Ο ΔΗΚΤΗΣ (20/09/18)

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιφυλακτικά τα funds για ελληνικές τράπεζες

Ιδιαίτερα επιφυλακτικά εμφανίστηκαν τα ξένα funds τόσο για το ελληνικό Χρηματιστήριο γενικότερα όσο και για τις ελληνικές τράπεζες ειδικότερα, κατά τις συναντήσεις που είχαν στο Λονδίνο με στελέχη των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο του διήμερου roadshow του Χρηματιστήριου Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις συναντήσεις οι ξένοι θεσμικοί επικεντρώθηκαν στα νέα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) για την τριετία 2019-2021, τα οποία θα υποβληθούν στις εποπτικές αρχές στα τέλη του μήνα, αλλά και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, καθώς και στις πωλήσεις και αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων. Εντονες ήταν οι ανησυχίες τους για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης, η οποία είναι αλλά και προβλέπεται μέτρια, επισημαίνοντας πως η ανάπτυξη πρέπει να ενισχυθεί, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να δώσουν και πάλι δάνεια για να βελτιωθούν τα έσοδα από τόκους.

Αρση των δεσμεύσεων στην Προμηθευτική Τροφίμων

Σε άρση των δεσμεύσεων που είχαν επιβληθεί στην Προμηθευτική Τροφίμων Α.Ε. προχώρησε χθες ο πρόεδρος Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Αθηνών. Η εταιρεία είχε καταθέσει χθες αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για άρση των δεσμεύσεων που επιβλήθηκαν σε αυτήν με προχθεσινή απόφαση του δικαστηρίου και αφορούσαν ακίνητη και κινητή περιουσία της, συμπεριλαμβανομένων και τραπεζικών καταθέσεων. H Προμηθευτική Τροφίμων και η «Μασούτης», που πρόσφατα εξαγόρασε το δίκτυο της πρώτης, επανέλαβαν την πρόθεσή τους να κινήσουν κάθε νόμιμη διαδικασία εναντίον όσωνδιασύρουν τη φήμη τους.

Φουντώνει το λαθρεμπόριο καφέ λόγω υψηλών φόρων

Μετά το λαθρεμπόριο τσιγάρων που έχει αρχίσει να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, λόγω υψηλής φορολογίας, σειρά είχε ο καφές για τον ίδιο λόγο. Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος εξάρθρωσε κύκλωμα το οποίο διακινούσε τεράστιες ποσότητες καφέ. Kατασχέθηκαν 1) 16.405 κιλά στιγμιαίου καφέ χύμα. 2) 228 κιλά συσκευασμένου στιγμιαίου καφέ (415 τεμάχια). 3) 3.383 κιλά συσκευασμένου καφέ (5.958 τεμάχια), επώνυμης αλλοδαπής εταιρείας του χώρου. 4) 57 κιλά συσκευασμένου στιγμιαίου καφέ (105 τεμάχια), επώνυμης αλλοδαπής εταιρείας.

Ο Τσακαλώτος δεν χάνει ποτέ το χιούμορ του

Is the Pope catholic? H έκφραση, σύμφωνα με το λεξικό, αποτελεί σαρκαστική απάντηση σε ερώτηση στην οποία η προφανής απάντηση είναι «ναι». Αυτή την έκφραση επέλεξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για να απαντήσει στην ερώτηση του newpost «αν είναι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας». Σαν να μας έλεγε «τι θα μπορούσε να πει, δηλαδή, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας; Οτι δεν είναι αισιόδοξος;» Μας έχει συνηθίσει στο αυτοτρολάρισμα ο υπουργός Οικονομικών, με κορυφαία στιγμή φέτος το καλοκαίρι το μπλουζάκι με τη Γιόχανσον. Φαίνεται ότι η περιπαικτική διάθεσή του συνεχίζεται.

Ισχυρό ενδιαφέρον για το κυπριακό ομόλογο

Διακόσιοι εβδομήντα εννέα ήταν οι επενδυτές που συμμετείχαν στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου της Κύπρου. Είναι το μεγαλύτερο ποσό προσφορών που έχει σημειωθεί από την επιστροφή της χώρας στις αγορές τον Ιούνιο του 2014. Η κατανομή των προσφορών ήταν ευρεία, κυρίως σε διεθνείς επενδυτές στην Ευρώπη (28%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (28%), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Από την Κύπρο, οι προσφορές συνιστούσαν το 19%, τη Γερμανία/Αυστρία το 14% και την Ελλάδα το 6%. Διαχειριστές κεφαλαίων αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη κατηγορία (42%) και ακολούθησαν οι τράπεζες (40%), ενώ μόνο το 8% ήταν hedge funds. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η έκδοση τιμολογήθηκε με τη χαμηλότερη απόδοση (2,4%) που επιτεύχθηκε ποτέ από την Κύπρο, ενώ ως προς το ονομαστικό ποσό (1,5 δισ. ευρώ) αποτελεί επίσης το μεγαλύτερο ομόλογο που έχει εκδοθεί από την επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς αγορές το 2014, καθώς και ισοδυναμεί με το μεγαλύτερο ομόλογο που έχει εκδώσει ποτέ το κράτος σε ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή