Ο ΔΗΚΤΗΣ (06/09/18)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητα τα χρέη, αμφίβολος ο στόχος

Oύτε επίτηδες να τo ’κανε το υπουργείο Οικονομικών δεν θα πετύχαινε τέτοιο αποτέλεσμα με την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του. Από τον Ιούνιο στον Ιούλιο παρέμειναν απολύτως αμετάβλητες στα 2,724 δισ. ευρώ. Βεβαίως, εσωτερικές αλλαγές υπήρξαν. Οι υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης μειώθηκαν από τα 2,018 δισ. ευρώ στο 1,934 δισ. ευρώ. Παράλληλα, όμως, αυξήθηκαν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων από 706 εκατ. ευρώ σε 790 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, το αποτέλεσμα είναι «μηδέν εις το πηλίκον». Να θυμίσουμε απλώς ότι ο αρχικός στόχος ήταν να βγούμε από το μνημόνιο με μηδενικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Τώρα, πάμε για το τέλος του χρόνου, αλλά αν η πρόοδος είναι όπως αυτή του Ιουλίου, ο στόχος δείχνει ότι είναι δύσκολα επιτεύξιμος. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα από τα θέματα που αναμένεται να συζητηθεί με τους θεσμούς την ερχόμενη εβδομάδα.

Ζητούν παράταση της διακοψιμότητας

Παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας για τουλάχιστον ακόμη δύο χρόνια, δηλαδή έως τον Φεβρουάριο του 2022, ζητεί η βιομηχανία, με επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. Με την επιστολή ζητείται η κοινοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αιτήματος για παράταση του μηχανισμού διακοψιμότητας να γίνει παράλληλα με τη σχεδιαζόμενη προκοινοποίηση του μόνιμου μηχανισμού επάρκειας ισχύος. Μάλιστα η ΕΒΙΚΕΝ εμφανίζεται να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να προσφύγει στην Κομισιόν κατά του μόνιμου μηχανισμού επάρκειας στην περίπτωση που τα δύο αιτήματα δεν υποβληθούν παράλληλα.

Στα όριά του έχει φθάσει πλέον το Τaxis

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Τaxis φαίνεται να έχει φθάσει στα όριά του. Οι υπάλληλοι δυσκολεύονται ακόμα και για απλά πράγματα, ενώ πλέον δεν μπορεί να «σηκώσει» τον όγκο των πληροφοριών. Και ο όγκος αυτός είναι τεράστιος. Στοιχεία από ξένες χώρες, από τράπεζες και διάφορους φορείς και οργανισμούς δεν «χωράνε» στο ηλεκτρονικό σύστημα. Οπως όλα δείχνουν, το αργότερο σε δύο χρόνια θα έχει ενδεχομένως ολοκληρωθεί η διαδικασία αναβάθμισής του και πλέον δεν θα «πέφτει» κάθε τρεις και λίγο.

Δώρον άδωρον τα στοιχεία για τα μπλακ άουτ

Την καταγραφή των συμβάντων και των δράσεων από πλευράς του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, για τα μπλακ άουτ που σημειώθηκαν σε Αττική και Υδρα, αναμένει η ΡΑΕ, για να εκτιμήσει εάν χρειάζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων για τον έλεγχο συντήρησης των δικτύων συστήματος και διανομής. Οι δύο διαχειριστές είναι εκ του νόμου υποχρεωμένοι να κοινοποιούν στη ΡΑΕ στοιχεία για τις επενδύσεις στην ανάπτυξη και τη συντήρηση του δικτύου, τα οποία και κοινοποιούνται σε ετήσια βάση. Ωστόσο η ΡΑΕ δεν είναι σε θέση να ελέγξει εάν πράγματι οι επενδύσεις έγιναν ούτε, πολύ περισσότερο, εάν έγιναν οι προγραμματισμένες συντηρήσεις.

«Καμπανάκι» για φούσκα στα ακίνητα στην Ευρώπη

Μπορεί στην Ελλάδα η αγορά ακινήτων να μην έχει ακόμα συνέλθει από τη δεκαετία της κρίσης που προηγήθηκε και έπληξε τη ζήτηση και ασφαλώς και τις αξίες, ωστόσο στο εξωτερικό η εικόνα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, καθώς η ανάκαμψη στις περισσότερες χώρες είναι πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, ήδη εκφράζονται φωνές ανησυχίας, ότι η ανατίμηση των αξιών είναι πλέον τέτοια, που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται «φούσκες» που δύνανται να προκαλέσουν την επόμενη οικονομική κρίση. Σε μια τέτοια προειδοποίηση προχώρησε η κ. Ντανιέλ Νουί (φωτ.), επικεφαλής εποπτικού ελέγχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία σε συνέντευξή της σε ενημερωτικό μέσον της Λετονίας σημείωσε ότι οι αξίες των ακινήτων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, καθώς τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και η αθρόα ρευστότητα έχουν αυξήσει τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος για νέες «φούσκες», από το σπάσιμο των οποίων μπορεί να γεννηθεί η επόμενη οικονομική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή