Ο ΔΗΚΤΗΣ (13/09/18)

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη μία ανακοίνωση για το Καστέλλι…

Θέμα ημερών είναι, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Γιώργο Δέδε (φωτ.), η κήρυξη του οριστικού αναδόχου για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι Ηρακλείου. Η κήρυξη συνεπάγεται την αποστολή της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, κατόπιν την υπογραφή της και την κύρωσή της από τη Βουλή με νόμο. «Εντός του έτους, εκτιμώ ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο ο κ. Δέδες. Οι ανακοινώσεις του υπουργείου θα παρουσίαζαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν δεν είχαν χάσει την αξιοπιστία τους από τη διαρκή τους επανάληψη. Ο διαγωνισμός για την κατασκευή του αεροδρομίου με σύμβαση παραχώρησης έχει ολοκληρωθεί πριν από δύο χρόνια (τον Οκτώβριο του 2016), ο προσωρινός ανάδοχος (κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ινδική GMR) έχει αναδειχθεί από τον Μάιο του 2017. Και οι μήνες συνεχίζουν να περνούν άπρακτοι.

Υποβάθμιση Intralot από Moody’s

Σε μείωση του αξιόχρεου της Intralot προχώρησε χθες η Moody’s. Η οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής επιχείρησης σε «B1» από «Β2» που ήταν μέχρι προχθές. Παράλληλα, διατηρεί την προοπτική της επιχείρησης «αρνητική». Στην απόφαση αυτή συνετέλεσε η αύξηση της μόχλευσης της Intralot, η οποία ανήλθε στους τελευταίους 12 μήνες σε περισσότερο από τέσσερις φορές (4Χ) τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤDA). Προς την κατεύθυνση αυτή συνετέλεσε καθοριστικά η μείωση των κερδών της εταιρείας, λόγω έκθεσής της στην Τουρκία και σε άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες όπου η εταιρεία έχει δραστηριότητες.

Οι ελεγκτές δεν θα μένουν πάνω από 5 έτη στην ίδια θέση

Ξεκινάει η εκ περιτροπής τοποθέτηση στους ελεγκτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φορολογική διοίκηση σχεδιάζει την αλλαγή των ελεγκτών που έχουν παραμείνει για περισσότερα από 5 χρόνια στο ίδιο πόστο. Και αυτό καθώς η ΑΑΔΕ θεωρεί ότι δεν πρέπει να παραμένουν για μεγαλύτερο διάστημα στην ίδια θέση. Και είναι απολύτως λογικό, καθώς αναπτύσσονται σχέσεις ανάμεσα στους ελεγχόμενους και στους ελεγκτές μιας περιοχής. Από το νέο έτος αναμένονται σημαντικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα των ελεγκτών σε ολόκληρη την επικράτεια.

Η αναμονή στο Χίλτον δεν ήταν το χειρότερο

Υπάρχουν και χειρότερα. Οι δημοσιογράφοι, νομίζαμε ότι το Χίλτον ήταν ο χειρότερος χώρος για το ρεπορτάζ τρόικας, καθώς ήμασταν υποχρεωμένοι να περιμένουμε με τις ώρες στο lobby του ξενοδοχείου, χωρίς τις υποδομές ενός γραφείου, ανάμεσα σε τουρίστες, εκθέσεις χαλιών και ιατρικά συνέδρια. Χθες αποδείχθηκε ότι η εκτίμησή μας ήταν λάθος. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου συναντήθηκαν τελικά οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης με τους θεσμούς, η αναμονή ήταν έξω από την πύλη, μέσα στο λιοπύρι, χωρίς πρόσβαση όχι σε γραφείο, αλλά ούτε σε καρέκλα. Ευτυχώς, η συνάντηση τελείωσε στην ώρα της. Ε, έχει και τα καλά της η… κανονικότητα.

Δύο επιλογές έχουν 30.000 ασφαλισμένοι

Προθεσμία έως τις 31 Οκτωβρίου έχουν περίπου 30.000 ασφαλισμένοι σε τουλάχιστον δύο Ταμεία προκειμένου να επιλέξουν το πώς και κυρίως το πότε θα συνταξιοδοτηθούν. Πρόκειται ουσιαστικά για παράλληλα ασφαλισμένους, σε δύο και πλέον Ταμεία, με διαφορετική δραστηριότητα, οι οποίοι, ανεξάρτητα από το πότε ασφαλίστηκαν πρώτη φορά, κατέβαλλαν εισφορές για κάθε μία από τις δραστηριότητες που ασκούσαν. Εγκύκλιος του υφυπουργού Τ. Πετρόπουλου ρυθμίζει κατά κύριο λόγο το καθεστώς όσων έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από 13 Μαΐου 2016 έως χθες στον ένα φορέα ασφάλισης και συνεχίζουν να ασφαλίζονται στον δεύτερο φορέα, με στόχο να γλιτώσουν την περικοπή της πρώτης σύνταξης κατά 60% λόγω της δεύτερης απασχόλησης. Αυτοί έχουν δύο επιλογές: είτε να υποβάλουν συμπληρωματική αίτηση συνταξιοδότησης, με αναδρομική ισχύ, είτε να ανακαλέσουν την αρχική αίτηση. Ως προς το ύψος της σύνταξης, οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι τους συμφέρει να λάβουν προσαύξηση κι όχι δύο ανταποδοτικές συντάξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή