φόρων

Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία φαίνεται να εμπλέκονται στην υπόθεση των τεράστιων επιστροφών φόρου (μέσω των δωρεών που έκαναν αλλά και μέσω του φουσκώματος των τόκων των καταθέσεων) αναμένεται να καλέσει τις επόμενες μέρες η φορολογική αρχή. Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν το κύκλωμα των φοροτεχνικών δρούσε εν αγνοία τους ή εάν συμμετείχαν και οι ίδιοι. Πάντως, οι ελεγκτές έχουν ήδη ζητήσει το άνοιγμα των λογαριασμών τους και σύντομα τα στοιχεία θα βρίσκονται στα χέρια τους με τις συναλλαγές των τελευταίων πέντε ετών.

Ο υποκατώτατος και η παγίδα…

Την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, που λαμβάνουν οι νέοι κάτω των 25 ετών, προανήγγειλε ξεκάθαρα η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου δηλώνοντας στην «Αυγή» ότι ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει χωρίς ηλικιακές διακρίσεις. Αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί είναι εάν η απόφαση αυτή αλλάζει τους σχεδιασμούς για τον κατώτατο, καθώς οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για αυξήσεις κοντά στα 30 ευρώ και πλέον, υπάρχουν εισηγήσεις ακόμη και για 15 ευρώ. Εκτός κι αν στο τραπέζι βρεθεί η πρόταση των «σοφών» από το παρελθόν, που έκαναν λόγο για μειωμένο μισθό κατά τα δύο με τρία πρώτα χρόνια ένταξης στην αγορά εργασίας ανεξάρτητα από την ηλικία…

Ρότα για Πέραμα το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Στον Πειραιά παραμένει το επιβατηγό – οχηματαγωγό «Ελευθέριος Βενιζέλος», αφού παρά την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς η απεργία των ναυτεργατών το κρατά καθηλωμένο, όπως και όλα τα πλοία εντός του λιμανιού του Πειραιά. Με την πρώτη δυνατότητα θα μεταφερθεί στο Πέραμα για να επισκευαστεί, καθώς έχουν απομακρυνθεί όλα τα καμένα οχήματα, τα οποία είναι μικρό ποσοστό μόνον των 80 φορτηγών και 152 Ι.Χ. που μετέφερε όταν ξέσπασε η φωτιά στα γκαράζ του την προηγούμενη Τρίτη τα μεσάνυχτα. Υπολογίζεται πως περί τα 20 φορτηγά και άλλα τόσα Ι.Χ. είναι αυτά που καταστράφηκαν. Επιπλέον νεότερες εκτιμήσεις αναφέρουν πως η έκταση των ζημιών που υπέστη, αν και αγγίζει βεβαίως εκατομμύρια ευρώ, ενδέχεται να είναι μικρότερη των εξόδων για τη διάσωσή του (ρυμουλκά, απορρύπανση κλπ). To πλοίο είναι, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ασφαλισμένο για αστική ευθύνη έναντι τρίτων στο UK P&I Club, το οποίο και λογικά θα αποζημιώσει όσα αυτοκίνητα έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή