Ο ΔΗΚΤΗΣ (12/09/18)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιφυλάξεις Deutsche Bank για τις τράπεζες

Σε μείωση των τιμών-στόχων των ελληνικών τραπεζών, αλλά και των εκτιμήσεων για την κερδοφορία προχώρησε η Deutsche Bank, τονίζοντας ότι το δεύτερο 3μηνο του 2018 οι επιδόσεις για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ήταν αδύναμες. Σύμφωνα με την ανάλυση της DB, στον παράγοντα αυτόν αποδίδεται και η αδυναμία των μετοχών τον τελευταίο μήνα. Οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 3,5% σε τριμηνιαία βάση, μείωση που οφείλεται κυρίως στην Πειραιώς, που μείωσε το στοκ των NPEs κατά 8,5%, έναντι 3% για την Εθνική και την Eurobank και μόλις 0,6% για την Αlpha Βank. Αρνητική έκπληξη στα αποτελέσματα του εξαμήνου ήταν, σύμφωνα με την DB, η ισχνότερη –σε σχέση με τις προβλέψεις– ενίσχυση κεφαλαίων από τις τράπεζες. Οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες του αναμενομένου, κυρίως λόγω έκτακτων παραγόντων και αρνητικής επίπτωσης από τις πωλήσεις δανείων.

Επί τάπητος η επέκταση της σύμβασης στον τουρισμό

Δυσκολεύουν τα πράγματα για την επέκταση της κλαδικής σύμβασης στον τουρισμό, μετά και τη συνάντηση της υπουργού Εφης Αχτσιόγλου με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο. Η σύμβαση, η οποία πιθανότατα να συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση του ΑΣΕ που έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα, αφορά τουλάχιστον 140.000 εργαζομένους. Ομως σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, οι τεράστιες αποκλίσεις σε μεγέθη επιχειρήσεων και η γεωγραφική διασπορά που εμφανίζει ο κλάδος απαιτούν πρόσθετες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν ομαλά στη συλλογική σύμβαση…

Αίτημα προστασίας και από την FF Συμμετοχών

Ντρίπλα της τελευταίας στιγμής στις προσπάθειες των τραπεζών για την εξαίρεση των Αττικών Πολυκαταστημάτων από την προστασία της Folli Follie, αποτελεί η κίνηση της διοίκησης να ζητήσει προστασία και η θυγατρική του ομίλου FF Συμμετοχών. Η συγκεκριμένη θυγατρική ελέγχει το 10% των Αττικών Πολυκαταστημάτων και μαζί με τη Folli Follie Α.Ε. το 35%, το οποίο οι τράπεζες έχουν γράψει ως ενέχυρο έναντι του δανεισμού του ομίλου. Μετά την κίνηση αυτή αίρεται και η τελευταία πιθανότητα συναινετικής εξαίρεσης που επεδίωκαν οι τράπεζες.

Νέος «οδηγός» στην Εγνατία Οδό

Αλλαγή φρουράς στην Εγνατία Οδό. Η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της επιχείρησης, Γλυκερία Καλφακάκου, παραιτήθηκε και τα καθήκοντά της ανέλαβε ο μέχρι σήμερα πρόεδρος της επιχείρησης Απόστολος Αντωνούδης. Η αλλαγή είχε αποφασιστεί από τις αρχές Ιουλίου, καθώς η κ. Καλφακάκου, πρώην πολιτεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρούσε συστηματικά στην αποκρατικοποίηση της Εγνατίας Οδού. Μάλιστα, η κ. Καλφακάκου είχε υποβάλει την παραίτησή της από τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρζτης που τη διόρισε στη θέση, δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση… μέχρι τον περασμένο Ιούλιο.

Δύο βίλες στη Μύκονο, δύο πύργους στην Κύπρο

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Αιγύπτιος κροίσος Ναγκίμπ Σαουίρις (φωτ.) απέκτησε δύο πολυτελείς βίλες στη Μύκονο, καταβάλλοντας ένα ποσό της τάξεως των 11 εκατ. ευρώ. Η μία εξ αυτών, ύψους 6 εκατ. ευρώ, ήταν ημιτελής και ανήκε στον κ. Κορωνιά, πρώην διευθυντή της Vodafone Ελλάδος, και η δεύτερη πωλήθηκε από έναν κατασκευαστή ακινήτων, με σημαντική και πολύχρονη παρουσία στην αγορά της Μυκόνου. Αυτές όμως ήταν και οι μοναδικές επενδύσεις του κ. Σαουίρις στην Ελλάδα, μετά την εμπλοκή του με τη Wind, από την οποία φημολογείται ότι απώλεσε κεφάλαια εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, οι επενδύσεις του στην Κύπρο έχουν καλύτερη τύχη, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω του λογαριασμού του στο Τwitter, το καλοκαίρι του 2019 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο τουριστικό θέρετρο που έχει αναπτύξει στην Αγία Νάπα. Πρόκειται για επένδυση 220 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει δύο πύργους με συνολικά 190 πολυτελή διαμερίσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή